czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Cupcakes – słodycz popkultury 0

dodano ,CSM, materiał promocyjny

Równie ważny jak smak jest ich wygląd. Przyciągają wzrok kolorami i finezyjnymi dodatkami. Są ozdobą cukierniczych witryn, w których pełnią rolę „słodkich kusicielek”. Cupcakes - to na ich punkcie kilkanaście lat temu oszalała Ameryka.

Patrząc dziś na cupcake'owy boom, trudno zrozumieć, że ciasteczka te znane były w Stanach Zjednoczonych już w XVIII wieku. W wydanej w 1796 roku książce „Amerykańskie gotowanie” pojawiła się ich pierwsza drukowana receptura. Sam termin „cupcakes” użyty został 32 lata później w publikacji „75 przepisów na ciasta, ciastka i słodycze”, książce kucharskiej autorstwa Elizy Leslie. Określenie to powstało z połączenia dwóch angielskich słów: cup (kubek, filiżanka) i cake (ciastko). Nawiązuje do charakterystycznego kształtu słodkiej, acz niewielkiej przekąski. Na swój wielki marketingowy sukces cupcakes czekały kolejne 170 lat!

Kulturowy fenomen
Najpierw zawładnęły kulinarną wyobraźnią Amerykanek. Niedługo później dotarły do Europy i w inne zakamarki świata. Z naturalnym wdziękiem trafiły szczególnie w gusta kobiet. Wszystko za sprawą niezwykle popularnego serialu „Seks w wielkim mieście”. Lawina ruszyła po jednym z odcinków, w którym Sarah Jessica Parker, grająca rolę Carrie Bradshaw, zajada się apetycznym ciasteczkiem w nowojorskiej cukierni Magnolia. Zainteresowanie „babeczkami”, jak cupcakesy często nazywane są w Polsce, przybrało gigantyczną skalę. Były jednym z najczęściej poszukiwanych przepisów w Google’u, doczekały się reality show w cukierni i narodowego święta, a nawet naukowych badań nad ich socjologiczno-kulturowym fenomenem.

 

Także cukiernia Magnolia stała się miejscem kultowym na mapie Nowego Jorku. Przez wiele lat po oferowane tam wypieki ustawiały się długie kolejki. Choć wybór w cukierni jest dość szeroki, to właśnie babeczki cieszą się największą popularnością. Ponieważ liczba klientów znacznie przewyższa liczbę babeczek, jakie jest w stanie upiec cukiernia, właścicielki zdecydowała się ograniczyć ich sprzedaż do kilkunastu sztuk na osobę.?
W Magnolii babeczki sprzedaje się tylko w dwóch wersjach: czekoladowe lub waniliowe z kremem o smaku czekoladowym oraz waniliowym, dostępnym w różnych kolorach (podobno najbardziej popularne są babeczki z kremem w kolorze różowym).

Cechy charakterystyczne
Krem (frosting) na bazie masła lub serka to podstawowy element odróżniający babeczki od podobnych do nich muffinów czy magdalenek. W oryginalnej, amerykańskiej wersji jest bardzo, bardzo słodki. W europejskiej, a także polskiej odmianie został w istotny sposób zmodyfikowany. Kolejna różnica to ciasto. Magdalenki są bardziej suche, muffiny cięższe z chrupiącymi dodatkami, a cupcakes powinny być wilgotne i tłuste. Powstają z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, z dużą liczą jajek. Trzeba je dłużej ubijać i krócej wypiekać. Ciasteczka te wyróżniają się też kolorystyką kremów oraz barwnymi dodatkami: mogą to być tęczowe posypki, błyszczące perełki, wisienki czy inne jadalne „gadżety”. Ważne by było „na bogato”. Nie tylko w amerykańskiej wersji babeczki ocierają się często o stylistykę kiczu, ale przecież i na tym polega ich urok.
Amerykańskie babeczki stały się też elementem popkultury. Pojawiają się jako motywy przewodnie w elementach biżuterii czy akcesoriach codziennego użytku.

W Polsce pierwsze cukiernie serwujące cupcakes zaczęły powstawać w 2010 roku w Warszawie. W naturalny sposób pojawiały także w innych miastach, na dobre wrastając w słodki krajobraz naszego kraju. Dziś amerykańskie babeczki są stałym elementem oferty cukierni i kawiarni, mają też licznych i wiernych miłośników.

ORIGINAL AMERICAN SWEETS
To koncept firmowany przez CSM BAKERY SOLUTIONS oferujący piekarzom i cukiernikom pełną gamę wysokiej jakości produktów do wypieku słodkości o tradycyjnym smaku, strukturze i doznaniach autentycznych amerykańskich specjałów. Dzięki łatwości użycia i wszechstronności stanowią one doskonałą podstawę do stworzenia wyjątkowo pysznych wyrobów o amerykańskim charakterze.

http://www.csmbakerysolutions.com/pl/produkty/nasze-produkty/

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe