Po raz kolejny w ostatni weekend sierpnia zapraszamy polskich i zagranicznych piekarzy i cukierników do pozytywnej rywalizacji w konkursach branżowych: „Rzeźba Piekarsko-Cukiernicza” oraz „Piekarz Roku”.
Podobne artykuły
Święto Chleba i Piernika w Jaworze. Słodki rekord pobity!Wakacyjny happening piekarzy i cukierników na Rynku w JaworzePaweł Giza innowacyjnym Piekarzem Roku 2016!Kto może wziąć udział w konkursie na najpiękniejszą „Rzeźbę Piekarsko-Cukierniczą”? Każda piekarnia i cukiernia, która przygotuje jedną lub więcej rzeźb przestrzennych z ciasta chlebowego, piernikowego lub innego, o walorach artystycznych i technologicznych. Pracę można przygotować w dwóch kategoriach: do 5 kg i powyżej 5 kg. Wszystkie zgłoszone rzeźby będą wystawione podczas Święta Chleba i Piernika, przyciągając uwagę mediów i publiczności. Zgłoszenia do konkursu można przysyłać do 18 sierpnia br.
Przed nami również kolejna edycja konkursu „Piekarz Roku”. Poznamy tego najlepszego w naszym kraju, który być może setki kilometrów stąd każdego dnia serwuje klientom zdrowy, smaczny i aromatyczny polski chleb. Chęć udziału w tym konkursie można było zgłaszać do 30 czerwca br., ale kapituła konkursowa rozważy chęć uczestnictwa piekarni zgłoszonych również w późniejszym terminie.
Zachęcamy piekarzy do bezpłatnego utworzenia stoiska i zaprezentowania swojego asortymentu podczas Święta Chleba i Piernika, co może zaowocować zdobyciem zaszczytnego tytułu Piekarza Roku 2017.
Szczegółowe informacje oraz formularze konkursowe dostępne na www.schip.jawor.pl, w zakładce Konkursy.
Jedną z największych atrakcji Święta Chleba i Piernika będą Animacje piekarniczo-cukiernicze. Przez wszystkie dni imprezy w dużej hali namiotowej uznani mistrzowie piekarstwa i cukiernictwa zaprezentują publiczności swój kunszt i umiejętności. Na stoiskach wokół rynku w Jaworze będzie można podziwiać wyroby rękodzielników i rzemieślników. Oprócz niezliczonej ilości chleba znajdą się m.in. różnorodne naczynia lepione z gliny czy niepowtarzalne w formie i kształcie rzeźby, a także żywność ekologiczna i inne „nieskażone” cywilizacją produkty, o których na co dzień często możemy tylko pomarzyć.
W ubiegłym roku nasze miasto zostało rozsławione za sprawą rekordowego piernika autorstwa mistrza piekarnictwa Stanisława Furtaka z Jawora. Piernik mierzył 46 m i 10 cm długości. W tym roku na oczach wszystkich zgromadzonych na płycie rynku, przed telewizorami i przy radioodbiornikach będziemy chcieli pobić ten wynik.
Imprezie towarzyszyć będą niezwykłe widowiska, prezentacje artystyczne, koncerty gwiazd polskiej sceny muzycznej, m.in. Natalii Nykiel oraz jednego z najpopularniejszych piosenkarzy polskiej sceny muzycznej Grzegorza Hyżego, a także wiele innych atrakcji.
Na zakończenie, w niedzielne przedpołudnie zapraszamy na wyjątkowe show: „Dolnośląskie pieczenie chleba”, czyli konkurs na najlepszy i najsmaczniejszy chleb charakterystyczny dla danej miejscowości, regionu. Do udziału w nim zaprosiliśmy samorządowców, którzy w towarzystwie piekarzy i cukierników przystąpią do rywalizacji o miano „Dolnośląskiego Wypieku Roku”.
www.schip.jawor.pl
www.facebook.com/schip.jawor