...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Kto zrobił Deser na dychę?

10 najlepszych zespołów uczniów z całej Polski, 10 deserów ocenianych wg 10 kryteriów - 25 marca br. w Katowicach mogliśmy podziwiać zmagania młodych cukierników w konkursie Deser na dychę! Kto zdobył najwyższe noty jurorów?

Znany i cieszący się popularnością konkurs uczniowski „Zdrowo – smacznie – artystycznie”, organizowany podczas Sweettargów, w tym roku przybrał inną nazwę. Pod hasłem "Deser na dychę" organizatorzy eventu (Ochotniczy Hufiec Pracy w Rybniku, Centrum Targowe FairEXPO oraz firma Limoni) postanowili uczcić okrągłą 10. rocznicę katowickich targów. To właśnie cyfra 10 dominowała w zmaganiach młodych cukierników.

W finale z 22 zgłoszonych drużyn wzięło udział 10 zespołów (lista uczestników poniżej). Uczniowie mieli jedynie 2,5 godziny na przygotowanie deserów, a ich prace oceniali jurorzy według ściśle określonych 10 kryteriów: stanowisko pracy, stopień trudności, prezentacja pracy, wygląd deseru, smak, metody i techniki pracy, oryginalność receptury, jakość użytych produktów, wykorzystanie w deserze lodów, ekspozycja pracy. W tym roku jurorami byli:

  • Giacomo Canteri (przewodniczący) - Mistrz Europy Gelato Festival 2017, ambasador włoskich lodów rzemieślniczych na świecie, przedstawiciel Associazione Italiana Gelatieri w Polsce i w krajach Europy Wschodniej;
  • Mario Serani – lodziarz pochodzący z rodziny włoskich rzemieślników lodziarstwa, Mistrz Lodziarski , Bruno il Gelato di un Tempo;
  • Szczepan Wiatr – mistrz lodziarski, dyrektor handlowy AromItalia.

Werdyktem jurorów zwycięzcami konkursu "Deser na dychę" zostali:

1. miejsce - Marcel Buras i Maciej Kowalski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach - deser „Szampanskie podniebienie"

Laureaci Ogólnopolskiego Konkursu Cukierniczego „Deser na dychę” - Marcel Buras i Maciej Kowalski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach podczas uroczystości wręczania nagród. Opiekunem zwycięskiego zespołu był Mariusz Bezak (pierwszy z lewej)

Najlepszy deser konkursu „Deser na dychę” – „Szampańskie podniebienie”

2. miejsce - Natalia Samsel i Klaudia Styczeń ze Szkoły Branżowej I stopnia Izby Rzemieślniczej w Rybniku - deser „Szarlotka Michała”

Srebrny zespól - Klaudia Styczeń (druga z lewej) oraz Natalia Samsel (pierwsza z prawej) w towarzystwie swojego pracodawcy Krzysztofa Wysłuchy (pierwszy z lewej) oraz jurora Szczepana Wiatra (drugi z prawej). Opiekunem zespołu była Diana Łabaj

3. miejsce - Carmen Galvani i Natalia Bielecka z Technikum Spożywczo-Gastronomicznego im. Jana Pawła II w Warszawie - „Il respiro della primavera. Wiosenny oddech”

Trzecie miejsce wywalczyły uczennice Technikum Spożywczo Gastronomicznego im. Jana Pawła II w Warszawie Carmen Galvani (druga z lewej) oraz Natalia Bielecka (druga z prawej);

Dodatkowo jury wyróżniło pracę zespołu Nikoda i Samuela Włostowskich za pracę pt. „Tortilla na biegunie”. Chłopcy otrzymali nagrodę specjalną w postaci profesjonalnego szkolenia w lodziarni „Limoni”, a swoje umiejętności mieli okazję zaprezentować podczas  SweetTargów 2019 (poza konkursem głównym).

Samuel i Nikodem Włostowscy otrzymali specjalne wyróżnienie z rąk komendanta Hufca Pracy w Rybniku Magdaleny Szrek – Moroń

Zespoły, które uczestniczyły w konkursie Deser na dychę

  • Natalia Bielecka i Carmen Galvani z pracą pt. „Il respiro della primavera. Wiosenny oddech” - Zespół Szkół Spożywczo – Gastronomicznych Warszawa. Opiekun - Magdalena Rogowska;
  • Monika Zdziebłowska i Norbert Dziurkowski z pracą pt. „Cytrynowy deser z lodami bezowymi i sosem malinowym” - Technikum w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Żelechów. Opiekun - Iwona Jończyk;
  • Natalia Samsel i Klaudia Styczeń z pracą pt. „Szarlotka Michała” - Branżowa Szkoła I Stopnia Izby Rzemieślniczej Rybnik. Opiekun - Diana Łabaj; przygotowanie zespołu do konkursu - mistrz cukiernictwa Krzysztof Wysłucha;
  • Natalia Dronszczyk i Agnieszka Dronszczyk z pracą pt. „Tęczowe marzenie” - Branżowa Szkoła I Stopnia Izby Rzemieślniczej Rybnik. Opiekun - Diana Łabaj;
  • Marcel Buras i Maciej Kowalski z pracą pt. „Szampańskie podniebienie” - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego Kielce. Opiekun - Mariusz Bezak;
  • Gabriela Biga i Karolina Nosek z pracą pt. „Sorbet pomarańczowo – marchewkowy” - Rzemieślnicza Branżowa Szkoła I Stopnia Tarnów. Opiekun - Renata Zaucha;
  • Natalia Jamroz i Aleksandra Śliż z pracą pt. „Chałwowo - truskawkowa rozkosz” - Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych Cieszyn. Opiekun - Katarzyna Kimszal;
  • Zuzanna Kątny i Aleksandra Majewska z pracą pt. „Lody crème brûlée w leśnym akompaniamencie” - Zespół Szkół nr 7 Tychy. Opiekun - Agnieszka Kasprzyszyn;
  • Sandra Błońska i Martyna Woźniak z pracą pt. „Japońska gejsza – herbaciana rozkosz” - Zespół Szkół nr 7 Tychy. Opiekun - Joanna Żebrowska;
  • Joanna Rucka i Magda Gancarz z pracą pt. „Lodowa wariacja z ekologicznych wiśni oraz kwiatów wiśni na lekkim ganaszu” - Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących Skoczów. Opiekun - Joanna Gwizdała

Zapraszamy do obejrzenia GALERII ZDJĘĆ

Uroczystego otwarcia konkursu Deser na dychę dokonała m.in. Magdalena Szrek – Moroń – komendant Hufca Pracy w Rybniku (przy mikrofonie)

Natalia Jamroz i Aleksandra Śliż z Zespółu Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Cieszynie bronią swojej pracy pt. „Chałwowo - truskawkowa rozkosz” przed komisją jury

Obrady zespołu jury przed ogłoszeniem końcowych wyników. Od lewej: Szczepan Wiatr, Giacomo Canteri (przewodniczący) oraz Mario Serani

Natalia i Agnieszka Dronszczyk z Branżowej Szkoły Izby Rzemieślniczej w Rybniku prezentuje deser „Tęczowe marzenie”, czyli kolorowego jednorożca

Prezentacja deseru „Cytrynowy deser z lodami bezowymi i sosem malinowym” wykonanym przez Monikę Zdziebłowską i Norberta Dziurkowskiego reprezentujących Technikum w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Żelechowie

Radość zwycięzców

Tekst i fot.: Radosław Bała, OHP Rybnik

 

Bieżące wydanie czasopisma

Co dla Ani Mydlak i Mikołaja Ostaszewskiego z Vegestacji znaczy "świadomie ZIELONI w temacie lodów"? Jak wygląda przyszłość lodziarni – ta najbliższa, w 2019 r., i w dłuższej perspektywie? Jak działać w stylu zero waste i przekuć to w sukces? Ile plusów mają polskie superfoods? Odpowiedzi oczywiście w najnowszym Mistrzu Branży.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji