...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Europosłowie przeciwko marnowaniu milionów ton żywności

Wg szacunków z 2012 roku w Unii Europejskiej marnuje się rocznie ok. 88 mln ton żywności, co daje 173 kg na osobę. Dzieje się to na całej długości łańcucha dostawczego, od momentu produkcji po spożycie przez końcowych konsumentów. Europosłowie zaproponowali działania mające ograniczyć ilość marnowanej żywności o połowę w 2030 r.

Wyrzucając jedzenie, marnuje się także surowce potrzebne do jego wyprodukowania. Produkcja wyrzucanej żywności i jej utylizacja prowadzi do emisji CO2 w wysokości 170 milionów ton oraz do zużycia 26 milionów ton zasobów, co z kolei przyczynia się do ocieplenia klimatu. Najwięcej odpadów produkują gospodarstwa domowe (53%) oraz przetwórstwo żywności (19%).

Posłanka Biljana Borzan (S&D, Chorwacja), przedstawiła w Parlamencie Europejskim sprawozdanie zawierające propozycje, jak do 2030 roku zmniejszyć ilość wyrzucanego rocznie jedzenia o połowę. Zachęciła ponadto do przekazywania żywności potrzebującym poprzez ograniczenie restrykcji w tej dziedzinie (ustanowienie wyjątków w podatku VAT), zwróciła uwagę na potrzebę informowania konsumentów o różnicach między etykietami „najlepiej spożyć przed” i „należy spożyć do”. Badanie Eurobarometru pokazuje bowiem, że konsumenci – nawet ci czytający etykiety na produktach – w dużej mierze ich nie rozumieją. Po debacie nad sprawozdaniem rezolucję przyjęto w głosowaniu we wtorek, 16 maja 623 głosami za, przy 33 głosach przeciw i 20 wstrzymujących się od głosu.

Marnowanie żywności to też problem moralny. W samej Unii Europejskiej niemal 10 procent obywateli było stać w 2014 r. tylko na jeden wysokiej jakości posiłek na dwa dni, a na całym świecie 793 mln ludzi na świecie cierpi z powodu niedożywienia.

Europosłowie wzywają państwa Unii Europejskiej do wdrożenia rozwiązań umożliwiających zmniejszenie ilości marnowanego jedzenia o 30% do 2025 roku i o 50% do 2030 roku (w porównaniu do 2014). Taki sam cel zawarto w pakiecie dyrektyw o gospodarowaniu odpadami przyjętym w Parlamencie w marcu 2017 roku. Posłowie zwrócili się do Komisji Europejskiej o zbadanie powiązania między oznaczeniem daty trwałości produktów a zapobieganiem marnotrawieniu żywności. Potrzebna jest także szeroka akcja informacyjna w krajach członkowskich na temat przyczyn, rozmiarów i skutków marnotrawienia żywności.

Bieżące wydanie czasopisma

Lekko i kolorowo - jesień z nowym Mistrzem Branży. Niebieski chleb, czarna beza, czekoladowa anatomia i desery ze szczawiem - to tylko niektóre smaczki, które znajdziecie na łamach jesiennego wydania.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji