...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSPS w Poznaniu, materiał promocyjny

Piernik z bakaliami

Autor: Anna Becker z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
Nauczyciel prowadzący: Karolina Mikołajczyk - Nieckarz

Receptura

Składniki
4 szklanki (ok. 0,5 kg) mąki
250 ml mleka
200 ml miodu
130 ml oliwy
2 szklanki cukru
4 jaja
2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g śmietany 18 %
20 g przyprawa do piernika
1 opakowanie polewy czekoladowej
bakalie (śliwki, migdały, orzechy, figi)
200 g powideł śliwkowych        

   

Przygotowanie
- przesiać mąkę z sodą oczyszczoną;
- z  0,5 szklanki cukru i niewielkiej ilości wody zrobić karmel  (smażyć na suchej patelni do zmiany koloru  na brązowy);
- mleko, miód, oliwę, karmel zagotować i ostudzić;
- bakalie rozdrobnić (śliwki, figi – sparzyć);
- wybić jaja – ubić na puszystą pianę z resztą cukru ;
- do masy jajecznej dodać kwaśną śmietanę, wcześniej przygotowany roztwór - cały czas ubijając;
- wsypać przyprawę do piernika oraz bakalie, wymieszać;
- delikatnie mieszając wsypać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną;
- ciasto przełożyć na wyłożoną papierem blachę, piec w temp. 140 oC ok. 1 godz. aż ciasto będzie suche;
- po wyjęciu z blachy, ciasto posmarować powidłami, a wierzch polać polewą czekoladową.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji