Na tle bogato zdobionych i kolorowych tortów nietypowe brownie z fasoli Pawła Pietrzyka i Szymona Łukowskiego z ZSTiO w Skoczowie wyglądało wyjątkowo prosto. Prosto pod względem doboru składników, oszczędnie w dekoracji. Ale właśnie ta prostota zaskoczyła, bo krył się za nią świetnie zbalansowany smak. I wyjątkowo zdrowy!
Podobne artykuły
Kto zrobił Deser na dychę?Deser na dychę – konkurs dla uczniów na 10. edycję Sweettargi 2019NOWY konkurs dla uczniów cukiernictwa: Zdrowo – smacznie – artystycznieMaksymalnie zespół mógł zdobyć 30 punktów, łącznie w trzech różnych kategoriach: „smacznie”, „zdrowo”, „artystycznie”. Jurorki: dietetyczka Sabina Duda, Kinga Bałazy, kucharz opowiedzialna za wyroby cukiernicze i pieczywo w STADIONOVA Pub & Restauracja, oraz Anna Kania z redakcji Mistrza Branży, oceniały dbałość o dobór prozdrowotnych składników, zbilansowanie smaków oraz estetykę wykończenia. Ten wyczyn udał się Pawłowi Pietrzykowi i Szymonowi Łukowskiemu ze Skoczowa, którzy przygotowali bezglutenowy torcik z czerwonej fasoli z karobem, przełożony marmoladą z suszonych fig.
Mimo to fasolowe brownie nie było jedynym faworytem! Miał silną konkurencję – torcik w nowoczesnym stylu „Egzotyczny sen”, autorstwa Aleksandry Jankowskiej i Elżbiety Lewińskiej z Jastrzębia-Zdroju. Dziewczynom do 1. miejsca zabrakło jednego punktu! Ich mus z awokado i limonki był jak poezja.
Trzecie miejsce, z 26 punktami, zajął równie prostolinijny i egzotyczny w smaku torcik pt. „Egzotyczne orzeźwienie” z kokosem, ananasem i kiwi, zespołu Pauliny Kuczyńskiej i Adriana Górskiego z Ośrodka dla Dzieci z Wadami Słuchu i Mowy w Żarach.
WYNIKI 3. EDYCJI KONKURSU ZDROWO – SMACZNIE – ARTYSTYCZNIE
1. miejsce – Paweł Pietrzyk, Szymon Łukowski, ZSTiO w Skoczowie (30 pkt)
2. miejsce – Aleksandra Jankowska, Elżbieta Lewińska, ZS nr z Jastrzębia-Zdroju (29 pkt)
3. miejsce – Paulina Kuczyńska, Adrian Górski, Ośrodek dla Dzieci z Wadami Słuchu i Mowy w Żarach (26 pkt)
4. miejsce – Patryk Cieślar, Anna Gaszczyk, ZSTiO w Skoczowie (25 pkt)
5. miejsce – Katarzyna Landecka, Dawid Nowakowski, Zakład Cukierniczy „Michaś” w Częstochowie (24 pkt)
6. miejsce – Natalia Jamróz, Aleksandra Śliż, ZSEG w Cieszynie (22 pkt)
7. miejsce – Anna Szuster, Aleksandra Jaroszewicz, ZS nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju (20 pkt)
8. miejsce – Szymon Jakubiec, Piotr Morys, 12-25 HP w Żywcu (16 pkt).
W porównaniu z klasycznym konkursem cukierniczym uczestnicy rywalizacji „Zdrowo - Smacznie - Artystycznie” mają trudniejsze zadanie. Rzadko można tu spotkać cukier, klasyczną śmietankę, jajka czy czekoladę. Za to w recepturach coraz częściej pojawiają się modne superfoods, naturalne substancje słodzące (ksylitol i stewia), produkty z kuchni wegańskiej (jak karob, aquafaba), czy alternatywne mąki z kaszy gryczanej, jaglanej i owsianej. W tym roku, jak przyznały jurorki, uczestnicy prezentowali wyrównany poziom i wyjątkowo trudno było wyłonić faworyta, o czym świadczy punktacja, zwłaszcza na podium.
Wszystkim tegorocznym Uczestnikom konkursu oraz ich Opiekunom należą się WIELKIE GRATULACJE za pomysłowość, świetną znajomość tematyki prozdrowotnych składników, umiejętność budowania kompozycji smakowych, dbałość o szczegóły oraz ciekawą prezentację prac! :)
Konkurs Zdrowo - Smacznie - Artystycznie odbył się 19 marca br. podczas Sweettargów w Katowicach. Organizatorami konkursu są: Ochotniczy Hufiec Pracy w Rybniku oraz Sweettargi.