Dzień pizzy, musztardy, czekolady… oprócz uroczystości religijnych czy państwowych w kalendarzu można znaleźć także nietypowe święta związane z jedzeniem. Niektóre z nich wiążą się z tradycjami, inne mają zaś przypominać o znaczeniu konkretnych produktów lub potraw.
Podobne artykuły
Galaretka z zielem angielskim, czyli świąteczne smaki na jeszcze wyższym poziomieNajsłynniejsza bożonarodzeniowa babka świata - panettonePiernikowe makaronikiW kalendarzu sporo jest okazji do świętowania dobrego jedzenia i tyle samo powodów, by urozmaicić klientom zakupy w piekarni, cukierni czy czas spędzony w restauracji! Obok ustanowionych świąt znajduje się kilka „kulinarnych świąt”, które należy traktować całkiem poważnie. Mają one bowiem skłonić nas do refleksji i zwrócić uwagę na potrzebę szanowania żywności. Mowa m.in. o Światowym Dniu Żywności i Walki z Głodem, który przypada 16 października. Wydarzenie zostało ustanowione w 1979 r., w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Ten dzień ma wzmacniać poczucie solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.
O tym, jakim bogactwem jest szeroka dostępność produktów spożywczych (dokładniej: wyrobów rodzimych producentów) przypomina natomiast Dzień Polskiej Żywności przypadający 25 sierpnia. Inicjatorami tego święta są organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, którzy w ten sposób chcieli podkreślić różnorodność oferty doskonałych produktów spożywczych, które proponują polscy producenci. – Stwierdzenie, że polski konsument ma do dyspozycji ogromny wybór produktów spożywczych różnego typu, to truizm, ale na co dzień o tym zapominamy i wybieramy wciąż te same produkty. Za sprawą Dnia Polskiej Żywności chcemy zachęcić do poszukiwań nowych smaków, poznawania ciekawych wyrobów polskich firm i odkrywania na nowo dań, które pamiętamy z dzieciństwa – mówi Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Różnorodność polskich wyrobów spożywczych wysokiej jakości doskonale obrazuje zestawienie artykułów nagrodzonych certyfikatami „Doceń polskie”, przyznawanymi w ramach programu o tej samej nazwie. Dzień Polskiej Żywności będzie w tym roku obchodzony po raz trzeci. Po raz kolejny towarzyszyć mu będzie akcja adresowana do blogerów kulinarnych. W ubiegłym roku, w ramach opisywanego „święta” blogerzy przygotowali szereg inspirujących propozycji na dania przygotowane wyłącznie z polskich produktów.
Podsumowanie akcji dostępne jest na blogu W Krainie Smaku, który prowadzi Katarzyna Szatkowska, organizatorka wydarzenia adresowanego do blogerów.
Kalendarz (nie)typowych świąt związanych z jedzeniem
Każda okazja jest dobra, żeby świętować dobre polskie smakołyki. Świętujemy na większą skalę, jak w tłusty czwartek, kiedy prawie każdy bez skrupułów zajada się pączkami, świętujemy też lokalnie, jak poznaniacy, którzy 11 listopada pałaszują Świętomarcińskie Rogale. W kalendarzu nie brakuje także świąt, które możemy potraktować nie do końca poważnie, ale mogą być dobrym pretekstem do ustanowienia „nowej świeckiej tradycji” i stworzenia oferty specjalnej dla klientów piekarni, cukierni, kawiarni czy restauracji. Oto parę ciekawych dni do świętowania.
11 stycznia – Dzień Wegetarian
9 lutego – Międzynarodowy Dzień Pizzy
w przeddzień środy popielcowej – Dzień Naleśnika
20 marca – Dzień Bez Mięsa
12 kwietnia – Dzień Czekolady
25 maja, 1 czerwca, 4 lipca – Dzień Mleka
30 czerwca – Dzień Kawy
30 lipca – Międzynarodowy Dzień Sernika
6 sierpnia – Dzień Musztardy
4 września – Dzień Czekolady
1 października – Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu
1 dzień listopada – Światowy Dzień Wegan
30 grudnia – Dzień Serka Wiejskiego
Alkohole również doczekały się swoich „świąt”, obchodzić je mogą jednak wyłącznie osoby dorosłe. 24 lipca przypada Światowy Dzień Tequili. Sierpień uznawany jest za miesiąc trzeźwości, mimo to 5 sierpnia okazję do celebrowania mają miłośnicy złocistego z pianką, wówczas obchodzi się Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara. 16 sierpień to z kolei Międzynarodowy Dzień Zagrychy.
Niezależnie od naszego stosunku do nietypowych świąt, trzeba przyznać, że stanowią one ciekawy kontrapunkt dla tradycyjnych uroczystości, a przy tym przypominają o produktach spożywczych lub potrawach. W tym tkwi ich siła. Takie specjalne dni to doskonały pretekst, by zaprezentować swoją ofertę w ciekawy sposób; zorganizować konkurs, warsztaty kulinarne lub specjalną promocję, eksponując przy tym produkty, które są bohaterami poszczególnych świąt. To jak „uczcimy” te nietypowe dni, zależy tylko od naszego wyczucia smaku i kreatywności. Kto wie, może niektóre święta na stałe zadomowią się w lokalnych piekarniach czy cukierniach, podobnie jak to ma miejsce w tłusty czwartek.
autor: Anna Koza