...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSPS w Łodzi, materiał promocyjny

Świąteczne bułki szarłatki (amarantuski)

Autor: Paulina Grotek klasa 2 „b”, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi, nauczyciel: Stanisław Bajor

RECEPTURA z 1 kg mąki

1000 g mąka pszenna typ 500
100 g amarantus (szarłat)
50 g margaryna
50 g cukier
35 g drożdże
800 g woda
15 g sól
5 g imbir (sypki)
2 g kardamon (sypki)
8 g czarnuszka



Wykonanie
Odważyć 100 g mąki, 100 g amarantusa i zalać mieszankę 250 g wrzącej wody. Całość intensywnie mieszać do uzyskania jednorodnej masy do wystygnięcia. Z drożdży i części pozostałej letniej wody wytworzyć mleczko drożdżowe. W pozostałej ilości wody rozpuścić cukier i sól. Resztę mąki przesiać i połączyć z „zaparzką”, mleczkiem drożdżowym roztworami cukru i soli. Całość mieszać do uzyskania jednolitej masy, dodając na końcu upłynnioną margarynę oraz przyprawy: imbir i kardamon.

Gotowe ciasto odstawić do fermentacji na 30 minut.

Ciasto po fermentacji podzielić na kęsy o masie 80 g.

 

Każdy kęs zaokrąglić, dłonią spłaszczyć i w środku naciąć skrobką o szerokości ok. 5 cm sześcioramienną gwiazdę. Następnie ramiona gwiazdy wywinąć na zewnątrz. Uformowane bułki posmarować wodą i posypać nasionami czarnuszki.
Po rozroście końcowym (ok. 30 minut) wypiekać w temperaturze 230-210°C do zarumienienia.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi



 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji