W kwietniu w Akademii tortownia.pl będzie czekoladowo i kwiatowo, a to za sprawą Marcina Paździora – specjalisty od czekolady i Tadeusz Braneckiego – specjalisty od cukrowych kwiatów.
Podobne artykuły
Wznieś się na wyżyny lukru królewskiego z Justyną MajewskąWakacyjne szkolenia w Akademii tortownia.plJak sugercrafting, to tylko z Anią Daraż!Trzy szkolenia jednodniowe i po jednym dwudniowym i trzydniowym. Terminy od 17 do 19 kwietnia.
Akademia tortownia.pl
ul. Tarnogórska 16
03-679 Warszawa
Tel. 22 203 53 73
Storczyk Aphrodite, szkolenie podstawowe
Prowadzący: Tadeusz Branecki
piątek, 17 kwietnia 2015, 10:00
Szkolenie dla każdego, kto chciałby nauczyć się, jak z cukrowej masy plastycznej wykonać podstawowy storczyk do złudzenia przypominający naturalny.
Tym razem Tadeusz Branecki zaprezentuje nowe techniki dekoratorskie na przykładzie pięknego storczyka PHALENOPSIS APHRODITE, a uczestnicy będą mieli możliwość poznania zasad łączenia poszczególnych elementów - kwiatów, pąków, łodyg, liści, kłączy - w jeden kompletny kwiat.
Uczestnicy szkolenia nauczą się:
- używania metalowych wykrawaczek
- mocowania płatków, listków i pąków na drucikach florystycznych
- modelowania płatków, listków i pąków
- malowania barwnikami w płynie i w proszku
- łączenia poszczególnych elementów
- pracy z taśmą florystyczną
Zapewniamy:
- stanowiska pracy wyposażone we wszystkie niezbędne narzędzia,
- potrzebne materiały: m.in. lukier plastyczny, barwniki, dodatki, materiały opakowaniowe,
- w przerwie słodki poczęstunek
- dyplom potwierdzający ukończenie szkolenia w Akademii tortownia.pl,
CZAS TRWANIA
1 dzień (7h zegarowych)
cena z VAT: 390 zł
Czekolada - praliny krojone i trufle
Prowadzący: Marcin Paździor
sobota, 18 kwietnia 2015, 14:00
Bardzo ciekawe szkolenie z samodzielnego przygotowywania pralin krojonych i trufli.
Czterogodzinne warsztaty to kolejny stopień wtajemniczenia w świat czekoladowych produktów. Każdy uczestnik, pod kierunkiem Marcina Paździora - specjalisty z wieloletnim doświadczeniem w pracy z czekoladą, nauczy się jak przygotować właściwy ganasz, jak go prawidłowo pokroić i udekorować, aby uzyskać doskonałą pralinę. Następnie poznają metody przygotowania i oblewania trufli czekoladą.
Program
- Temperowanie czekolady.
- Przygotowywanie ganaszy.
- Krojenie i oblewanie pralin.
- Różne sposoby dekorowania pralin krojonych.
- Przygotowywanie i dekorowanie trufli.
- Omówienie zasad przechowywania pralin.
- Omówienie rodzajów rozkładu mikrobiologicznego.
Zapewniamy:
- stanowiska pracy wyposażone we wszystkie niezbędne narzędzia,
- potrzebne materiały: m.in. czekoladę, produkty niezbędne do przygotowania ganaszy i dekoracji,
- w przerwie słodki poczęstunek,
- dyplom potwierdzający ukończenie szkolenia w Akademii tortownia.pl,
CZAS TRWANIA
1 dzień (4h zegarowe)
cena z VAT: 490 zł
Kompozycje z kwiatów cukrowych, storczyki
Prowadzący: Tadeusz Branecki
piątek – niedziela, 17–19 kwietnia 2015, 10:00
Trzydniowe warsztaty łączące materiał realizowany podczas szkolenia nt. "Storczyk Aphrodite, szkolenie podstawowe" oraz "Storczyk Cymbidium w kompozycji kwiatowej".
Pierwszego dnia Tadeusz Branecki zaprezentuje nowe techniki dekoratorskie na przykładzie pięknego storczyka PHALENOPSIS APHRODITE, a uczestnicy będą mieli możliwość poznania zasad łączenia poszczególnych elementów kwiatów w jedną kompozycję.
Następnie przez kolejne dwa będą uczyć się projektować i szkicować planowaną kompozycję, a następnie łączyć techniki przygotowywania storczyka CYMBIDIUM oraz innych roślinnych elementów wzbogacających kompozycję (m.in. jarzębina, róże, liście, eukaliptus).
Uczestnicy otrzymają również szablony potrzebne do wykonania innych gatunków storczyków.
Uczestnicy szkolenia nauczą się:
- używania metalowych wykrawaczek
- mocowania płatków, listków i pąków na drucikach florystycznych
- modelowania płatków, listków i pąków
- malowania barwnikami w płynie i w proszku
- łączenia poszczególnych elementów
- pracy z taśmą florystyczną
- budowania kompozycji
- wykonywania kwiatów za pomocą szablonów
- korzystania z podstawek do bukietów
- wzbogacania dekoracji pyłkami strukturalnymi i nabłyszczaczami
Zapewniamy:
- stanowiska pracy wyposażone we wszystkie niezbędne narzędzia,
- potrzebne materiały: m.in. lukier plastyczny, barwniki, dodatki, materiały opakowaniowe,
- w przerwie lunch i słodki poczęstunek
- dyplom potwierdzający ukończenie szkolenia w Akademii tortownia.pl,
CZAS TRWANIA
3 dni (21h zegarowych)
cena z VAT: 1.190 zł
więcej informacji >>
Czekolada bez tajemnic, temperowanie i tabliczki
Prowadzący: Marcin Paździor
sobota, 18 kwietnia 2015, 10:00
Szkolenie dla każdego, kto zaczyna przygodę z samodzielną pracą z czekoladą i chciałby zbudować solidne fundamenty swojego warsztatu pracy.
Podczas intensywnego dwugodzinnego szkolenia uczestnicy przekonają się, że czekolada wcale nie musi być "kapryśną damą", że wystarczy wiedzieć jak z nią pracować, by była źródłem ogromnej satysfakcji.
Marcin Paździor, specjalista z wieloletnim doświadczeniem, podzieli się z uczestnikami swoją wiedzą i umiejętnościami, dzięki czemu każdy, kto ukończy to szkolenie będzie znał 3 sposoby temperowania czekolady, będzie umiał samodzielnie przygotować tabliczki czekolady, a także posiądzie teoretyczną wiedzę na temat rodzajów czekolady, jej uprawy, i wiele innych ciekawych faktów.
Program
- Temperowanie czekolady.
- Przygotowywanie ganaszy.
- Krojenie i oblewanie pralin.
- Różne sposoby dekorowania pralin krojonych.
- Przygotowywanie i dekorowanie trufli.
- Omówienie zasad przechowywania pralin.
- Omówienie rodzajów rozkładu mikrobiologicznego.
Zapewniamy:
- stanowiska pracy wyposażone we wszystkie niezbędne narzędzia,
- potrzebne materiały: czekolada, dodatki,
- dyplom potwierdzający ukończenie szkolenia w Akademii tortownia.pl,
- możliwość zabrania wykonanych prac,
CZAS TRWANIA
1 dzień (2h zegarowe)
cena z VAT: 320 zł
Storczyk Cymbidium w kompozycji kwiatowej
Prowadzący: Tadeusz Branecki
sobota – niedziela, 18–19 kwietnia 2015, 10:00
Dwudniowe warsztaty - kolejny etap szkolenia nt. Storczyk Aphrodite - szkolenie podstawowe. Zapraszamy wszystkich, którzy chcieliby, bazując na już poznanych technikach, wzbogacić swoje umiejętności w zakresie modelowania kwiatów cukrowych i łączenia ich w eleganckie bukiety tworząc gotową dekorację najwytworniejszych tortów.
Przez dwa dni zajęć uczestnicy, pod kierunkiem Tadeusza Braneckiego, najpierw nauczą się projektować i szkicować planowaną kompozycję, a następnie poznają techniki przygotowywania storczyka CYMBIDIUM oraz innych roślinnych elementów wzbogacających kompozycję (m.in. jarzębina, róże, liście, eukaliptus). Uczestnicy otrzymają również szablony potrzebne do wykonania innych gatunków storczyków.
Uczestnicy szkolenia nauczą się:
- budowania kompozycji
- wykonywania kwiatów za pomocą szablonów
- łączenia pojedynczych elementów florystycznych w bukiety
- modelowania płatków, listków i pąków
- malowania barwnikami w płynie i w proszku
- pracy z taśmą florystyczną
- korzystania z podstawek do bukietów
Zapewniamy:
- stanowiska pracy wyposażone we wszystkie niezbędne narzędzia,
- potrzebne materiały: m.in. lukier plastyczny, barwniki, dodatki, materiały opakowaniowe,
- w przerwie lunch i słodki poczęstunek
- dyplom potwierdzający ukończenie szkolenia w Akademii tortownia.pl,
CZAS TRWANIA
2 dni (14h zegarowych)
cena z VAT: 940 zł