Zapraszamy lodziarzy, cukierników, sugarcrafterów, mistrzów i uczniów do udziału w konkursach, którymi za kilka miesięcy będą żyły największe targi dla branży lodziarskiej i cukierniczej Expo Sweet 2017. Organizatorzy zadbają o odpowiednią oprawę medialną, promocję, atrakcyjne nagrody i bezcenne emocje!
Podobne artykuły
Artystyczna uczta. Podsumowanie konkursu Wystawa Dekoracji Cukierniczych Expo Sweet 2020Sprawdź Expo Sweet 2020Zwycięzcy konkursów EXPO SWEET 2019Kolejna edycja targów Expo Sweet odbędzie się 26 lutego – 1 marca 2017 r. Obok części wystawienniczej, jak co roku rozegrają się kolejne edycje Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, Lodziarskich Mistrzostw Polski oraz Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru. Po raz pierwszy odbędą się Mistrzostwa Polski w Dekoracji Tortów, stanowiące krajowe eliminacje do Cake Designers World Championship FIPCG w Mediolanie.
Najważniejsze informacje o konkursach:
Mistrzostwa Polski w Dekoracji Tortów, 26-27 lutego 2017 r.
Do Mistrzostw dopuszczone mogą być firmy lub osoby pracujące (właściciele i pracownicy) w cukierniach, piekarniach, kawiarniach, restauracjach, hotelach oraz w innych podmiotach, które udokumentują swój związek z branżą cukierniczą, lodziarską, karmelarską, piekarską czy gastronomiczną i prowadzą zarejestrowaną w Polsce działalność gospodarczą w jednej z tych branż.
Podczas Mistrzostw zostanie rozegrana rywalizacja w trzech konkurencjach: tort okolicznościowy (pokazowy), element dekoracyjny wykonany na miejscu oraz tort degustacyjny. Temat jest dowolny, ale musi być powiązany z elementem dekoracyjnym wykonanym przez uczestnika w całości podczas Mistrzostw.
Termin nadsyłania zgłoszeń: 10.01.2017 r.
Lodziarskie Mistrzostwa Polski, 27 lutego 2017 r.
W tej kategorii mogą wziąć udział osoby pracujące w lodziarniach, cukierniach, kawiarniach, restauracjach, hotelach oraz wszystkich instytucjach i organizacjach, a także w szkołach, które udokumentują swój związek z branżą lodziarską i cukierniczą.
Każdy zespół będzie miał za zadanie przygotować cztery rodzaje lodów do wystawienia w witrynie konkursowej, w pojemnikach – kuwetach po 5 litrów z każdego rodzaju lodów. Ponadto zespoły przygotują również 6 identycznych pucharków deserów lodowych – do serwowania w kawiarniach itp. Tematyka dowolna.
Termin nadsyłania zgłoszeń: 22.01.2017 r.
Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru, 28 lutego 2017 r.
Do udziału w Mistrzostwach zaproszone są wszystkie osoby pracujące w punktach gastronomicznych, tj. restauracjach, kawiarniach, barach i hotelach, niezależnie od ich wyuczonego zawodu.
Zmagania ekip będą polegać na przygotowaniu 8 sztuk identycznych deserów gastronomicznych a la carte. Warunkiem jest użycie w nich dwóch obowiązkowych składników: dowolnego zioła i polskiego jabłka, wedle narzuconego tematu: „Żeby było wesoło, teraz jabłko i zioło”.
Termin nadsyłania zgłoszeń: 20.12.2016 r.
Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych (pod patronatem ministra edukacji narodowej), 1 marca 2017 r.
Konkurs skierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych, cukierniczych, piekarskich i spożywczych.
Zadaniem każdego zespołu będzie przygotowanie dwóch identycznych tortów jednopoziomowych (1 200 g – 2 000 g każdy) oraz deseru na talerzu (8 sztuk), nawiązujących do tematu Mistrzostw „Wisła – rzeka wszystkich ziem polskich, rzeka naszych dziejów”. Torty będą oceniane zarówno pod względem smaku, jak i dekoracji.
Termin nadsyłania prac: 31.10.2016.
Wszystkie konkursy odbędą się w hali Centrum Targowo-Kongresowego MT POLSKA, ul. Marsa 56, w Warszawie.
REGULAMINY i FORMULARZE ZGŁOSZEŃ dostępne TUTAJ