...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Żywność wolna od koronawirusa?

"Virus-free" - taka etykieta coraz częściej zaczęła gościć na produktach spożywczych. Czy jednak słusznie? Czy istnieją podstaw prawne do umieszczenia takiego oznaczenia?

Już w tamtym roku, gdy ogłoszono na całym świecie stan epidemii, pisaliśmy o tym, że transmisja wirusa typu SARS i MERS nie odbywa się za pośrednictwem żywności. Sama w sobie jest więc ona bezpieczna dla człowieka. Oficjalnie ogłosił to Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), publikując 9.03.2020 stanowisko, że nie ma jakichkolwiek dowodód na to, że żywność może przenosić wirua SARS COV-2. 

Dodatkowo obróbka termiczna niszczy wirusa, gdy zostaną spełnione dwa czynnki - czasu i odpowiedniego progu temperatury. Przykładowo, 60 °C przez 30 min. wystarczy, by wyniszczyć wirusa oraz inne zanieczyszczenia mirkobiologiczne. 

Czy można albo należy oznaczyć pieczywo lub inny produkt w piekarni oraz cukierni etykietą "virus free" "coronavirus-free" "SARS-CoV-2-free"?

 

 

Okazuje się, że "wymuszanie" na producentach posiadanie tego typu certyfikatów jest niezgodne z prawem. Bezpieczeństwo produktów żywnościowych zapewnia stosowanie obowiązujących systemów, np. HACCP, BRC, IFS. 

Wszelkie inne oznaczenia są zatem niedopuszczalne, bo naruszają przepisy prawa żywnościowego. Zgodnie z art. 7 ust. 1 lit. c) rozporządzenia nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności: “Informacje na temat żywności nie mogą wprowadzać w błąd, w szczególności przez sugerowanie, że środek spożywczy ma szczególne właściwości, gdy w rzeczywistości wszystkie podobne środki spożywcze mają takie właściwości, zwłaszcza przez szczególne podkreślanie obecności lub braku określonych składników lub składników odżywczych“.

Taka etykieta jest więc nieetyczna, bo wprowadza w błąd kupującego, który może wobec powyższego sądzić, że jedne produkty spożywcze są bezpieczne, a inne przenoszą koronawirusa. To zaś - jak dowodzą liczne badania - nie ma pokrycia w rzeczywistości. 

 

źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route

Bieżące wydanie czasopisma

Ile trwa przygotowanie słodkiego stołu? Jak składać tort? Jakie ranty najlepiej się sprawdzą? Wreszcie - co naprawdę wchodzi w skład ceny tortu. A także kasztanowe bochenki, pachnące ciastka oraz piekarnia jako oaza spokoju. Zapraszamy!

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji