autorzy: Julia Malak, Paulina Wolińska, Technikum Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
Opiekun: Jadwiga Jabłecka
RECEPTURA:
BISZKOPT
300 g jaja
110 g mąka pszenna
40 g mąka ziemniaczana
160 g cukier kryształ
2 g proszek do pieczenia
10 g cukier wanilinowy
20g kakao
-jaja wybić, oddzielając białko od żółtek
-ubić białko dodając stopniowo cukier
-dodać żółtka
-delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem, cukrem wanilinowym i kakao
-wypiec w okrągłej formie w temperaturze 180oC przez 30 min.
KREM ŚMIETANOWY
400 g śmietanka kremówka
100 g cukier puder
8 g cukier z wanilią
250 g serek mascarpone
- ubić śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
- dodać serek mascarpone i wymiesza wszystkie składniki mikserem .
POZOSTAŁE SUROWCE
300 g wiśnie w syropie
400 g wiórki kokosowe
SKŁADANIE TORTU
- biszkopt rozkroić na dwie części
- przesmarować warstwę biszkoptu kremem i nałożyć wiśnie
- nałożyć drugą część biszkoptu
- posmarować boki i góry kremem
- schłodzić tort
- przygotować dekoracje
- posypać wiórkami kokosowymi