...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , CSB-System Polska Sp. z o.o., materiał promocyjny

6 metod kompletacji w zakładach produkcji żywności i w obszarze handlu

Kompletacja zamówień ma kluczowe znaczenie w logistyce magazynowej – i wiąże się z wysokimi kosztami. W wielu przedsiębiorstwach stanowi ona około 50 procent kosztów magazynowych. Dobra wiadomość jest taka, że w tym obszarze kryje się też duży potencjał oszczędnościowy.

Ten potencjał można szybko wydobyć przy użyciu nowoczesnych technologii.  

Kompletacja ma duży wpływ na poziom zadowolenia klientów. To proste: im mniejszy odsetek błędów w procesie przygotowania towarów do wysyłki, tym bardziej usatysfakcjonowany jest klient. Z tego powodu warto dokładnie przeanalizować wszystkie istniejące procesy w tym obszarze i w razie konieczności wprowadzić niezbędne modyfikacje. Zwłaszcza wtedy, gdy w tym procesie nadal używane są papierowe dokumenty. Kompletacja bez użycia papieru pozwoli zredukować liczbę błędów do minimum, a tym samym obniżyć koszty wynikające z reklamacji klientów, dodatkowej kompletacji, ponownych dostaw oraz anulowanych zamówień.


Poniżej przedstawiamy 6 metod kompletacji, które sprawdziły się w zakładach produkcji żywności i w sektorze handlu.  

Pick-by-Scan
Skanowanie przy użyciu skanera jest powszechnie stosowaną metodą kompletacji. W wyniku operacji skanowania, dane zlecenia są przesyłane z systemu ERP na urządzenia przenośne. Pracownik skanuje artykuł do pobrania, następnie pobiera ilość podaną na urządzeniu przenośnym i potwierdza proces kompletacji poprzez naciśnięcie klawisza. Integracja urządzeń do mobilnej rejestracji danych z systemem ERP gwarantuje płynną komunikację.  

Zalety:

  • Szybkie i bezbłędne przetwarzanie informacji
  • Bez konieczności dodatkowego, manualnego przetwarzania danych
  • Dzięki integracji z systemem magazynowym można na bieżąco monitorować aktualny status kompletacji
  • Przeprowadzenie przez cały proces kompletacji krok po kroku i optymalna kolejność przetwarzania zleceń


Pick-by-Light
W przypadku tej metody kompletacji zapalające się lampki sygnalizują, w którym miejscu w magazynie lub w strefie kompletacji znajdują się artykuły do pobrania. Następnie pracownik potwierdza pobranie artykułu przy użyciu urządzenia do mobilnej rejestracji danych lub poprzez naciśnięcie klawisza umieszczonego bezpośrednio przy docelowej półce. Następnie do systemu wysyłana jest odpowiednia informacja o zatwierdzonym pobraniu.  

Zalety:

  • Wysoka wydajność na kompletacji dzięki jasnym informacjom o lokalizacji artykułów  
  • Zmiana stanu magazynowego jest natychmiast zgłaszana do systemu magazynowego
  • Sytuacje, w których skompletowano niewłaściwy artykuł lub przeoczono zamówiony artykuł są praktycznie wykluczone


Pick-to-Light
Ta metoda kompletacji jest przydatna zwłaszcza dla przedsiębiorstw, które mają sieć sklepów firmowych, na przykład dla piekarni. W pierwszym kroku następuje transfer zamówień z systemu ERP na wyświetlacze w obszarze kompletacji. Na ich ekranach, artykuły do pobrania są wyświetlane w różnych kolorach w celu lepszej identyfikacji. Pracownicy przyporządkowują zamówione artykuły do wyświetlaczy, a tym samym do sklepu firmowego. Gotowe zamówienie jest potwierdzane na komputerach przemysłowych CSB Rack, a ilości odpowiednio aktualizowane w zleceniu.

Zalety:

  • Intuicyjna obsługa
  • Bardzo wysoka wydajność na kompletacji i niski odsetek błędów
  • Automatyczna kontrola stanu magazynowego dzięki funkcji inwentaryzacji
  • Pracownicy mają komfort pracy i obie ręce wolne


Kompletacja za pomocą sortera
Ta metoda kompletacji wykorzystuje nowoczesne systemy sortowania. Na niewielkiej przestrzeni wykorzystywane są półautomatyczne i automatyczne warianty. Sprawdza się to zwłaszcza w przypadku kompletacji pojemników mieszanych. Oprogramowanie pozwala na optymalne zestawienie danych zamówień, produktów i pojemników.  Produkty są pobierane z magazynu, przekazywane do obszaru kompletacji i etykietowane przy sorterach. Następnie produkty są automatycznie przesuwane do przegród przydzielonych wg klientów i rozdzielane do pojemników.   

Zalety:

  • Wysoki stopień automatyzacji na niewielkiej przestrzeni
  • Efektywna kompletacja pojemników mieszanych
  • Czynności manualne zredukowane do minimum
  • Bardzo wysoka wydajność i niski odsetek błędów


Pick-by-Voice
Ten rodzaj kompletacji jest wykonywany za pomocą komend głosowych, a przez to bardzo prosty w obsłudze. Pochodzące z Systemu CSB dane zamówienia klienta są konwertowane na mowę. Pracownicy słyszą w słuchawkach instrukcje, które artykuły należy skompletować. Zapewnia to szybkie i bezbłędne procesy kompletacji, zwłaszcza w mroźniach. Użycie zestawów słuchawkowych oznacza też, że pracownicy działu kompletacji mają wolne ręce i przez to większy komfort pracy. Dużą zaletą jest to, że ta metoda odciąża wzrok. Potwierdzenie procesu kompletacji także odbywa się poprzez wydanie komendy głosowej.     

Zalety:
Prosta obsługa

  • Krótki czas wdrożenia do pracy
  • Bardzo wysoka wydajność na kompletacji i niski odsetek błędów  
  • Pracownicy mają komfort pracy i obie ręce wolne


Pick-by-Vision
Relatywnie nowa metoda kompletacji, która polega na tym, że dane zamówień są transferowane na tzw. okulary danych. Ta metoda sprawdza się przede wszystkim w przypadku dużej liczby operacji pobrania, czy to w magazynie wysokiego składowania czy też w ramach kompletacji w wydzielonych strefach. Przykłady z praktyki pokazują, że oszczędności czasowe kształtują się na poziomie 18%, a liczba błędów jest zredukowana do minimum.  

Zalety:

  • Wysoka wydajność na kompletacji
  • Liczba błędów na kompletacji zredukowana do minimum
  • Pracownicy mają komfort pracy i obie ręce wolne
  • Metoda może być wykorzystana w różnych typach magazynów


Czy istnieje rozwiązanie uniwersalne?
W porównaniu do kompletacji opartej na papierowych dokumentach, każdy bezpapierowy system kompletacji oferuje szereg wymiernych korzyści. Nie ma jednak uniwersalnych rozwiązań. Dlatego też wybór metody kompletacji musi być dobrze przemyślany. Należy w tym przypadku uwzględnić nie tylko konkretne parametry, takie jak właściwości produktów i asortymentu czy strukturę zamówień, ale również warunki przestrzenne, istniejące strefy chłodzenia itd. Często najlepszym wyborem jest połączenie kilku metod kompletacji tak, aby można było optymalnie przetwarzać różne grupy artykułów. Przykład: zakład Grupy EDEKA stosuje zarówno kompletację dynamiczną, jak i kompletację statyczną. Oba systemy są bardzo wydajne: w przypadku kompletacji statycznej każdy pracownik wykonuje około 500 pobrań/godzinę, podczas gdy w obszarze kompletacji dynamicznej można wykonać nawet 700 pobrań/godzinę.

Zachęcam do zapoznania się z rozwiązaniami z których korzystają liderzy produkcji spożywczej na rynku krajowym jak i międzynarodowym. Opisujemy tu konkretne przykłady optymalizacji, cyfryzacji i automatyzacji z szeroko rozumianego sektora spożywczego. Zapraszamy także do obserwowania profilu CSB-System Polska na portalu LinkedIn.

Autor: Adrian Bogacz / CSB-System Polska Sp. z o.o.

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego w Chlebio nie powstają bochenki z pszenicy? Jak stworzyć cukiernię od zera? Czy pasty do lodów są złe? W najnowszym wydaniu odpowiadamy na te pytania. Zapraszamy do lektury.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji