...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Deser z borowikami - jesienne menu Śląskiej Prohibicji

Jak smakuje jesień? Grzybami! To dlaczego by ich nie włączyć do menu deserowego? Tą trudną kombinacją zajęła się szefowa cukierni Śląskiej Prohibicji. A nasza redakcja sprawdziła efekt końcowy eksperymentu.

Deser ma być dopasowany do tego, co widzimy za oknem - oto dewiza Martyny Widery, cukierniczki szefującej słodkiemu menu Śląskiej Prohibicji w Katowicach. - Jeśli za oknem mamy deszcz i zimny wiatr, słodkości powinny być podawane z ciepłym akcentem. Ich smak ma nas otulać i ogrzewać od środka - mówi Widera. 

Jak przekłada się to na praktykę? W jesiennym menu znajdziemy trzy desery, w których ciepłe i zimne składniki, płynne i chrupiące struktury oraz słodkie i wytrawne składniki przeplatają się. Deser "Madame" to wilgotne brownie z gruszką w sosie z hibiskusa i delikatne lody różane produkowane na miejscu. 

 

 

Deser "Uniesienie" zasługuje na uwagę również  ze względu na podanie, które odzwierciedla nazwę. To mus miodowy, profiterolka z czerwoną pomarańczą, orzechy włoskie i cointreau.

 

 

Najwięcej emocji ( a nawet kontrowersji) wzbudza ostatnia propozycja, czyli deser "Cichosza", na który składają się lody z palonego masła, biała czekolada z borowikiem, owoce leśne i tuile. 

 

 

- Muszę przyznać, że początkowo nieco bałam się tych borowików w deserze, bo to bardzo mocny akcent. Nie każdemu musi przypaść do gustu. Odbiór tego deseru jest jednak bardzo pozytywny. Nasi klienci chcą go próbować. Są już przyzwyczajeni, że obok propozycji klasycznych zawsze znajdą coś zaskakującego, czyli jeden deser, który jest moją własną wariacją na temat deseru. 

Wszystkie propozycje są autorskimi przepisami Martyny Widery, która pracuje w restauracji od półtora roku. Z deserem talerzowym miała już styczność, pracując w restauracji Maniana w Chorzowie, gdzie dosłownie odkryła cukiernictwo. Oprócz zmieniających się sezonowo deserów, stałym elementem słodkiej karty jest też bestsellerowa Pavlova, a w cukierniczej witrynie klienci znajdą też monoporcje, które stanowią miniaturową wersję tortów okolicznościowych, które również można zamówić w Śląskiej Prohibicji. 

Bieżące wydanie czasopisma

Oddajemy w Wasze ręce najnowszy numer, mocno pachnący świeżym chlebem rodem z San Francisco. Jest też o cieście parzonym, lodach w słoiku i tortach, które zbliżają do siebie ludzi.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji