czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Tort lodowy jagodowo-kokosowy 0

dodano ,Receptury gości, materiał promocyjny

autorki: Angelika i Monika Kuczma

Jagodowy biszkopt (średnica 19 cm)
2 jajka, 1 białko, 70 g ksylitolu
60 g mąki ryżowej
30 g skrobi (np. z tapioki)
Ok. 5-7 łyżek soku z rozmrożonych jagód
Sok z cytryny

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Wsypać ksylitol, miksować do jego rozpuszczenia, po czym dodać żółtka. Mąkę i skrobię przesiać partiami do masy jajecznej, całość delikatnie wymieszać. Do masy wlać sok z jagód oraz sok z cytryny i znów delikatnie wymieszać. Piec w 160°C przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Biszkopt dobrze wystudzić, wyciągnąć z formy i podzielić na dwa blaty.

Lody kokosowo-jagodowe
160 g ryżu jaśminowego
1200 ml mleka migdałowego i kokosowego
Ksylitol
Śmietanka kokosowa z jednej puszki (400 ml)
Ok. 100 g mrożonych jagód

Ryż ugotować w mleku roślinnym do miękkości i całkowitego wyparowania płynu, wystudzić. Dodać stałą część (śmietankę) z puszki mleczka kokosowego (wcześniej chłodzonego przez ok. dwa dni w lodówce) oraz ksylitol (według własnych preferencji), wymieszać, 3 łyżki odłożyć na bok. Masę zmiksować blenderem na gładko, wlać ją do dużego płaskiego pojemnika i wstawić do zamrażarki. Mieszać co 30 minut przez ok. 3 godziny (lody mają być zwarte, ale dość plastyczne).



Pralinki kokosowe
3 łyżki ugotowanego ryżu jaśminowego
5-6 łyżek wiórków kokosowych

Odłożony wcześniej ryż ze śmietanką kokosową i ksylitolem ugnieść z wiórkami koksowymi do uzyskania plastycznej masy. Uformować małe kulki.

Krem jagodowy
4 łyżki śmietanki kokosowej
2 łyżki jagód
1 łyżka ksylitolu

Śmietankę kokosową zmiksować z jagodami i ksylitolem.

Gdy lody osiągną właściwą konsystencję, dodać jagody i odrobinę przemieszać, pierwszy blat umieścić w tortownicy, wyłożyć lody i ostrożnie ubić. Ponownie włożyć tortownicę z lodami do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Pod koniec tego czasu na drugi blat nałożyć krem jagodowy, pralinki i borówki. Wyjąć tortownicę, ostrym nożem oddzielić boki lodów i zdjąć pierścień. Nałożyć górny, już udekorowany blat. Tort podawać zmrożony.



Angelika i Monika Kuczma – ich celem jest udowodnienie, że zdrowo znaczy również smacznie i pięknie. Na blogu Candy Pandas (www.candy-pandas.blogspot.com) pokazują, że wybór zdrowej diety poszerza cukiernicze horyzonty i urozmaica słodką stronę życia. Recenzują produkty i uczą zwracać uwagę na jakość i smak.


Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe