...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , KOMPLET Polska, materiał promocyjny

Babka drożdżowa z bakaliami i sezamem

autor: Marek Sobkowiak, Mistrz świata cukiernictwa i główny technolog KOMPLET Polska.

Bez domowej babki nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Ciasta nazywane babami były znane w naszym kraju już w XV wieku. Jak głosi legenda, stanowiły jeden z przysmaków króla Stanisława Leszczyńskiego i to właśnie on miał nadać im nazwę. Podobno wzięła się ona stąd, że babki przypominały mu turban, jaki nosił na głowie Ali Baba z „Baśni tysiąca i jednej nocy”. Niezależnie od tego, czy damy wiarę legendzie, musimy przyznać, że babki są w naszym kraju bardzo popularne i stanowią symbol tych wiosennych świąt.

RECEPTURA
(na 12 sztuk)

Ciasto drożdżowe
400 g KOMPLET Multidrożdżowe
1500 g mąki pszennej typ 550
200 g cukru
200 g margaryny lub oleju roślinnego
120 g drożdży
900 g wody
300 g rodzynków
300 g skórki pomarańczowej (kandyzowanej)

Posypka
1000 g prażonego sezamu

 


Dekoracja
poncz cukrowo-cytrynowy
600 g cukru
400 g wody
10 g skórki z cytryny (startej)
200 g syropu ziemniaczanego

200 g KOMPLET Neuschnee

Składniki ciasta drożdżowego, oprócz bakalii, połączyć i wyrobić w miesiarce (2 minut 1. bieg, 8 minut 2. bieg).
Pod koniec dodać bakalie (rodzynki namoczyć w wodzie) i podzielić na porcje. Ciasto włożyć do form i odstawić do garowania (50 minut). Formy do babek przesmarować tłuszczem i posypać sezamem. Dla lepszego efektu można je obtoczyć w sezamie. Piec w temperaturze 190°C przez 35 minut.

Cukier, wodę, syrop ziemniaczany i startą skórkę z cytryny zagotować. Świeże babki namoczyć krótko w gorącym ponczu.

Po ostudzeniu posypać pudrem KOMPLET Neuschnee.

 



Marek Sobkowiak – doświadczony cukiernik z wieloletnim stażem. Mistrz świata cukiernictwa i główny technolog KOMPLET Polska. Codziennie przekazuje polskim cukiernikom i piekarzom swoją wiedzę i doświadczenie, mając pewność, że zamienią się one w wypieki cieszące oko i podniebienie. Zdaniem Marka Sobkowiaka pasja, wyobraźnia oraz radość tworzenia to niezbędne elementy pozwalające na kreowanie i odkrywanie nowych smaków.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez KOMPLET Polska

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji