...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

Sorbet cytrynowy infuzjowany rumiankiem z salsą morelowo-miodową

autor: Tomasz Szypuła

Sorbet cytrynowy (na 1 kg lodow)
0,2 kg soku z cytryny
0,01 kg pektyny NH
0,235 kg cukru
0,015 kg syropu glukozowego 38 DE
0,01 kg inuliny
0,53 kg wody
2 saszetki rumianku suszonego

Cukier, pektynę i syrop glukozowy dokładnie wymieszać na sucho.
Dodać wodę i mieszając, podgrzewać do 90oC. Odstawić i dodać rumianek w saszetkach na 2 godziny. Po tym czasie dodać inulinę i zmiksować.
Odstawić na 30 minut, a następnie wlać sok z cytryny i dodać startą skórkę z połowy cytryny, zmiksować. Frezować do odpowiedniej struktury. Lody przekładać salsą.


Salsa miodowo-morelowa ze świeżą miętą pieprzową
0,25 kg moreli
0,25 kg pulpy morelowej
0,39 kg cukru
0,1 kg miodu lipowego
0,005 kg pektyny NH
0,005 kg świeżej mięty

Morele dokładnie umyć, wypestkować i pokroić w równą kosteczkę.
Cukier i pektynę dokładnie wymieszać. Połowę pulpy i połowę moreli dodać do suchych składników i delikatnie mieszając, podgrzać do 90oC. Dodać pozostałe morele oraz pulpę i dokładnie wymieszać.
W temperaturze ok. 60oC dodać porwaną ręcznie miętę z miodem i wymieszać. Schłodzić i pozostawić na min. 3 godziny.

 

Tomasz Szypuła – aktualny mistrz Polski w lodziarstwie, właściciel lodziarni „Pod Orzechem” w Baborowie, technolog i pasjonata lodziarstwa, autor bloga „Lodowe inspiracje” w portalu iLody.pl.
Rzemiosła uczył się od swojego taty Stanisława Szypuły, który od 1974 r. prowadzi lodziarnie „Miś” w Baborowie i Raciborzu. Na co dzień pracuje jako menedżer słodkiej gastronomii w firmie Polmarkus.

 

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji