Autor: Paulina Grotek klasa 2 „b”, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi, nauczyciel: Stanisław Bajor
RECEPTURA z 1 kg mąki
1000 g mąka pszenna typ 500
100 g amarantus (szarłat)
50 g margaryna
50 g cukier
35 g drożdże
800 g woda
15 g sól
5 g imbir (sypki)
2 g kardamon (sypki)
8 g czarnuszka
Wykonanie
Odważyć 100 g mąki, 100 g amarantusa i zalać mieszankę 250 g wrzącej wody. Całość intensywnie mieszać do uzyskania jednorodnej masy do wystygnięcia. Z drożdży i części pozostałej letniej wody wytworzyć mleczko drożdżowe. W pozostałej ilości wody rozpuścić cukier i sól. Resztę mąki przesiać i połączyć z „zaparzką”, mleczkiem drożdżowym roztworami cukru i soli. Całość mieszać do uzyskania jednolitej masy, dodając na końcu upłynnioną margarynę oraz przyprawy: imbir i kardamon.
Gotowe ciasto odstawić do fermentacji na 30 minut.
Ciasto po fermentacji podzielić na kęsy o masie 80 g.
Każdy kęs zaokrąglić, dłonią spłaszczyć i w środku naciąć skrobką o szerokości ok. 5 cm sześcioramienną gwiazdę. Następnie ramiona gwiazdy wywinąć na zewnątrz. Uformowane bułki posmarować wodą i posypać nasionami czarnuszki.
Po rozroście końcowym (ok. 30 minut) wypiekać w temperaturze 230-210°C do zarumienienia.