...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

3xŚrodowisko: Jak oszczędzać wodę

Tylko 9,5% przedsiębiorstw z sektora MSP ma świadomość, że zużywając wodę, ma wpływ na środowisko naturalne. Za największych trucicieli uznajemy firmy przemysłowe, tymczasem często nie bierzemy pod uwagę, że codzienne proste czynności również oddziałują na nasze środowisko.

Mając łatwy dostęp do bieżącej wody, często nie uświadamiamy sobie, że brak wody może być bardzo realnym zagrożeniem. Prognozy Europejskiej Agencji Środowiska (EEA) przestrzegają, w ciągu najbliższych 20 lat przeciętna ilość wody przypadająca na 1 mieszkańca globu zmniejszy się o 1/3. W krajach wysoko rozwiniętych wodę zużywamy w nadmiarze. Przez ostatnie stulecie średnio każdy mieszkaniec globu zwiększył zużycie wody dwukrotnie! 

Gdy mówimy o braku wody, najczęściej myślimy o krajach subsaharyjskich. Tymczasem zmiany klimatu oraz niepokojący brak wody były powodem wybudowania w 2010 r. w Wielkiej Brytanii „fabryki wody” - odsalarni, która stała się rezerwą wody pitnej dla Londynu. Jej budowa pochłonęła 270 mln funtów! Do tak wielkiej inwestycji Brytyjczycy byli zmuszeni z powodu drastycznego niedoboru zasobów wodnych. Przed podobną decyzją może stanąć również Polska. Zanim będziemy zmuszeni do takich inwestycji, spróbujmy oszczędzać wodę, tu gdzie możemy to zrobić z łatwością.

Woda kojarzy się nam z utrzymaniem higieny, dlatego często bagatelizujemy propozycje jej oszczędzania. Przecież trzeba się myć. W wielu firmach świadczących usługi woda jest podstawą działalności, więc czy np. fryzjer może oszczędzać wodę myjąc głowę lub czy w piekarni możemy oszczędnie myć sprzęt? Okazuje się, że niewielkie zmiany naszych codziennych przyzwyczajeń mogą dać widoczne rezultaty! I to rezultaty, które mają odzwierciedlenie w naszych rachunkach. Bo oszczędzanie wody oznacza niższe opłaty.

Pamiętajmy, 1 litr wody zaoszczędzony przez wiele osób daje po roku efekt skali!

Projekt „3xŚrodowisko” pomaga przedsiębiorcom sektora MSP wprowadzać zmiany proekologiczne, pozwalające na oszczędzanie zasobów, m.in. takich jak woda. Takie praktyki są możliwe w każdym sektorze i branży, co ważne nie wpływają one na zmianę jakości wykonywanych usług lub produktów.

Więcej informacji o projekcie i praktycznych wskazówek o oszczędzaniu wody znajduje się na fan page'u Ekologia w firmie

Zapraszamy!

Bieżące wydanie czasopisma

Zapraszamy do jesiennego wydania MB, w którym dr Józef Sadkiewicz namawia do wspierania polskich, ekologicznych producentów, dostosowywania technologii produkcji pieczywa do surowca i powrotu do dawnego smaku chleba. Podejmujemy też ważny temat aluminium w piekarstwie oraz zachęcamy do zmiany myślenia o opakowaniach na chleb.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji