...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Fasolowe brownie kontra egzotyka! Niespodzianki konkursu Zdrowo – Smacznie – Artystycznie

Na tle bogato zdobionych i kolorowych tortów nietypowe brownie z fasoli Pawła Pietrzyka i Szymona Łukowskiego z ZSTiO w Skoczowie wyglądało wyjątkowo prosto. Prosto pod względem doboru składników, oszczędnie w dekoracji. Ale właśnie ta prostota zaskoczyła, bo krył się za nią świetnie zbalansowany smak. I wyjątkowo zdrowy!

Maksymalnie zespół mógł zdobyć 30 punktów, łącznie w trzech różnych kategoriach: „smacznie”, „zdrowo”, „artystycznie”. Jurorki: dietetyczka Sabina Duda, Kinga Bałazy, kucharz opowiedzialna za wyroby cukiernicze i pieczywo w STADIONOVA Pub & Restauracja, oraz Anna Kania z redakcji Mistrza Branży, oceniały dbałość o dobór prozdrowotnych składników, zbilansowanie smaków oraz estetykę wykończenia. Ten wyczyn udał się Pawłowi Pietrzykowi i Szymonowi Łukowskiemu ze Skoczowa, którzy przygotowali bezglutenowy torcik z czerwonej fasoli z karobem, przełożony marmoladą z suszonych fig.

Mimo to fasolowe brownie nie było jedynym faworytem! Miał silną konkurencję – torcik w nowoczesnym stylu „Egzotyczny sen”, autorstwa Aleksandry Jankowskiej i Elżbiety Lewińskiej z Jastrzębia-Zdroju. Dziewczynom do 1. miejsca zabrakło jednego punktu! Ich mus z awokado i limonki był jak poezja.

Trzecie miejsce, z 26 punktami, zajął równie prostolinijny i egzotyczny w smaku torcik pt. „Egzotyczne orzeźwienie” z kokosem, ananasem i kiwi, zespołu Pauliny Kuczyńskiej i Adriana Górskiego z Ośrodka dla Dzieci z Wadami Słuchu i Mowy w Żarach.

WYNIKI 3. EDYCJI KONKURSU ZDROWO – SMACZNIE – ARTYSTYCZNIE

1. miejsce – Paweł Pietrzyk, Szymon Łukowski, ZSTiO w Skoczowie (30 pkt)
2. miejsce – Aleksandra Jankowska, Elżbieta Lewińska, ZS nr z Jastrzębia-Zdroju (29 pkt)
3. miejsce – Paulina Kuczyńska, Adrian Górski, Ośrodek dla Dzieci z Wadami Słuchu i Mowy w Żarach (26 pkt)
4. miejsce – Patryk Cieślar, Anna Gaszczyk, ZSTiO w Skoczowie (25 pkt)
5. miejsce – Katarzyna Landecka, Dawid Nowakowski, Zakład Cukierniczy „Michaś” w Częstochowie (24 pkt)
6. miejsce – Natalia Jamróz, Aleksandra Śliż, ZSEG w Cieszynie (22 pkt)
7. miejsce – Anna Szuster, Aleksandra Jaroszewicz, ZS nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju (20 pkt)
8. miejsce – Szymon Jakubiec, Piotr Morys, 12-25 HP w Żywcu (16 pkt).

W porównaniu z klasycznym konkursem cukierniczym uczestnicy rywalizacji „Zdrowo - Smacznie - Artystycznie” mają trudniejsze zadanie. Rzadko można tu spotkać cukier, klasyczną śmietankę, jajka czy czekoladę. Za to w recepturach coraz częściej pojawiają się modne superfoods, naturalne substancje słodzące (ksylitol i stewia), produkty z kuchni wegańskiej (jak karob, aquafaba), czy alternatywne mąki z kaszy gryczanej, jaglanej i owsianej. W tym roku, jak przyznały jurorki, uczestnicy prezentowali wyrównany poziom i wyjątkowo trudno było wyłonić faworyta, o czym świadczy punktacja, zwłaszcza na podium.

Wszystkim tegorocznym Uczestnikom konkursu oraz ich Opiekunom należą się WIELKIE GRATULACJE za pomysłowość, świetną znajomość tematyki prozdrowotnych składników, umiejętność budowania kompozycji smakowych, dbałość o szczegóły oraz ciekawą prezentację prac! :)

Dwa teamy ZSTiO ze Skoczowa wysoko uplasowały się w 3. edycji konkursu Zdrowo - Smacznie - Artystycznie. Na zdjęciu uczniowie oraz nauczycielka Joanna Gwizdała

Konkurs Zdrowo - Smacznie - Artystycznie odbył się 19 marca br. podczas Sweettargów w Katowicach. Organizatorami konkursu są: Ochotniczy Hufiec Pracy w Rybniku oraz Sweettargi.

Tort marchewkowy z tyminakiem, przekładany konfiturą z suszonej żurawiny i kremem z koziego sera. Praca Patryka Cieślara i Anny Gaszczyk, ZSTiO w Skoczowie

Wegański tort z aquafaby w stylu drip cake, z nadzienie z rokitnika i chrupką z ekspondowanej kaszy jaglanej. Praca Katarzyny Landeckiej i Dawida Nowakowskiego z ZC "Michaś" z Częstochowy

Miłość pod chmurką. Praca Anny Szuster i Aleksandry Jaroszewicz z ZS nr 2 z Jastrzębia-Zdroju

Miłość pod chmurką - porcja degustacyjna

Fasolowe brownie (1. miejsce) - porcja degustacyjna

Egzotyczny sen (2. miejsce) - porcja degustacyjna

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj nowe trendy, takie jak kakao ceremonialne, zainspiruj się recepturami finalistów Mistrzostw Polski na Pralinę, dowiedz się jak tworzyć praliny.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji