...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Ciasto na święta - z cukierni czy domowe?

Święta Bożego Narodzenia w Polsce stoją pod znakiem nie tylko karpia i barszczu, ale także świątecznych wypieków. Chociaż tradycja przygotowywania ich w domu jest nadal bardzo silna, co czwarty Polak sięga również po gotowe produkty np. z rzemieślniczych cukierni.

Każdego roku, zanim w święta zjednoczymy się przy rodzinnym stole, czekają nas obowiązki związane ze sprzątaniem, zakupem prezentów oraz przygotowaniem kolacji wigilijnej i dań na dwa dni świąt. Jak wykazał sondaż CBOS z grudnia 2015 roku, niemal 97 proc. z nas przygotowuje potrawy świąteczne własnoręcznie, a 84 proc. samodzielnie piecze świąteczne ciasta. Tylko niespełna 23 proc. Polaków planuje w tym szczególnym czasie zakup słodkości z cukierni. Według raportu Panelu Gospodarstw Domowych GfK przez 12 miesięcy 2016 roku polskie cukiernie sprzedały łącznie 203 tony produktów z kategorii ciast. Średnia na rodzinę wyniosła więc ok. 15 kg. Skąd takie przywiązanie do własnoręcznego pieczenia?

Zdaniem specjalistów, którzy przeprowadzili w tym roku badanie opinii publicznej na zlecenie marki Delecta, Polacy po prostu lubią piec w domu i to nie tylko od święta. 21 proc. z nas przygotowuje słodkości raz w tygodniu lub częściej, 35 proc. dwa–trzy razy w miesiącu, a 19 proc. osób raz w miesiącu. 22 proc. piecze rzadziej, a tylko 3 proc. zupełnie stroni od tego typu aktywności. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest co najmniej kilka. Zdaniem aż 89 proc. badanych własnoręczne pieczenie ciast wprowadza rodzinną atmosferę do domu, według 88 proc. łączy również pokolenia, a 86 proc. twierdzi, że może w ten sposób wyrazić  uczucia, które żywi do domowników. Jeżeli Polacy już decydują się na zakup świątecznych wypieków, stawiają przede wszystkim na najwyższą jakość składników oraz tradycyjne receptury. Najchętniej wybierane są: sernik – 82 proc., makowiec – 64 proc., stefanka – 19 proc., kolorowe pierniki – 18 proc, piernik – 14 proc. oraz keks – 9 proc. (dane z raportu marki MOSSO z 2013 roku).

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji