Piernikowe renifery, sanki, niskie domki, wysokie wieże, choinki, a nawet lampion w ciekawe wzory powstawały w pracowni gastronomicznej Zasadniczej Szkoły Zawodowej ZDZ w Rybniku. Kto z młodych adeptów cukiernictwa zdołał prześcignąć kunszt mistrza Daniela Waliszewskiego, prowadzącego "Wielkie Pierniczenie" w MAMZ?
Podobne artykuły
Wkrótce Rybnickie Mistrzostwa Młodych Cukierników!Grand Prix dla Roksany Zielińskiej i Karoliny Zaczek z OHP RybnikDni Rybnika z cukiernikami i piekarzamiNajpierw 9 grudnia br. odbyło się szkolenie z ciasta piernikowego, podczas którego uczestnicy Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego (MAMZ) otrzymali zastrzyk praktycznej wiedzy od Daniela Waliszewskiego, technologa z firmy Eco Trade.
Potem uczniowie mieli tydzień indywidualnych ćwiczeń i przygotowań, by ostatecznie 18 grudnia br. w dwuosobowych teamach przystąpić do nietypowej rywalizacji o tytuł najlepszych młodych piernikarzy.
Podczas konkursu młodzież zaskoczyła organizatorów zarówno stopniem opanowania niełatwej sztuki obróbki ciasta piernikowego, jak i pomysłowością przygotowanych form. Jurorom Klaudii Kolano i Mateuszowi Puzyno (ubiegłorocznym laureatom „Wielkiego Pierniczenia”) tegoroczna stawka młodych cukierników przysporzyła nie lada kłopotu w ocenie.
Po trudnym werdykcie finał Wielkiego Pierniczenia 2013 wygląda następująco:
Kinga Szulik i Sylwia Słabik (CKZiU w Żorach),
Dawid Barden i Bartłomiej Przybojewski (OSW w Nysie),
Aleksandra Próchnicka i Łukasz Kołodziejczyk (OHP w Rybniku).
Na zdjęciach poniżej finaliści Wielkiego Pierniczenia 2013
Gospodarzem tegorocznych warsztatów była Zasadnicza Szkoła Zawodowa ZDZ w Rybniku, która udostępniła nowoczesną pracownię gastronomiczną. Współpraca tej placówki z MAMZ ma mieć charakter drugoplanowy, którego efektem ma być wspólne organizowanie szerokiej oferty działań doskonalących zawodowo adresowanych do uczniów szkół z rejonu Rybnika.
źródło: MAMZ