...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , zsgnr2, materiał promocyjny

Wielkanocny tort – zajączek

autorka: Kinga Rusek, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Odona Bujwida w Krakowie
nauczyciel prowadzący: Grażyna Kumorek-Mastalerz

RECEPTURA

Ciasto piaskowe
0,50 kg margaryny
0,40 kg cukru pudru
1 cukier wanilinowy
12 jaj
12 łyżek oleju
0,25 kg mąki pszennej
0,25 kg mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g kakao
30 g mąki pszennej

Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem, z białek ubić pianę. Do utartej margaryny dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia na przemian z olejem i na końcu pianę, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Do większej dodać kakao i upiec z niej dwa krążki (w tortownicy śr. 28 cm). Do mniejszej części dodać mąkę. Upiec jeden okrągły blat i w małej misce głowę zająca.

Krem orzechowy
200 g masła
500 g zmielonych orzechów
250 ml mleka
80 g cukru
1/2 puszki brzoskwiń    

Mleko zagotować z cukrem, wymieszać z orzechami, ostudzić. Masło utrzeć, dodać orzechy, doprawić sokiem z cytryny.

Krem kokosowy z mascarpone
400 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
50 g kokosu
40 ml likieru kokosowego
1/2 puszki brzoskwiń    

Czekoladę rozpuścić, śmietanę i mascarpone ubić osobno, połączyć wszystkie składniki.


Krem czekoladowy
200 g masła
1 jajo
50 g cukru
30 g kakao

Jajo ubić, dodać kolejno cukier i kakao, ubijając najpierw na zimno, potem na parze, ostudzić. Masło utrzeć, dodać masę jajeczną.

 

 

Do dwóch pierwszych kremów wrzucić pokrojone brzoskwinie. Piaskowe blaty nasączyć ponczem cytrynowym sporządzonym na bazie syropu z brzoskwiń, przegotowanej wody i soku z cytryny. Na spodzie ułożyć ciemny blat, wierzch posmarować kremem orzechowym, położyć na nim jasny blat, posmarować kremem kokosowym, położyć ciemny blat. Na środku tortu ułożyć głowę zająca. Całość posmarować kremem czekoladowym, dobrze schłodzić.

Wykończenie i dekoracja
1,50 kg masy cukrowej
Barwniki spożywcze

Tort obłożyć masą cukrową i ozdobić według własnego uznania.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji