...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

















 

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Najnowsze ogłoszenia

  • Smaki Świata – kolejne szkolenia w Centrum Szkoleniowym Savpol Relacja

    ważne: do wyczerpania zapasów

    W Centrum Szkoleniowym Savpol w dniach 19-22.05.2014 odbył się cykl szkoleń zorganizowanych wspólnie przez Savpol oraz Fabbri. Warsztaty poprowadził Domenico Costanza – Mistrz Cukiernictwa i Międzynarodowy Technolog Fabbri.

    Szkolenia trwały cztery dni, dwa pierwsze były dedykowane dla branży gastronomicznej,  dwa kolejne kierowane do cukierników. Motywem przewodnim obu warsztatów było przedstawienie uczestnikom różnorodnego zastosowania produktów Fabbri, które coraz częściej stosuje nie tylko w lodziarstwie, ale także w cukiernictwie czy gastronomii, tworząc przy tym proste a zarazem bardzo wysublimowane desery.

    Podczas warsztatów dla branży gastronomicznej przyrządzano m.in. Krem Angielski, Krem Brule, Panna Cotta z Mascarpone oraz Karmelizowaną Figą, Semifreddo, Ciasteczka Wiedeńskie, Ciasteczka Migdałowe czy Tiramisu. Cukiernicy przygotowywali m.in. Tort Amore Mio, Tort Mascarpone z Figami i Orzechami Włoskimi, Tort Bananowo-Czekoladowy, Tort Linz, Tiramisu.

    Domenico starał się przekazać  swoje artystyczne spojrzenie na cukiernictwo, pasję i zamiłowanie do  przygotowywania deserów, a także pokazał jak w prosty sposób urozmaicić znane cukiernikom, szefom kuchni desery, i podnieść je do jakości premium.

    Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w szkoleniach. Mamy nadzieję, że Domenico zainspirował Państwa nowymi pomysłami, które wykorzystają Państwo w swojej codziennej pracy.

    Serdecznie zapraszamy wszystkich do udziału w kolejnych szkoleniach.

    Dowiedz się więcej
  • Prosto z Seminariów Lodziarskich 2014 Relacja

    ważne: do wyczerpania zapasów

    Jeszcze więcej zaskakujących lodowych smaków, produkty bezglutenowe oraz najnowsze urządzenia dla branży lodziarskiej i gastronomicznej – tak w skrócie można podsumować marcowe Seminaria Lodziarskie 2014. Cykl spotkań w 4 miastach Polski zorganizowała firma Savpol wspólnie z partnerami: Fabbri, Valmar Global oraz Miran Wafel.

    Jak co roku Seminaria Lodziarskie odbyły się w czterech miastach południowej Polski – we Wrocławiu, w Gliwicach, Krakowie, a także w Rzeszowie. To właśnie tutaj nowości firmy Fabbri, krótko po premierze na największych lodziarskich targach SIGEP we włoskim Rimini, Expo Sweet i SweetTARGach, miały ponowną prezentację połączoną z pokazami technologicznymi. Za tę część spotkań odpowiadał doskonale znany duet technologów: Szymon Wolański (Savpol) oraz Raffaele Derosa (Fabbri). Jakie smaki zrobią furorę w tym sezonie według polsko-włoskiego duetu?

    Chleb czy whiskey?

    Typów jest wiele. Firma Fabbri zawsze zaskakuje klientów, a w tym roku pokazała coś zupełnie niespodziewanego – lody o smaku chleba. Skąd wziął się pomysł na stworzenie tak nietypowego połączenia? – Chcemy, aby firma Fabbri była atrakcyjna nie tylko dla dorosłych, ale również dla młodszych konsumentów. Powszechnie wiadomo, że dzieci uwielbiają jeść pieczywo z różnymi słodkimi składnikami. Dlatego też przygotowaliśmy dla nich lody na bazie delipasty chlebowej. Można je przygotować na mnóstwo sposobów tłumaczy Raffaele Derosa. To jednak nie koniec nowości: Orzechowe Kuleczki, Nutty Ciasteczko Nero, Batonik z Ryżem, Słodka Królewna czy Lody Gwiezdne to tylko niektóre smaki, które już w tym sezonie mogą zdobyć sławę. Nie zabrakło również propozycji dla dorosłych konsumentów. Takie smaki, jak Whisky z dodatkiem prawdziwego alkoholu, Irish Coffe czy Jogurt Fitness z witaminą E, wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem oraz apetycznym wyglądem.To bardzo ważne, aby lody dobrze wyglądały. Konsumenci zwracają na ten element szczególną uwagę. Równie istotny jest jednak smak. Każdego roku staramy się zaskoczyć naszych klientów czymś nowym. Mam nadzieję, że tegoroczne propozycje przypadną naszym klientom do gustu dodaje Raffaele Derosa.

    Wafle bezglutenowe

    W ofercie firmy Fabbri znajduje się także szeroki wachlarz wyrobów bezglutenowych, które są interesującą propozycją dla osób świadomie eliminujących białko roślinne z diety. Naprzeciw ich oczekiwaniom wychodzą również przedstawiciele firmy Miran Wafel, zajmującej się produkcją i sprzedażą wafli do lodów. Przygotowaliśmy absolutną nowość wafle bezglutenowe. Tego typu produktów nie było do tej pory na polskim rynku. Osoby, które degustowały nasz produkt, nie zauważały różnicy pomiędzy zwyczajnym waflem a bezglutenowym. Mamy doświadczenie pozwalające na wprowadzanie pewnych innowacji, wiele z nich robimy jako pierwsi. Oczywiście, istotna jest dla nas jakość, która również wyróżnia nas na tle innych firm z branży zaznacza Ryszard Cała, przedstawiciel handlowy firmy Miran Wafel.

    Nowinki techniczne

    Na Seminarium zaprezentowano m.in. najnowszą serię urządzeń firmy Valmar Global, pozwalających na kontrolowanie produkcji lodów na każdym etapie. To po raz pierwszy daje możliwość wyprodukowania lodów dokładnie takich, jakie początkowo zaplanowało się uzyskać, zarówno pod względem konsystencji, jak i smaku. To urządzenie najwyższej jakości i dodatkowo nieco tańsze od tych dostępnych na polskim rynkupodkreśla Kamil Sitarz, przedstawiciel handlowy ds. maszyn firmy Savpol.

    Urządzenia firmy Valmar Global z serii Touch&Type z ekranem dotykowym LCD mogą służyć zarówno do produkcji lodów, jak i deserów. Dzięki zastosowaniu specjalnego inwertera można kontrolować prędkość mieszalnika na różnych etapach produkcji. Uczestnicy mogli też zapoznać się z różnicą między lodami wyprodukowanymi przez frezer pionowy i poziomy.

    Pionowy frezer daje lody bardziej puszyste, a samo urządzenie najbardziej przyda się przedsiębiorcom, którzy pracują na małej przestrzeni. Bardziej zwartą konsystencję uzyskuje się z frezera poziomego, który jednak zajmuje więcej miejsca. Dla klientów, którzy nie są zdecydowani, jakie urządzenie wybrać, idealnym rozwiązaniem będzie maszyna typu combo, będąca jednocześnie frezerem i pasteryzatorem. Urządzenie jest tańsze od pozostałych, proces produkcji trwa jednak nieco dłużej.

    Dla branży gastronomicznej

    Seminarium było dobrą okazją, żeby zaprezentować szereg urządzeń stworzonych dla osób prowadzących firmy lub zakłady w branży gastronomicznej. Wśród nich znalazła się maszyna do lodów typu soft ‒ Quickcream ‒ pozwalająca na wytworzenie lodów o własnym, indywidualnym charakterze. Urządzenie pozwala na wyprodukowanie 10 litrów lodów w ciągu 1 godziny i idealnie nadaje się dla restauracji, hoteli czy małych zakładów lodziarskich.

    Prawdziwą furorę zrobiły także przepyszne minidonuty. Dzięki nowoczesnym automatom w ciągu 1 godziny można wykonać 560 małych pączusiów.Można produkować na porcję lub włączyć tryb pracy ciągłej. Zrobienie jednej porcji trwa zaledwie kilka minut. Dla urozmaicenia można posypać je cukrem, cynamonem, dodać polewę... możliwości jest wiele mówi Dariusz Kowalczewski, mistrz cukiernictwa firmy Savpol.

    Interesujących nowości było jednak więcej. ‒ Staraliśmy się zaprezentować nowe koncepcje. Taką niewątpliwie jest m.in. maszyna do produkcji tartaletek. Ciasta kruche rzadko są sprzedawane z uwagi na problemy logistyczne. W trakcie transportu bardzo często pękają. Dzięki tej maszynie można szybko i łatwo zrobić je na miejscu zaznacza Marcin Ćwiląg, dyrektor handlowy firmy Savpol. Dodatkowym atutem maszyny jest to, że ciasto można wykonać nie tylko na tradycyjnej blasze. Klienci mają do wyboru ponad 30 matryc o przeróżnych kształtach.

    Z roku na rok Seminaria Lodziarskie przyciągają coraz więcej uczestników z różnych stron Polski. Jak zauważyli organizatorzy marcowych spotkań, zainteresowaniem cieszą się zarówno nowości, jak i dobrze znane produkty - słowem, dobre, sprawdzone rozwiązania zawsze są w cenie.

    ****

    Firma Savpol dziękuje wszystkim, którzy wzięli udział w Seminariach Lodziarskich. Wyraża również nadzieję, że dzięki tym wydarzeniom uczestnicy mogli zdobyć cenne doświadczenie, które przełoży się na jeszcze lepsze funkcjonowanie lodziarni lub lokali gastronomicznych.

    Dowiedz się więcej
  • Zapraszamy na seminaria lodziarskie

    ważne: do wyczerpania zapasów

    Zapraszamy do uczestnictwa w Seminariach lodziarskich w dniach 10-14 marca.

    Seminaria lodziarskie 2014
    10 marca Wrocław
    11-12 marca Gliwice
    13 marca Kraków
    14 marca Rzeszów

    Idea seminariów
    Seminaria, to coroczne spotkania branży lodziarskiej organizowane przez Przedsiębiorstwo Savpol, włoską firmę Fabbri oraz Firmę Miran Sp. z o.o.. Dodatkowo, w tym roku do grona organizatorów dołączył Valmar Global, będący producentem światowej klasy maszyn do produkcji lodziarskiej.
    Celem seminariów jest przekazywanie wiedzy oraz wymiana doświadczeń pomiędzy uczestnikami, którzy poza wiedzą mają także bogatą praktykę.
     
    Tematyka
    Technolodzy prowadzący pokazy omawiają cały cykl produkcji lodziarskiej. Poświęcają szczególną uwagę nie tylko stronie technicznej, ale i najnowszym, światowym trendom, które co roku dla tej branży prezentowane są podczas Międzynarodowego Salonu Lodziarstwa, Wyrobów Cukierniczych i Piekarniczych SIGEP we włoskim Rimini. Chodzi tutaj nie tylko o smaki lodowe, które będą królować na rynku, ale i sposoby dekoracji kuwet. Dzięki udziałowi firmy Valmar Global uczestnicy będą mogli  poszerzyć  swoją wiedzę w tematyce maszyn . Ich obsługę, parametry oraz właściwości  omówi technolog maszyn z firm Valmar.
    Dla kogo

    Spotkania dedykowane są rzemieślnikom lodziarskim, zarówno tym stawiającym pierwsze kroki w zawodzie, jak i tym, którzy są profesjonalistami.  Uczestnicy wymieniają się między sobą sprawdzonymi pomysłami, recepturami oraz informacjami o popełnianych błędach. Uzyskują wiedzęna temat trendów, sytuacji na rynku.
     
    Lokalizacja
    Co roku Seminaria Lodziarskie organizowane są w czterech miastach Polski, tak by każdy rzemieślnik mógł w nich uczestniczyć
     
    Zgłoszenia
    W celu zgłoszenia udziału w seminariach prosimy o kontakt z Klaudią Kucewicz
    Tel.: 725 250 490
    e-mail: k.kucewicz@savpol.pl
    Regulamin dostępny w siedzibie Przedsiębiorstwa Savpol Sp. z o.o.

    Zapisz się na http://www.savpol.pl/seminaria/Zgloszenia

    Dowiedz się więcej
  • Włosko-polskie gelato z Savpolem

    Non solo gelato – nie tylko lody (w różnych smakach), ale też lodowe torty, lody na patyku w szybko zastygającej polewie, granity pojawiły się w 4 miastach południowej Polski.  11-15 marca lodziarska karawana, na czele z Raffaele Derosa i Szymonem Wolańskim, jak co roku prezentowała nowości prosto z Rimini.

    Fantazyjne smaki, smaczki i polewa zastygająca

    – Do lodów trzeba podchodzić z fantazją – powtarzał  Raffaelo Derosa i zasypywał uczestników pomysłami i kolejnymi porcjami lodów. W tym roku zaprezentowano m.in.: wuzetkę – śmietankowe lody z dodatkiem polewy czekoladowej, ciambellę z amareną oblaną nappage Fabbri – lody o smaku włoskiej babki ucieranej, słony maślany karmel, tagadę z truskawkami – truskawki w białej czekoladzie, jogurt fitness z syropem klonowym, kanapkę z Nutty, pistację 100% z solą, gruszkę z ricottą. Obowiązkowo pojawił się też Ciastek (bohater z bajki „Shrek”, który w tym roku ma reklamować lody ciasteczkowe).


    Tych panów zna cała Polska. Technolog Szymon Wolański (Savpol) i Raffaele Derosa (Fabbri) co roku prowadzą Seminaria Lodziarskie

     
    Przygotowanie lodów na patyku jest dziecinnie proste. Foremki do lodów, lody, polewa zastygająca i kobieca wyobraźnia…

    Kolejną propozycją były polewy zastygające, które sprawdzają się do lodów na patyku. Są chrupiące, kolorowe i w różnych smakach. Dodatkowo są bardzo łatwe w użyciu. Przygotowanie oblanych nimi lodów nie wymaga nawet specjalnej maszyny lodziarskiej, co może zainteresować małe lodziarnie. Lody na patyku robimy w formach silikonowych, które odstawiamy do zamrażarki. Na drugi dzień tak przygotowane lody zanurzamy w polewie zastygającej.


    … z tego połączenia mogą wychodzić cuda „na patyku”

    Lodowy tort, trochę inny jogurt mrożony, granity i kawy smakowe

    Technolodzy pokazali również, co zrobić z „resztkami” lodów w kuwetach, a przy okazji zyskać nowy produkt w menu – atrakcyjny tort lodowy. Z zastosowaniem delipast dla ujednolicenia smaku i uzbrojeni w błyszczące żele Nappage Fabbri technolodzy z firmy Savpol tworzyli torty, którym trudno było się oprzeć.


    Seminaria Lodziarskie to zawsze praca za dwóch


    Technolog kontra granita. Nadanie jej owocowego smaku to pestka

     Podążając za rozwijającą się modą na jogurt mrożony, gospodarze Seminariów zaprezentowali również kremowy jogurt. Do jego produkcji użyto mieszanki JOGO-FROZ marki AlfaPro oraz maszyny do softów Matic 500 Valmar Global. Warto w tym miejscu podkreślić, że w tej maszynie mamy możliwość przygotowania także sorbetów i lodów typu soft. By nadać smak, technolodzy ponownie sięgnęli po delipasty, ale do dekoracji i wykończenia użyli kremowych sosów Gourmet o intensywnych smakach.


    Tak powstają zjawiskowe monoporcje

    Granity, koktajle, smakowe kawy to przykłady kolejnych deserów, w których można wykorzystać wcześniej przedstawione komponenty. Każdy z nich doskonale współgra z sosami Gourmet oraz znanymi syropami Mixy. Dzięki nim bazę neutralną do granity można podawać w różnych smakach. Przygotowane z nich koktajle na pokazach prezentowały się znakomicie.


    Raffaele Derosa opowiada o nowych smakach na ten sezon

    Seminaria Lodowe to przedsięwzięcie gliwickiego Przedsiębiorstwa Savpol, włoskiej firmy Fabbri, producenta wafelków Miran Ice Cone oraz producenta maszyn do produkcji lodów Valmar Global. Organizatorzy dziękują wszystkim za udział, zachęcają do własnych eksperymentów  i zapraszają ponownie za rok!


    Nowe smaki lodziarskie Fabbri

    Dowiedz się więcej

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe