autor: Karolina Strike, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, ul. Warzywna 19
nauczyciel: Jadwiga Jabłecka
RECEPTURA
Składniki
220g mąka
100g cukier
20g kakao
8g proszek do pieczenia
4g soda oczyszczona
2g sól
112g jaja
150 ml mleko
50 g rozpuszczone masło
20 g świeżo starty imbir
100 g czekolada deserowa
Wykonanie
Pierwszy etap:
1. ubić jaja z cukrem
2. mieszając stopniowo wlewać mleko do jaj z cukrem
3. dodać starty imbir
Drugi etap:
1. mąkę przesiać z kakaem proszkiem do pieczenia
2. dodać sól i sodę oczyszczoną
3. wymieszać ręcznie do połączenia składników
Trzeci etap:
Roztopić czekoladę z masłem na parze.
Czwarty etap:
1.wystudzoną czekoladę z masłem wlać do płynnej masy
2. wymieszać
3. stopniowo wsypać składniki z drugiej miski delikatnie mieszając
4. gotową masę za pomocą rękawa cukierniczego wlać do papilotek
5. piec w temperaturze 230°C przez 7-8 minut
Dekoracja
Krem maślany z dodatkiem cukru pudru i barwników spożywczych