20 lipca 2016 r. zmieniła się sytuacja prawna i od tego dnia nie funkcjonują pojęcia „środka spożywczego specjalnego przeznaczenia żywieniowego” oraz „żywności dietetycznej”. Nie ma już środków spożywczych specjalnego przeznaczenia bezglutenowych, przeznaczonych dla sportowców, cukrzyków czy bezsodowych. Co zatem jest?
Podobne artykuły
Jak obliczyć wartość odżywczą?Kto zapłaci za marnowanie żywności?Jak deklarować alergeny? – dodatkowe wytyczne Komisji EuropejskiejŚrodki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego – to grupa żywności przeznaczona do żywienia określonych grup osób, które mają szczególne potrzeby żywieniowe. Ze względu na skład lub sposób przygotowania wyraźnie różni się od żywności, która jest powszechnie spożywana, i dlatego musi się wyraźnie odróżniać się od tych środków. Jest to żywność służąca do zaspokajania szczególnych potrzeb żywieniowych osób, których procesy trawienia i metabolizmu są zachwiane, lub tych, które ze względu na specjalny stan fizjologiczny mogą odnieść szczególne korzyści z kontrolowanego spożycia określonych substancji zawartych w tej żywności. Żywność ta często określana była jako „dietetyczna”.
Środki specjalnego przeznaczenia żywieniowe – jak było?
Ustawa z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia wymienia 8 grup środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Są to:
1. dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego;
2. środki spożywcze zaspokajające zapotrzebowanie organizmu przy intensywnym wysiłku fizycznym, zwłaszcza sporowców;
3. środki spożywcze dla osób z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów (cukrzyca);
4. środki spożywcze niskosodowe, w tym sole dietetyczne o niskiej zawartości sodu lub bezsodowe;
5. środki spożywcze bezglutenowe;
6. środki spożywcze stosowane w dietach o ograniczonej zawartości energii w celu redukcji masy ciała;
7. preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe oraz preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne;
8. środki spożywcze uzupełniające, obejmujące produkty zbożowe przetworzone i inne środki spożywcze dla niemowląt i małych dzieci w wieku od 1 roku do 3 lat.
Definicja i dotychczasowe wymagania
Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego została zdefiniowana w art. 3 ust. 3 pkt 43 Ustawy z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Według poprzedniej definicji środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego to ten, który ze względu na szczególny skład lub sposób przygotowania wyraźnie różni się od środków spożywczych powszechnie spożywanych i zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu jest wprowadzany do obrotu z przeznaczeniem do zaspokajania szczególnych potrzeb żywieniowych:
• osób, których procesy trawienia i metabolizmu są zachwiane, lub osób, które ze względu na specjalny stan fizjologiczny mogą odnieść szczególne korzyści z kontrolowanego spożycia określonych substancji zawartych w żywności – taki środek spożywczy może być określany jako „dietetyczny”,
• zdrowych niemowląt i małych dzieci w wieku od 1 roku do 3 lat.
Wymagania dotyczące składu oraz oznakowania środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego zawarte są w przepisach krajowych i unijnych:
• rozdz. 6 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 16 września 2010 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego;
• Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 953/2009 z 13 października 2009 r. w sprawie substancji, które mogą być dodawane w szczególnych celach odżywczych do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
Środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego – jak jest?
Przedstawiona sytuacja prawna straciła na aktualności 20 lipca 2016 r. Po tym terminie obowiązują przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 z 12 czerwca 2013 r. w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała. Nowe przepisy uchylają dyrektywę Rady 92/52/WE, dyrektywy Komisji 96/8/WE, 1999/21/WE, 2006/125/WE i 2006/141/WE, dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 i (WE) nr 953/2009, a tym samym rozporządzenie ministra zdrowia w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
Nowe rodzaje środków żywieniowych specjalnego przeznaczenia
Nowe rozporządzenie (UE) nr 609/2013, które stosujemy od 20 lipca 2016 r., wyróżnia już tylko 4 kategorie:
• preparaty do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt,
• produkty zbożowe przetworzone i inną żywność dla dzieci,
• żywność specjalnego przeznaczenia medycznego oraz
• środki spożywcze zastępujące całodzienną dietę, do kontroli masy ciała.
Nowe wymagania
Rozporządzenie nr 609/2013 określa wymagania co do składu i zakresu podawania informacji. Skład musi umożliwić właściwe zaspokojenie wymogów/potrzeb żywieniowych dotyczących osób, dla których jest przeznaczona, i być odpowiedni dla tych osób. Rozporządzenie podaje rodzaje substancji, które mogą być dodawane do żywności specjalnego przeznaczenia. Są to: witaminy, minerały, aminokwasy, karnityna i tauryna, nukleotydy, cholina i inozytol.
Załącznik do rozporządzenia wskazuje konkretne formy chemiczne witamin, składników mineralnych, które mogą wchodzić w skład poszczególnych grup żywności specjalnego przeznaczenia. Szczegółowe wymagania odnośnie do ich składu i oznakowania będą wskazane w odpowiednich rozporządzeniach delegowanych. Na chwilę obecną ustalone są wymagania dla:
• składu preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt oraz informacji na ich temat, a także w odniesieniu do informacji dotyczących żywienia niemowląt i małych dzieci,
• składu żywności specjalnego przeznaczenia medycznego oraz informacji na jej temat.
Zasady znakowania
W zakresie oznakowania, w tym oznakowania wartością odżywczą, w zasadzie obowiązują wymagania rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, ale należy też mieć na uwadze wymagania opisane w szczegółowych aktach prawnych. Dodatkowe wytyczne co do oznakowania zawarte są w rozporządzeniach dotyczących preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Nie ma jeszcze opracowanych wytycznych dla środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała.
Jak na każdym środku spożywczym, również na tym specjalnego przeznaczenia, wymaga się umieszczenia informacji, takich jak:
• nazwa produktu (musi być ona zgodna z wymienionymi kategoriami),
• wykaz składników,
• składniki alergenne,
• ilość określonych składników lub kategorii składników,
• ilość netto,
• data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia,
• wszelkie specjalne warunki przechowywania lub warunki użycia,
• dane wprowadzającego do obrotu,
• kraj lub miejsce pochodzenia, jeśli to zasadne,
• instrukcja użycia,
• informacja o wartości odżywczej.
Należy pamiętać, że zamiar wprowadzenia na rynek żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego należy zgłaszać do Głównego Inspektora Sanitarnego na specjalnym formularzu, wypełniając dane o składzie i załączając etykietę.
Po zmianie przepisów prawnych, czyli od 20 lipca 2016 r., nie ma już środków spożywczych specjalnego przeznaczenia bezglutenowych, przeznaczonych dla sportowców, cukrzyków czy bezsodowych.
Jeśli nie środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego, to co?
W myśl nowych przepisów niektóre produkty straciły status „środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego”. Obecnie są produktem ogólnego spożycia i jako taki muszą być oznakowane. Nie zmienił się jednak ich skład czy właściwości. Jak zatem wyróżnić je na tle „konkurencji”? W tej sytuacji możliwe będzie zastosowanie oświadczeń żywieniowych zgodnych z rozporządzeniem 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności oraz pod warunkiem spełnienia określonych wymagań. Przykładowe produkty (ciasteczka dla cukrzyków, chleb
o obniżonej zawartości sodu, chleb bezglutenowy) wraz z dozwolonymi oświadczeniami i sformułowaniami na opakowaniu przedstawiamy na s. 116.
Pełny wykaz oświadczeń wraz z warunkami stosowania znajduje się w załączniku 1 do Rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności wraz ze zmianami.
Wprowadzanie do obrotu produktów bezglutenowych lub o zmniejszonej zawartości glutenu, bezsodowych czy o obniżonej zawartości sodu, które nie są żywnością specjalnego przeznaczenia żywieniowego, a produktami ogólnego spożycia, nie będzie wymagało powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego.
Jak wyróżnić produkty spożywcze, które straciły status żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego
Produkt |
Dozwolone OŚWIADCZENIA |
Warunki stosowania OŚWIADCZEŃ |
Ciasteczka przeznaczone dla cukrzyków Jeśli cukier w ciasteczku zastąpiono substancją słodzącą i pozostałe składniki nie wnoszą żadnych mono- i dwucukrów. |
środek spożywczy ma niską zawartość cukrów |
tylko wówczas, gdy produkt zawiera nie więcej niż 5 g cukrów na 100 g dla produktów stałych lub 2,5 g cukrów na 100 ml dla produktów płynnych. |
środek spożywczy |
tylko wówczas, gdy produkt zawiera nie więcej niż 0,5 g cukrów na 100 g lub 100 ml |
|
do środka spożywczego nie zostały dodane cukry |
tylko wówczas, gdy produkt nie zawiera żadnych dodanych cukrów prostych, dwucukrów ani żadnych innych środków spożywczych zastosowanych ze względu na ich właściwości słodzące. Jeżeli cukry występują naturalnie w środku spożywczym, na etykiecie powinna się znaleźć informacja: „zawiera naturalnie występujące cukry”. |
|
Chleba o obniżonej zawartości sodu |
środek spożywczy ma niską zawartość sodu/soli |
gdy produkt zawiera nie więcej niż 0,12 g sodu lub równoważną ilość soli na 100 g lub na 100 ml produktu. W przypadku wód innych niż naturalne wody mineralne objęte zakresem stosowania dyrektywy 80/770/EWG wartość ta nie powinna przekraczać 2 mg sodu na 100 ml. |
Środek spożywczy nie zawiera sodu lub nie zawiera soli |
tylko wówczas, gdy produkt zawiera nie więcej niż 0,005 g sodu lub równoważną wartość dla soli na 100 g. |
|
Produkty z dodatkiem witamin i składników mineralnych
Te produkty traktujemy jako żywność wzbogaconą i musimy ją zgłosić do GIS.
|
środek spożywczy jest źródłem witamin lub składników mineralnych (źródło [nazwa witaminy/witamin] lub [nazwa składnika mineralnego/składników mineralnych]
|
tylko wówczas, gdy produkt zawiera co najmniej znaczącą ilość, zdefiniowaną w załączniku do dyrektywy 90/496/EWG, lub ilość przewidzianą w odstępstwach przyznanych zgodnie z art. 7 Rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji.
|
Oświadczenie, że środek spożywczy ma wysoką zawartość witamin lub składników mineralnych wysoka zawartość [nazwa witaminy/witamin] i/lub [nazwa składnika mineralnego/składników mineralnych]
|
może być stosowane tylko wówczas, gdy produkt zawiera co najmniej podwójną wartość w stosunku do produktu oznaczonego jako „źródło [nazwa witaminy/witamin] lub [nazwa składnika mineralnego/składników mineralnych]”.
|
|
|
Dozwolone SFORMUŁOWANIA |
Warunki stosowania SFORMUŁOWAŃ |
Chleb bezglutenowy Produkty bezglutenowe to wyroby ogólnego spożycia, które muszą spełniać wymagania Rozporządzenia Komisji (UE) nr 828/2014 z 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności (była o tym mowa w wydaniu „Mistrza Branży” lipiec-sierpień 2016).
|
bezglutenowy |
Jeśli dana żywność w postaci sprzedawanej konsumentowi końcowemu zawiera nie więcej niż 20 mg glutenu na 1 kg. |
o bardzo niskiej zawartości glutenu |
Jeżeli zawartość glutenu w żywności składającej się z jednego lub większej liczby składników, lub zawierającej jeden lub większą liczbę składników wytworzonych z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa lub ich odmian krzyżowych, które zostały specjalnie przetworzone w celu zmniejszenia zawartości glutenu, nie przekracza
|
|
„odpowiednie dla osób nietolerujących glutenu” LUB „odpowiednie dla osób cierpiących na celiakię”
|
Jeżeli produkt spełnia ww. warunki. |
Wioletta Bogusz-Kaliś, specjalista ds. bezpieczeństwa żywności i znakowania
materiał pochodzi z numeru drukowanego Mistrza Branży wrzesień-październik 2017