czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Ciasteczka imbirowe 0

dodano ,Receptury gości, materiał promocyjny

autor: Małgorzata Haggu – autorka bloga kulinarnego www.codojedzenia.pl

RECEPTURA
(na 22 ciasteczka)

Składniki
50 g cukru
85 g czekolady 70% kakao
180 g mąki graham
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżka świeżego startego imbiru
szczypta soli
60 g masła
30 ml melasy
50 g perłowego cukru
1 jajko

 

Masło rozpuścić z cukrem i melasą. Lekko przestudzić i wymieszać z jajkiem. Dodać utarty imbir. W naczyniu wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną, drobno pokrojoną czekoladę i sól. Dodać rozpuszczone masło z melasą i jajkiem, dobrze wymieszać. Ciasto na początku wydaje się rzadkie, ale po 15 minutach tężeje. Formować małe kulki, około 20-gramowe. Obtoczyć w perłowym cukrze i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować odstępy między ciastkami. Piec w temp. 175oC przez 15 minut.
Po ostudzeniu ciasteczka tężeją. Przechowywać ciastka w zamkniętym pudełku, w suchym miejscu.



 
Małgorzata Haggu – autorka bloga kulinarnego www.codojedzenia.pl, biolog z wykształcenia, amatorka gotowania, pieczenia i kulinarnej fotografii. Miłośniczka dobrze doprawionej i szybkiej kuchni. Na blogu publikuje proste, wypróbowane przepisy z całego świata. Lubi odkrywać nowe potrawy, smaki i konsystencje.




Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe