...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Dzień Polskiej Żywności i inne smakowite święta

Dzień pizzy, musztardy, czekolady… oprócz uroczystości religijnych czy państwowych w kalendarzu można znaleźć także nietypowe święta związane z jedzeniem. Niektóre z nich wiążą się z tradycjami, inne mają zaś przypominać o znaczeniu konkretnych produktów lub potraw.

W kalendarzu sporo jest okazji do świętowania dobrego jedzenia i tyle samo powodów, by urozmaicić klientom zakupy w piekarni, cukierni czy czas spędzony w restauracji! Obok ustanowionych świąt znajduje się kilka „kulinarnych świąt”, które należy traktować całkiem poważnie. Mają one bowiem skłonić nas do refleksji i zwrócić uwagę na potrzebę szanowania żywności. Mowa m.in. o Światowym Dniu Żywności i Walki z Głodem, który przypada 16 października. Wydarzenie zostało ustanowione w 1979 r., w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Ten dzień ma wzmacniać poczucie solidarności w walce z głodem i niedożywieniem. 

O tym, jakim bogactwem jest szeroka dostępność produktów spożywczych (dokładniej: wyrobów rodzimych producentów) przypomina natomiast Dzień Polskiej Żywności przypadający 25 sierpnia. Inicjatorami tego święta są organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, którzy w ten sposób chcieli podkreślić różnorodność oferty doskonałych produktów spożywczych, które proponują polscy producenci. – Stwierdzenie, że polski konsument ma do dyspozycji ogromny wybór produktów spożywczych różnego typu, to truizm, ale na co dzień o tym zapominamy i wybieramy wciąż te same produkty.  Za sprawą Dnia Polskiej Żywności chcemy zachęcić do poszukiwań nowych smaków, poznawania ciekawych wyrobów polskich firm i odkrywania na nowo dań, które pamiętamy z dzieciństwa mówi Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Różnorodność polskich wyrobów spożywczych wysokiej jakości doskonale obrazuje zestawienie artykułów nagrodzonych certyfikatami „Doceń polskie”, przyznawanymi w ramach programu o tej samej nazwie. Dzień Polskiej Żywności będzie w tym roku obchodzony po raz trzeci. Po raz kolejny towarzyszyć mu będzie akcja adresowana do blogerów kulinarnych. W ubiegłym roku, w ramach opisywanego „święta” blogerzy przygotowali szereg inspirujących propozycji na dania przygotowane wyłącznie z polskich produktów.

Podsumowanie akcji dostępne jest na blogu W Krainie Smaku, który prowadzi Katarzyna Szatkowska, organizatorka wydarzenia adresowanego do blogerów.

Kalendarz (nie)typowych świąt związanych z jedzeniem

Każda okazja jest dobra, żeby świętować dobre polskie smakołyki. Świętujemy na większą skalę, jak w tłusty czwartek, kiedy prawie każdy bez skrupułów zajada się pączkami, świętujemy też lokalnie, jak poznaniacy, którzy 11 listopada pałaszują Świętomarcińskie Rogale. W kalendarzu nie brakuje także świąt, które możemy potraktować nie do końca poważnie, ale mogą być dobrym pretekstem do ustanowienia „nowej świeckiej tradycji” i stworzenia oferty specjalnej dla klientów piekarni, cukierni, kawiarni czy restauracji. Oto parę ciekawych dni do świętowania.

11 stycznia – Dzień Wegetarian
9 lutego – Międzynarodowy Dzień Pizzy
w przeddzień środy popielcowej – Dzień Naleśnika
20 marca – Dzień Bez Mięsa
12 kwietnia – Dzień Czekolady
25 maja, 1 czerwca, 4 lipca – Dzień Mleka
30 czerwca – Dzień Kawy
30 lipca – Międzynarodowy Dzień Sernika
6 sierpnia – Dzień Musztardy
4 września – Dzień Czekolady
1 października – Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu
1 dzień listopada – Światowy Dzień Wegan
30 grudnia – Dzień Serka Wiejskiego

Alkohole również doczekały się swoich „świąt”, obchodzić je mogą  jednak wyłącznie osoby dorosłe. 24 lipca przypada Światowy Dzień Tequili. Sierpień uznawany jest za miesiąc trzeźwości, mimo to 5 sierpnia okazję do celebrowania mają miłośnicy złocistego z pianką, wówczas obchodzi się Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara. 16 sierpień to z kolei Międzynarodowy Dzień Zagrychy.

Niezależnie od naszego stosunku do nietypowych świąt, trzeba przyznać, że stanowią one ciekawy kontrapunkt dla tradycyjnych uroczystości, a przy tym przypominają o produktach spożywczych lub potrawach. W tym tkwi ich siła. Takie specjalne dni to doskonały pretekst, by zaprezentować swoją ofertę w ciekawy sposób; zorganizować konkurs, warsztaty kulinarne lub specjalną promocję, eksponując przy tym produkty, które są bohaterami poszczególnych świąt. To jak „uczcimy” te nietypowe dni, zależy tylko od naszego wyczucia smaku i kreatywności. Kto wie, może niektóre święta na stałe zadomowią się w lokalnych piekarniach czy cukierniach, podobnie jak to ma miejsce w tłusty czwartek.

autor: Anna Koza


Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji