czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Letnie ciasto z malinami w galaretce, z serkiem mascarpone i bezą 0

dodano ,Mistrz, materiał promocyjny

autor: Aleksanda Samborek / Wypieki Oli. Domowa Cukiernia.

Kruchy spód, świeże maliny w galaretce, krem z serka mascarpone z prawdziwą wanilią, a na wierzchu beza z migdałami. Doskonałe ciasto na letnie dni, choć z powodzeniem można je podawać przez cały rok. Wyśmienite nie tylko z malinami, ale też z innymi owocami. Przypadnie do gustu zarówno zwolennikom lekkich ciast z owocami, jak i smakoszom tradycyjnych wypieków przekładanych masami.

RECEPTURA

Ciasto kruche
150 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
35 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka śmietany 12%
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Przez 60 min chłodzić w lodówce. Następnie wyłożyć nim formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm. Chłodzić ponownie przez 30 min. Piec w temperaturze 180oC przez ok. 20 min na złoty kolor.

Galaretka z malinami
600 g malin
3 galaretki malinowe
600 ml wrzątku

Galaretki rozpuścić w 600 ml wrzącej wody. Wystudzić, wymieszać z malinami. Tężejącą wylać na wystudzony kruchy spód i poczekać, aż całkowicie zastygnie. Schłodzić w lodówce.

Krem śmietanowy
500 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
nasionka z 1 laski wanilii

Śmietanę ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru. Dodać serek mascarpone i ziarenka z laski wanilii. Dokładnie wymieszać.

FOT. ALEKSANDRA SAMBOREK

 

Beza z migdałami
3 białka
150 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 g płatków migdałów

Białka ubić na sztywno. Stopniowo, małymi porcjami dodawać cukier, kontynuować ubijanie do uzyskania gęstej, błyszczącej bezy. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.

Rozsmarować na formie odwróconej do góry dnem, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać migdałami. Wypiekać w temperaturze 140oC przez około godzinę. Wystudzić. Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na nie wcześniej przygotowany krem. Przykryć bezą. Schłodzić ponownie.

 

Kocia kawiarnia Wypieki Oli to nie tylko koty, dobra kawa, ale też przepyszne domowe wypieki. Za słodką ofertą stoi 28-letnia Aleksandra Samborek, absolwentka Szkoły Gastronomicznej w Krakowie. Od kilku lat pasjonuje się cukiernictwem, brała udział w licznych kursach u najlepszych polskich cukierników, a od roku prowadzi własną działalność. Współpracuje z kocią kawiarnią i realizuje zamówienia indywidualne na ciasta i torty. W najbliższym czasie planuje otworzyć własną cukiernię w Krakowie.
fb.com/WypiekiOli

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe