czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Lody. Biała czekolada z kwiatem pomarańczy i sorbetem malina-pomarańcza 0

dodano ,Receptury gości, materiał promocyjny

autor: Paweł Petrykowski

Do przygotowania deseru potrzeb­ne będą dwie formy sylikonowe: jedna w kształcie kuli i druga w kształcie jajka. Wypełniamy kulę z sylikonu sorbetem malina-poma­rańcza. Formę w kształcie jajka wy-pełniamy do połowy lodami z bia­łej czekolady i umieszczamy w niej zamrożoną kulkę malina-pomarań­cza. Pozostałą część wypełniamy lodami z białej czekolady. Po za­mrożeniu i wyciągnięciu z formy pokrywamy zamszem z czekolady.

Biała czekolada z kwiatem pomarańczy
185 g białej czekolady
10 g masła
26 g śmietanki 36%
655 g mleka 3,2%
50 g kwiatu pomarańczy
40 g dekstrozy
50 g odtłuszczonego mleka w proszku
30 g cukru
5 g stabilizatora

Mleko i śmietankę podgrzewamy do 60°C. Dodajemy kwiaty pomarańczy i odstawiamy do lodówki na 24 h. Po tym czasie przecedzamy i dodajemy pozostałe składniki, oprócz czekolady, podgrzewając do temperatury 85oC. Do gorącej bazy dodajemy białą czekoladę. Miksujemy i wlewamy masę do frezera.



Sorbet malina-pomarańcza
400 g puree z malin
185 g soku z pomarańczy
200 g wody
160 g cukru
50 g dekstrozy
5 g pektyny
20 g soku z cytryny

Do wody wsypujemy wszystkie suche składniki. Mieszamy i gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy maliny i sok z pomarańczy. Znowu mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Całość miksujemy, masę wlewamy do frezera.

Paweł Petrykowski – mistrz Polski w lodziarstwie z 2015 r., który reprezentował Polskę w Coppa del Mondo della Gelateria2016; właściciel Lodziarni Petrykowska w Koszalinie oraz ambasador marki Callebaut w Polsce. Z wykształceniaekonomista, lodziarz z wyboru. Pasjonat poszukujący nowych połączeń smakowych, którymi pragniezainspirować swoich odbiorców.

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe