Autorki: Julia Malak, Paulina Wolińska; Technikum Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
Nauczyciel prowadzący: Jadwiga Jabłecka
BISZKOPT
300 g jaj
110 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
160 g cukru kryształ
2 g proszku do pieczenia
10 g cukru wanilinowego
• jaja wybić, oddzielając białko od żółtek
• ubić białko dodając stopniowo cukier
• dodać żółtka
• delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem i cukrem wanilinowym
• wypiec w okrągłej formie w temperaturze 180o C przez 30 min.
KREM MAKOWY
300 g śmietanki kremówki
100 g cukru pudru
400 g masy makowej
8 g żelatyny
50 g likieru amaretto
• ubić śmietankę dodając cukier puder
• dodać masę makową oraz rozpuszczoną żelatynę
• wymieszać, dodać likier
POZOSTAŁE SUROWCE
300 g dżemu brzoskwiniowego
100 g brzoskwiń z syropu
SKŁADANIE TORTU
• biszkopt rozkroić na trzy części
• warstwy lekko nasączać syropem brzoskwiniowym
• przesmarować pierwszą warstwę biszkoptu kremem i nałożyć pokrojone brzoskwinie
• nałożyć drugą warstwę biszkoptu i ponowne nałożyć krem
• posmarowa całość kremem
• włożyć do chłodni
• przygotować dekorację
• rozwałkować i nałożyć masę cukrową
• udekorować tort