...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Z niejednego pieca

Mimo niesprzyjającej, deszczowej aury w gmachu Zespołu Szkół nr 11 w Warszawie zebrały się tłumy zwiedzających. Organizatorzy po raz drugi w wielkim stylu promowali spożycie pieczywa, zapewniając bogaty program trzydniowego Festiwalu Chlebów Świata.

II FestIwal Chlebów ŚwIata (Warszawa, 13-15 marca 2015 r.) to jedyne miejsce w Polsce, gdzie można skosztować tyle chleba z różnych stron świata. Dzięki inicjatywie Marka Traczyka (Stowarzyszenie Polskich Mediów) konsumenci poznają różnorodność pieczywa z Niemiec, Bułgarii, Turcji, Armenii i Azerbejdżanu czy Izraela. Festiwal Chlebów Świata od początku stawia na promocję pieczywa na naturalnym zakwasie, pieczywa o wysokich walorach odżywczych oraz prozdrowotnych. – Do udziału zapraszane są tylko te firmy, które wypiekają pieczywo na zakwasie, bez polepszaczy i dodatków – zapewnia organizator Marek Traczyk. W laboratoriach piekarniczych można było przyjrzeć się wypiekowi chleba na wschodzie i południu Europy, na Bliskim i Dalekim Wschodzie.

fot. Archiwum organizatora

Festiwal Chlebów Świata to pouczająca podróż po smakach i kształtach pieczywa w różnych kulturach


W tym roku wyjątkowo dużo było pieczywa płaskiego, prezentowane przez Armenię, Azerbejdżan, Kazachstan, Liban i Palestynę. Co ciekawe, płaskie bochenki pod nazwą Chleb Indyjski można było zobaczyć nawet na stoisku warszawskiej piekarni Grzybki. Pod względem pieczywa płaskiego rewelacyjnie zaprezentowała się Armenia. Tak jak wizytówką Francji jest bagietka, tak dla Armenii jest nią chleb lawasz, wpisany na Listę reprezentatywną niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Lawasz jest czymś pośrednim między opłatkiem a naleśnikiem. Wypieka się go z ciasta pszennego z udziałem przefermentowanego ciasta (bez dodatku drożdży). Podzielone kęsy ciasta rozwałkowuje się, a następnie, kręcąc w specyficzny sposób w dłoniach, rozciąga do grubości kartki papieru. Cieniutki placek piecze się w tondirze – owalnym piecu, najczęściej zagłębionym w podłodze na głębokość 1 m. W Armenii lawasz podawany jest do każdego posiłku. Zawija się w niego kawałki mięsa, ser i warzywa. Suchy chleb wkrusza się do zup, przede wszystkim do narodowej potrawy – haszu. Podczas Festiwalu Ormianie demonstrowali również film przedstawiający poszczególne etapy wytwarzania tego chleba. W związku z tym, że chleb jest głównym produktem spożywczym w Armenii, na otwarcie Festiwalu przybył sam Ambasador Armenii w Polsce Edgar Ghazaryan.

 

fot. Archiwum organizatora

Gdy dorośli smakowali gotowych wyrobów piekarskich, dzieci dały się wciągnąć w lekcję ręcznego przy gotowywania plecionek (na zdjęciu: Kazimierz Gajowy przygotowuje przekąskę z chleba libańskiego)

Na otwarciu Festiwalu zaproszeni goście dzielili bochenki chleba z Piekarni Wacyn, którymi następnie łamali się zwiedzający

 

Podobnego rodzaju chleby płaskie zaprezentowali wystawcy z Izraela, Azerbejdżanu, Libii i z Turcji. Wśród chlebów azjatyckich, Bliskiego Wschodu i Północnej Afryki rozróżnia się dwa podstawowe rodzaje pieczywa płaskiego. Pierwszy, zazwyczaj okrągły, o grubości co najmniej palca (z wnęką lub bez), np. pita, i drugi rodzaj – o grubości liścia lub kartki papieru. To właśnie ta druga forma przeważała na Festiwalu. Jednym z najsmaczniejszych był chleb saż wypiekany na miejscu na specjalnym piecyku o nazwie saż. Głównym demonstratorem chlebów libańskich był Kazimierz Gajowy (znany arabista i islamolog), który też przygotowywał potrawy na bazie chleba libańskiego.

Honorowym gościem Festiwalu był wicepremier Janusz Piechociński, który z wielkim zainteresowaniem odwiedzał wszystkie stoiska, bez względu na pogodę

fot. Archiwum organizatora

Organizator Festiwalu Marek Traczyk (na zdjęciu po prawej) otrzymał tytuł Najlepszego Promotora Chleba w Polsce. Tytuł ten nadali Bogusław Tatarczyk i Tomasz Miś z portalu Zielony Kłos


Poza jarmarkiem chlebów zorganizowano liczne atrakcje, jak: pokaz mody, warsztaty tworzenia makaronowej biżuterii, laboratorium pisanek oraz rogali świętomarcińskich. Swoje stoiska miały też Muzeum Piekarnictwa Mariana Pozorka z warszawskiej Pragi oraz Muzeum Rolnictwa z Ciechanowa. Wśród wystawców nie mogło zabraknąć Bogusława Tatarczyka i Tomasza Misia, inicjatorów Ogólnopolskiego Programu Promocji Pieczywa ZielonyKlos.pl.

Organizatorzy: Stowarzyszenie Polskich Mediów, TTG Central Europe, Cosinus – Bezpłatne Szkoły dla Dorosłych i Technikum nr 20
Patronat: Ministerstwo Gospodarki, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polska Organizacja Turystyczna, Polskie Radio, Telewizja Polska
Główny Partner: sieć sklepów Biedronka.

 



Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji