...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Gelati – włoski synonim radości

Jaka jest specyfika gelati, co jest ich sekretem i czym różnią się od zwykłych lodów? Czy mają w sobie magiczną moc? Jak produkować i serwować idealne gelati? Na te i wiele więcej pytań odpowiada w swojej książce Jacob Kenedy.

Jacob Kenedy jest szefem kuchni, twórcą londyńskiej restauracji Bocca di Lupo oraz lodziarni Gelupo, w której postanowił sprawdzić, czy magia gelato zadziała na Brytyjczyków tak, jak od wieków działa na Włochów. Nazwa lodziarni jest hołdem dla bolońskiej lodziarni Gelatauro i jej twórcy, Gianniego Figlomeniego, u którego Kenedy zdobywał swoją wiedzę. 

 


Książka „Gelato. Włoskie lody, sorbety i inne słodkości” została zaprojektowana w niezwykły sposób. Nie ma w niej ani jednego zdjęcia włoskiego deseru. Są za to barwne, przyciągające wzrok grafiki i zachwycające liternictwo. Książka stanowi zbiór 70 receptur na gelati, semifreddo i granity z dodatkiem ciekawych składników owocowych, ziołowych czy alkoholowych takich jak lawenda, persymona, aperol, trawa cytrynowa, różowy pieprz, grappa, szafran czy lukrecja. Nie brakuje tu także przepisów na wypieki – począwszy od domowej roboty rożków do lodów, poprzez słynne włoskie cannoli, brioszki czy profiterolki, które – jak dowodzi autor – stanowią równie doskonałe dodatki do serwowania gelati.

Kenedy’emu jest bliska filozofia „zero waste”, jest zdecydowanym przeciwnikiem marnowania żywności, zaleca zatem optymalne wykorzystywanie składników w produkcji gelati czy techniki ograniczające ich marnowanie, a także znajduje zastosowanie w deserach dla resztek wypieków takich jak klasyczna panettone czy angielski pudding bożonarodzeniowy. W swoich lodowych kompozycjach nawiązuje też do znanych włoskich i brytyjskich smaków, takich jak kanapka z masłem orzechowym i dżemem, piemoncki pudding bonet, krem custard, tiramisu. Pokazuje, jak wykonać z użyciem gelati inne desery: lodowe kanapki, trufle, ciasta lodowe. Zdradza też przepis dziadka na idealny sos czekoladowy. Uczy podstawowych zasad łączenia ze sobą lodowych smaków.


Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji