Jaka jest specyfika gelati, co jest ich sekretem i czym różnią się od zwykłych lodów? Czy mają w sobie magiczną moc? Jak produkować i serwować idealne gelati? Na te i wiele więcej pytań odpowiada w swojej książce Jacob Kenedy.
Podobne artykuły
Cremino – naprawdę warto!Lody czekoladoweComfort food, comfort business - nowy Mistrz BranżyJacob Kenedy jest szefem kuchni, twórcą londyńskiej restauracji Bocca di Lupo oraz lodziarni Gelupo, w której postanowił sprawdzić, czy magia gelato zadziała na Brytyjczyków tak, jak od wieków działa na Włochów. Nazwa lodziarni jest hołdem dla bolońskiej lodziarni Gelatauro i jej twórcy, Gianniego Figlomeniego, u którego Kenedy zdobywał swoją wiedzę.
Książka „Gelato. Włoskie lody, sorbety i inne słodkości” została zaprojektowana w niezwykły sposób. Nie ma w niej ani jednego zdjęcia włoskiego deseru. Są za to barwne, przyciągające wzrok grafiki i zachwycające liternictwo. Książka stanowi zbiór 70 receptur na gelati, semifreddo i granity z dodatkiem ciekawych składników owocowych, ziołowych czy alkoholowych takich jak lawenda, persymona, aperol, trawa cytrynowa, różowy pieprz, grappa, szafran czy lukrecja. Nie brakuje tu także przepisów na wypieki – począwszy od domowej roboty rożków do lodów, poprzez słynne włoskie cannoli, brioszki czy profiterolki, które – jak dowodzi autor – stanowią równie doskonałe dodatki do serwowania gelati.
Kenedy’emu jest bliska filozofia „zero waste”, jest zdecydowanym przeciwnikiem marnowania żywności, zaleca zatem optymalne wykorzystywanie składników w produkcji gelati czy techniki ograniczające ich marnowanie, a także znajduje zastosowanie w deserach dla resztek wypieków takich jak klasyczna panettone czy angielski pudding bożonarodzeniowy. W swoich lodowych kompozycjach nawiązuje też do znanych włoskich i brytyjskich smaków, takich jak kanapka z masłem orzechowym i dżemem, piemoncki pudding bonet, krem custard, tiramisu. Pokazuje, jak wykonać z użyciem gelati inne desery: lodowe kanapki, trufle, ciasta lodowe. Zdradza też przepis dziadka na idealny sos czekoladowy. Uczy podstawowych zasad łączenia ze sobą lodowych smaków.