Pojawiły się śmietanowe torty obrotowe, rzemieślniczy chleb bezglutenowy, cytrynowe monoporcje i czekoladowe makaroniki. Stoisko Mistrza Branży zakwitło smakiem na tegorocznych Sweettargach, 17-19 marca!
Podobne artykuły
Efektowny powrót Sweettargów w Katowicach - oczami wystawcyOdliczamy już dni do najlepszej imprezy branżowej na ŚląskuZ OSTATNIEJ CHWILI: marcowe Sweettargi 2020 przesunięte. Czekamy na nowy terminChoć trzeci weekend marca był wyjątkowo zimny, wraz z kolorowymi tulipanami i zaproszonymi Mistrzami na naszym redakcyjnym stoisku zawitała prawdziwa wiosna! Zapachniało, zajaśniało i zrobiło się smakowicie.
Wiesław Kucia z Modecor zawrócił zwiedzającym w głowach efektowną sztuką obrotowego dekorowania tortów. Prowadzący pokazał różne techniki dekoracji tą metodą, która może znaleźć zastosowanie w ciastach serwowanych na co dzień w cukierniach. O tortach w stylu angielskim rozmawiały promotorki wydarzenia Cake Festival Poland, czyli jego pomysłodawczyni i organizatorka – Kinga Jakimowicz oraz przewodnicząca jury konkursu na CFP – Katarzyna Osiecka.
Nieco inne słodkości, bo w nowoczesnej odsłonie, przygotowała Sylwia Grodzka-Haba (Pani Foremka) w duecie z Danielem Coceancig (Ciastecznik). Była tarta cytrynowa podana warstwowo w niewielkich słoiczkach, makaroniki w czekoladzie z podpalaną bezą oraz nowoczesna wersja tradycyjnej stefanki. W pokazie ochoczo uczestniczyli zwiedzający, próbując swoich sił w pracy z czekoladą plastyczną oraz bezą. I zadając się pysznościami przygotowanymi przez naszych Gości.
Dla wyrównania poziomu cukru w krwi, BioPiekarz Bogdan Smolorz poprowadził ciekawą prelekcję na temat zdrowego pieczywa. Opowiedział o drodze do produkowania wyrobów piekarskich i cukierniczych z ekocertyfikatem. A także o rodzajach pieczywa bezglutenowego.Towarzyszyła temu degustacja świeżego chleba ekologicznego, z udziałem kultowego już pumpernikla.