autor: Małgorzata Haggu – autorka bloga kulinarnego www.codojedzenia.pl
RECEPTURA
(na 22 ciasteczka)
Składniki
50 g cukru
85 g czekolady 70% kakao
180 g mąki graham
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżka świeżego startego imbiru
szczypta soli
60 g masła
30 ml melasy
50 g perłowego cukru
1 jajko
Masło rozpuścić z cukrem i melasą. Lekko przestudzić i wymieszać z jajkiem. Dodać utarty imbir. W naczyniu wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną, drobno pokrojoną czekoladę i sól. Dodać rozpuszczone masło z melasą i jajkiem, dobrze wymieszać. Ciasto na początku wydaje się rzadkie, ale po 15 minutach tężeje. Formować małe kulki, około 20-gramowe. Obtoczyć w perłowym cukrze i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować odstępy między ciastkami. Piec w temp. 175oC przez 15 minut.
Po ostudzeniu ciasteczka tężeją. Przechowywać ciastka w zamkniętym pudełku, w suchym miejscu.
Małgorzata Haggu – autorka bloga kulinarnego www.codojedzenia.pl, biolog z wykształcenia, amatorka gotowania, pieczenia i kulinarnej fotografii. Miłośniczka dobrze doprawionej i szybkiej kuchni. Na blogu publikuje proste, wypróbowane przepisy z całego świata. Lubi odkrywać nowe potrawy, smaki i konsystencje.