...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , HERT, materiał promocyjny

Eko nie tylko od święta

Eko to styl życia, który wybieramy, a nie krótkotrwała moda. Powoli staje się również koniecznością, aby cieszyć się zdrowiem, przyjaznym miejscem zamieszkania, pięknem przyrody.

Bycie eko to nie tylko np. segregacja odpadów, to całokształt naszych działań, w tym również świadome wybory konsumenckie dotyczące wszystkich sfer życia. Dlatego coraz więcej marek decyduje się na wprowadzenie zmian w swoim sposobie funkcjonowania i wytwarzania produktów. Wszyscy chcą być bardziej przyjaźni naturze. Nic więc dziwnego, że trend ten szybko przenika również do projektowania wnętrz prywatnych i komercyjnych.

Ekologia w projektowaniu wnętrz może wydać się pewną abstrakcją ze względu na ilość oraz zużycie materiałów i surowców. Nic bardziej mylnego. Każde wnętrze można urządzić z dbałością o środowisko naturalne, tworząc dodatkowo pełen harmonii projekt. Pierwszy krok to pomysł na aranżację, który uwzględnia wszystkie aspekty: funkcjonalność, ergonomię, energooszędność, zużycie materiałów. Tu warto zdać się na specjalistę z zakresu projektowania, który podpowie i doradzi. Już na etapie projektowania warto przemyśleć systemy zapobiegające nadmiernemu zużyciu prądu i wody oraz zadbać o to, by wnętrza były przystosowane do rozwiązań ekologicznych. Wtedy dobry projekt będzie nie tylko piękny, ale również użytkowy, a przede wszystkim wykonany w zgodzie z ekosystemem.

 



Istotny jest ponadto wybór materiałów. Powinny być naturalne i bardzo wysokiej jakości, szczególnie te, które pochodzą ze źródeł nieodnawialnych, np. kamień, cegła, metal. Wtedy mamy gwarancję, że posłużą nam lata, nie tracąc na wyglądzie i właściwościach. W pozostałych przypadkach należy postawić na jak najwięcej tych, które z łatwością się wytwarza. Tu królują nielakierowane drewno, szybko rosnące bambusy, wiklina, rattan. W projektach eko często wykorzystywane są materiały, które wywołują skojarzenia z ekologią. Przykładem mogą być szkło i cegła, które ozdobią i dopełnią projekt wnętrza.


Zwróć uwagę nie tylko na materiały, ale również na to kto i jak je wytwarza. Coraz większa liczba producentów decyduje się na zmiany w tym rejonie działalności i może się pochwalić międzynarodowymi certyfikatami ekoprodukcji. Wyposażenie i dekoracje również powinny być odpowiednio dobrane. Warto rozejrzeć się za małymi pracowniami rzemieślniczymi, które dbają o przemyślany sposób produkcji i wybór materiałów. Świetnie sprawdzą się bardzo modne obecnie rzeczy vintage lub z odzysku. Do świata dobrego designu coraz częściej przenikają przedmioty, które wcześniej miały zupełnie inną funkcję – by nie trafiły na coraz obszerniejsze wysypiska śmieci, daje się im drugie życie. Specjalistyczne pracownie i projektanci zero waste (z ang. zero odpadów) wymyślają wygodne meble np. ze starych zużytych opon, butelek pet.
W trend eko wpisuje się także wiele małoskalowych działań. Rezygnacja z plastikowych jednorazowych pudełek i akcesoriów na rzecz papieru, metalu, szkła, ceramiki, drewna czy innych nieszkodliwych tworzyw lub produktów spożywczych jako zastawy, sztućców, rurek, opakowań na wynos. Niektóre lokale i punkty gastronomiczne, a nawet hotele rezygnują z wody w butelkach na rzecz dzbanków i urządzeń filtrujących.



Zmienia się także oblicze gastronomii. Tradycyjne potrawy: wyroby z jajek, pasztety, wędliny, sałatka jarzynowa, ciasta są zamieniane na alternatywne, zdrowsze wersje. Coraz częściej do klasycznego menu dodawane są potrawy roślinne, wegetariańskie lub nawet wegańskie, które stanowią silny nurt w trendzie eko. Konsumenci zwracają uwagę na zawartość, skład, pochodzenie, sposób produkcji, wpływ jedzenia na ciało i niezwykle mocno doceniają rzemieślnicze podejście oraz producentów, którzy dbają o swoje produkty i sposób ich przyrządzania. Nasza gastronomia ma wiele do zaoferowania i staje się coraz lepsza. Dlatego to doskonały moment, aby zaprezentować nowe propozycje lub odświeżyć istniejące, wykorzystując świetną podstawę, jaką dają: pełnowartościowe pieczywo, pyszne sałatki, wegański majonez, roślinne pasty kanapkowe, mięsa i wędliny bez dodatków, zdrowe przekąski, ciasta i ciasteczka.

Katarzyna Paś, główny projektant
Piotr Wiśniewski, menedżer
Hert Studio Projektowe

 

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj nowe trendy, takie jak kakao ceremonialne, zainspiruj się recepturami finalistów Mistrzostw Polski na Pralinę, dowiedz się jak tworzyć praliny.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji