...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Bochenek z przesłaniem pod same drzwi

Wielu z nas pamięta czasy, gdy znajdowało się pod drzwiami mieszkań butelki mleka. Są tacy, którzy te czasy wspominają z rozrzewnieniem. A gdyby tak dostarczano nam pod drzwi świeży, pachnący chleb? Okazuje się, że ten system może działać. I ma swoich zwolenników – na przykład w Kanadzie.

W kanadyjskim mieście Saskatoon działa Joel Kroeker o przydomku Baeker Kraeker. To piekarz samouk, którego miłość do pieczenia chleba zaczęła się od fascynacji fermentacją. Z czasem, gdy ludzie pokochali jego chleby, postanowił w swojej mikropiekarni stworzyć system abonamentowy by zminimalizować marnotrawstwo i ograniczyć nadmiar. Od dwóch lat w każdy wtorek i czwartek dostarcza stałym klientom świeży chleb na zakwasie. Abonament miesięczny obejmuje dostawę raz w tygodniu, w wybrany dzień. Minimum to jeden bochenek, można też zamówić ich więcej. Oprócz dowozu pod same drzwi klient ma opcję samodzielnego odbioru chleba. Kroeker niczego nie wyrzuca jeśli zdarza się, że klient nie odbiera zamówienia, nie odwołując go wcześniej, piekarz przekazuje chleb lokalnym organizacjom.

To nie jest zwykły chleb. Baeker Kraeker piecze bochenki w kształcie serca. Jego hasło to „peace, loaf and understanding”, gdzie gra podobnie brzmiącymi słowami „love” (miłość) i „loaf” (bochenek). Za każdym razem używa innego szablonu, by umieścić na skórce chleba obrazek czy osobiste przesłanie. To „jedzenie, które pobudza myślenie” jak sam mówi. Joel chętnie dzieli się wiedzą, organizuje warsztaty z pieczenia chleba czy pizzy. Jego stali klienci abonamentowi dostają możliwość uczestnictwa w nich w niższej, promocyjnej cenie.

źródło: FB/Bæker Kræker

Ewa Siuda-Szymanowska

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji