...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Globalizacja piekarstwa – czy dotyczy również Polski?

Przemysł piekarski ulega globalizacji w zdumiewająco szybkim tempie. Międzynarodowi eksperci przewidują, że w ciągu najbliższych 5 lat proces ten będzie intensywnie postępował. Co to oznacza dla branży?

Czy konsumencirównież odczują, a może już odczuwają konsekwencje globalizacji? Przyjrzyjmy się temu zjawisku z bliska.

W wymiarze gospodarczym globalizacja polega na ujednoliceniu rynków i udo­stępnianych na nim towarów. W latach 90. XX w. nastąpi­ło przyspieszenie tych proce­sów, czemu sprzyjały rozwój internetu i pojawienie się go­spodarki opartej na wiedzy. Kolejnym czynnikiem, który wpłynął na intensyfikację globalizacji, było rozwinięcie się organizacji międzynaro­dowych, mających wpływ na funkcjonowanie państw, np. ONZ, Unia Europejska. Cie­kawym zjawiskiem jest to, że globalizacja dotyczy właści­wie każdej gałęzi gospodarki, w tym piekarstwa.

Struktura branży w Polsce
Branże piekarska i piekarsko-ciastkarska charakteryzuje się roz­maitością zakładów. Różnią się one wyposażeniem, wielkością pro­dukcji, powierzchnią, liczbą zatrudnionych, systemem sprzedaży gotowych wyrobów itd. Firmy klasyfikuje się, najczęściej biorąc pod uwagę kryterium zdolności produkcyjnej, stopień mechani­zacji procesów produkcyjnych, profil produkcyjny, liczbę zatrud­nionych czy pieców. W Polsce umownie rozróżniamy piekarnie rzemieślnicze i przemysłowe. W tych pierwszych wiele zabiegów, np. nastawianie zaczątku i innych faz fermentacyjnych, ważenie, dzielenie, formowanie kęsów ciasta, posypywanie nasionami bo­chenków, załadunek pieczywa do pieca i wyładunek, wykonuje się ręcznie.

Z kolei za piekarnię przemysłową uważa się taką, w której wypiek pieczywa odbywa się w piecach przelotowych (tunelowych), a prace wykonywane są mechanicznie za pomocą maszyn, a nawet w sposób automatyczny i przy wykorzystaniu robotów. W niektórych z nich pewne rodzaje pieczywa wypieka się metodami rzemieślniczymi. Polski Główny Urząd Statystyczny dzieli piekarnie według liczby zatrudnionych pracowników, wyróżniając: mikrofirmy zatrudnia-jące do 9 osób, małe firmy zatrudniające od 10 do 49 pracowni­ków, firmy średnie zatrudniające od 50 do 249 i przedsiębiorstwa zatrudniające powyżej 249 osób stałej załogi. Stanisław Putka, starszy cechu piekarzy warszawskich, w jednym z ostatnich wywiadów dla prasy przywołał umowny podział pie­karń popularnie stosowany w krajach Europy Zachodniej, który rozróżnia małe piekarnie rzemieślnicze, piekarnie półprzemysło­we i przemysłowe.

Francuska klasyfikacja piekarń
Klasyfikację najlepiej uporządkowaną pod względem prawnym ma Francja. W dokumentach urzędowych wyróżnia się przed-siębiorstwa rzemieślnicze (entreprise artisanale) i przemysłowe (boulangerie industrielle). Definicję przedsiębiorstwa rzemieślni­czego znaleźć można w Zbiorowej Narodowej Konwencji Piekarsko­-Ciastkarskiej z 11 lipca 2006 r. (Convention Collective Nationale de la Boulangerie-pâtisserie). Piekarnia rzemieślnicza powinna spełniać trzy podstawowe kry­teria: produkcja pieczywa poniżej 5400 kwintali rocznie (1 q = 100 kg), zatrudnienie mniejsze niż 50 pracowników i sprzedaż pieczywa bezpośrednio dla konsumenta finalnego. Do kategorii piekarń przemysłowych należą z kolei zakłady, które przerabiają co najmniej 540 ton mąki rocznie, wykorzystują piece o powierzchni wypiekowej co najmniej 30 metrów kwadratowych, zatrudniają co najmniej 20 pracowników i sprzedają do detalu mniej niż 30% całkowitej produkcji. We Francji rozróżnia się także bardzo duże piekarnie przemysło­we, które zapewniają produkcję pieczywa przy użyciu instalacji zautomatyzowanych i funkcjonujących w sposób ciągły, a także małe piekarnie półprzemysłowe niespełniające podstawowych kryteriów piekarni przemysłowej, np. zużywają mniej niż 540 ton mąki rocznie. Obowiązuje tu ponadto Zbiorowa Narodowa Konwen­cja dotycząca przemysłowego sektora piekarstwa i ciastkarstwa z 13 lipca 1993 r. (Convention Collective Nationale des Activités Industrielles de Boulangerie et Pâtisserie).

dr inż. Henryk Piesiewicz 

W dalszej części o:
- Zmiany w polskim piekarstwie a potrzeby rynku
- Przedsiębiorstwa piekarskie o zasięgu globalnym działające w Polsce

Dalszą część materiału (65%) przeczytają Państwo w pełnym numerze Mistrza Branży (numer luty 2019). 

Zachęcamy do wykupienia prenumeraty lub numerów archiwalnych.


 

Bieżące wydanie czasopisma

Ile trwa przygotowanie słodkiego stołu? Jak składać tort? Jakie ranty najlepiej się sprawdzą? Wreszcie - co naprawdę wchodzi w skład ceny tortu. A także kasztanowe bochenki, pachnące ciastka oraz piekarnia jako oaza spokoju. Zapraszamy!

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji