...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSPS w Łodzi, materiał promocyjny

Świąteczne bułki szarłatki (amarantuski)

Autor: Paulina Grotek klasa 2 „b”, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi, nauczyciel: Stanisław Bajor

RECEPTURA z 1 kg mąki

1000 g mąka pszenna typ 500
100 g amarantus (szarłat)
50 g margaryna
50 g cukier
35 g drożdże
800 g woda
15 g sól
5 g imbir (sypki)
2 g kardamon (sypki)
8 g czarnuszka



Wykonanie
Odważyć 100 g mąki, 100 g amarantusa i zalać mieszankę 250 g wrzącej wody. Całość intensywnie mieszać do uzyskania jednorodnej masy do wystygnięcia. Z drożdży i części pozostałej letniej wody wytworzyć mleczko drożdżowe. W pozostałej ilości wody rozpuścić cukier i sól. Resztę mąki przesiać i połączyć z „zaparzką”, mleczkiem drożdżowym roztworami cukru i soli. Całość mieszać do uzyskania jednolitej masy, dodając na końcu upłynnioną margarynę oraz przyprawy: imbir i kardamon.

Gotowe ciasto odstawić do fermentacji na 30 minut.

Ciasto po fermentacji podzielić na kęsy o masie 80 g.

 

Każdy kęs zaokrąglić, dłonią spłaszczyć i w środku naciąć skrobką o szerokości ok. 5 cm sześcioramienną gwiazdę. Następnie ramiona gwiazdy wywinąć na zewnątrz. Uformowane bułki posmarować wodą i posypać nasionami czarnuszki.
Po rozroście końcowym (ok. 30 minut) wypiekać w temperaturze 230-210°C do zarumienienia.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji