...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Mistrz Branży, materiał promocyjny

Letnie ciasto z malinami w galaretce, z serkiem mascarpone i bezą

autor: Aleksanda Samborek / Wypieki Oli. Domowa Cukiernia.

Kruchy spód, świeże maliny w galaretce, krem z serka mascarpone z prawdziwą wanilią, a na wierzchu beza z migdałami. Doskonałe ciasto na letnie dni, choć z powodzeniem można je podawać przez cały rok. Wyśmienite nie tylko z malinami, ale też z innymi owocami. Przypadnie do gustu zarówno zwolennikom lekkich ciast z owocami, jak i smakoszom tradycyjnych wypieków przekładanych masami.

RECEPTURA

Ciasto kruche
150 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
35 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka śmietany 12%
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Przez 60 min chłodzić w lodówce. Następnie wyłożyć nim formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm. Chłodzić ponownie przez 30 min. Piec w temperaturze 180oC przez ok. 20 min na złoty kolor.

Galaretka z malinami
600 g malin
3 galaretki malinowe
600 ml wrzątku

Galaretki rozpuścić w 600 ml wrzącej wody. Wystudzić, wymieszać z malinami. Tężejącą wylać na wystudzony kruchy spód i poczekać, aż całkowicie zastygnie. Schłodzić w lodówce.

Krem śmietanowy
500 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
nasionka z 1 laski wanilii

Śmietanę ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru. Dodać serek mascarpone i ziarenka z laski wanilii. Dokładnie wymieszać.

FOT. ALEKSANDRA SAMBOREK

 

Beza z migdałami
3 białka
150 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 g płatków migdałów

Białka ubić na sztywno. Stopniowo, małymi porcjami dodawać cukier, kontynuować ubijanie do uzyskania gęstej, błyszczącej bezy. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.

Rozsmarować na formie odwróconej do góry dnem, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać migdałami. Wypiekać w temperaturze 140oC przez około godzinę. Wystudzić. Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na nie wcześniej przygotowany krem. Przykryć bezą. Schłodzić ponownie.

 

Kocia kawiarnia Wypieki Oli to nie tylko koty, dobra kawa, ale też przepyszne domowe wypieki. Za słodką ofertą stoi 28-letnia Aleksandra Samborek, absolwentka Szkoły Gastronomicznej w Krakowie. Od kilku lat pasjonuje się cukiernictwem, brała udział w licznych kursach u najlepszych polskich cukierników, a od roku prowadzi własną działalność. Współpracuje z kocią kawiarnią i realizuje zamówienia indywidualne na ciasta i torty. W najbliższym czasie planuje otworzyć własną cukiernię w Krakowie.
fb.com/WypiekiOli

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji