...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Lutowy Mistrz Branży: twarzą w twarz z Polskimi Złotkami. Jak podkręcić cukiernictwo w 2019 i wzmocnić rzemiosło piekarskie

W najnowszym MB: piękne rzeźby z cukru i jeszcze piękniejsze dekoratorki, czyli Polskie Złotka z Luksemburga! 10 lat polskich startów w mistrzostwach świata (2008-2018). Living coral i hot trendy w cukiernictwie 2019. Rzemiosło piekarskie w obliczu wyzwań konsumentów, rynku i rosnącej globalizacji.

Piękno tkwi w szczegółach – wystarczy spojrzeć na prace Ewy Drzewickiej, Renaty Martyny i An­geliki Chwyć, które 26 listopada 2018 r. zdobyły złote medale w Luksemburgu. Te słodkie rzeźby można podziwiać także w najnowszym wydaniu „Mistrza Branży” – przyjrzeć im się z bliska, odgad­nąć, kim inspirowała się Angelika Chwyć, modelując kobiece figurki; co pozwoliło Ewie Drzewickiej wiernie odwzorować białego tygryska, a dzięki czemu Renata Martyna uzyskała niesamowity efekt ruchu, lekkości i przepychu u tańczącego Indianina. Dziewczyny, bez wyjątku, przyznały, że udział w konkursach branżowych jest najlepszym bodźcem do rozwoju. I ćwiczenia w sobie mistrza!

A mistrzów ci u nas nie brakuje! Pod wpływem sukcesów polskich dekoratorek i występu rodzi­mego teamu w składzie Michał Doroszkiewicz, Marek Moskwa i Damian Wiśniewski na Coupe du Monde de la Pâtisserie 2019 w Lyonie przygotowaliśmy niecodzienne kalendarium. W krótkiej for­mie zestawiliśmy aktywność naszych cukierników, piekarzy i lodziarzy w zagranicznych konkursach z ostatnich 10 lat. Przy okazji warto zobaczyć, którzy polscy mistrzowie mają w sobie duszę wo­jownika! Miło wspomnieć, że gros tych osób można spotkać na łamach „Mistrza Branży”, szcze­gólnie częstym gościem jest wicemistrz świata w piekarstwie z 2009 r. Wiesław Kucia, wielokrotny reprezentant Polski.

Wiesław Kucia, rywalizując z artystami rzemiosła piekarskiego z całego świata, przesiąkał najlepszymi wzorami piękna, więc trudno się dziwić jego od lat powtarzanej dewizie, że piękno zawsze jest atrakcyjne, napędza rozwój rzemiosła, stanowi o jego sile i atrakcyjności. To artystyczna strona wypieków (w formie i ozdobie) przyciąga klientów i kolejne pokolenia młodych adeptów sztuki. To piękno w dużej mierze zależy od odpowiedniej technologii produkcji. Dlatego z tym większą satysfakcją miło nam zainaugurować nowy cykl artykułów o dekorowaniu wyrobów piekarskich.

Bez dwóch zdań, prawdziwy dekoracyjny raj panuje w cukiernictwie. Mało że w cukiernictwie ciągle powstają nowe techniki ozdabiania, to w ślad za nimi podąża rynek gotowych, ciekawych i dopracowanych w szczegółach ozdób dla cukierników i dekoratorów. O tym, jakimi "gotowcami", dopasowanymi do różnych stylów w tortach i ciastach, można się posłużyć w codziennej pracy, sprawdziła i oceniła fachowym okiem zaprzyjaźniona dekoratorka, Sylwia Szajter-Ziółek, właścicielka Pracowni Tortów Słodkie Marzenie.

Kanony piękna zmieniają się pod wpływem mód i pojawiających się trendów. Dlatego tradycyjnie, na początku roku, przyjrzeliśmy się, co będzie modne, a co stanie się ważnym kierunkiem zmian w piekarstwie i cukiernictwie w 2019 r. i w najbliższej przyszłości. Czy wszystko przypadnie Wam do gustu? Czy zgodzicie się ze spostrzeżeniami zaproszonych ekspertów? Oceńcie, proszę, sami.

Choć rzemiosło jest naszym oczkiem w głowie, a wśród konsumentów rośnie apetyt na produkty rzemieślnicze, to przeciwnym i równie silnym trendem jest globalizacja piekarstwa. W ostatnich latach w Polsce pojawiły się piekarnie o bardzo dużej zdolności produkcyjnej, a wiele istniejących od dawna firm (mających rzemieślnicze korzenie) przeobraziło lub przeobraża się w piekarnie o wielkiej skali produkcyjnej. Co napędza ich rozwój, jakie przedsiębiorstwa piekarskie o zasięgu globalnym działają na terenie Polski, jakie polskie firmy urastają do rangi potentatów - o tym szczegółowo pisze dr inż. Henryk Piesiewicz w tekście "Globalizacja piekarstwa - czy dotyczy również Polski?". Nasz autor dotarł również do polskiego potentata pieczywa mrożonego - firmy NOWEL, gdzie miał okazję przeprowadzić rozmowę z wiceprezesem zarządu Michałem Zajezierskim. Koniecznie przeczytajcie!

Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie poruszyli tematów związanych z ekologią i ideą zero waste. Dziś ważna jest nie tylko produkcja żywności bezpiecznej dla zdrowia konsumentów, ale produkcja z poszanowaniem środowiska naturalnego - zero waste (bez marnowania żywności i wytwarzania zbędnych śmieci, jak opakowania z tworzyw sztucznych). W tym wydaniu przybliżamy Wam nową akcję społeczno-edukacyjną - Kwadrans dla Ziemi - zainicjowaną przez zaprzyjaźnione czasopismo "Hipoalergiczni", która może na stałe zmienić świadomość konsumentów i producentów żywności zgodnie z zasadami zero waste. 

Przekonujemy również, że edukacja konsumenta zaczyna się już w miejscu sprzedaży. W rankingach marnowania żywności pieczywo od lat zajmuje niechlubne pierwsze miejsce, dlatego nasza autorka Helena Chmielewska pokazuje, jak w piekarniach fajnymi sposobami uczyć konsumentów idei zero waste w praktyce. Warto przeczytać i już dziś przygotować się do kolejnej rewolucyjnej i koniecznej zmiany.

Pięknej i pożytecznej lektury!

Pełny numer dostępny w prenumeracie >>

 

SPIS TREŚCI

Rozmowa Mistrza Branży
ZŁOTKA polskiej kadry kulinarnej 2018 – Angelika Chwyć, Ewa Drzewicka i Renata Martyna
Kalendarium polskich startów w zagranicznych mistrzostwach 2008-2018
Polski potentat pieczywa mrożonego o rzemieślniczych genach– rozmowa z Michałem Zajezierskim, wiceprezesem zarządu firmy Nowel

Raport Mistrza Branży
Globalizacja piekarstwa – czy dotyczy również Polski?
Nie lada Czekolada: Cudze chwalicie, swego nie zjadacie – czekolada bean-to-bar, cz.III

Mistrz edukacji
Jak uczyć przyszłych cukierników w szkole wyższej?
Biblioteka Mistrza Branży

Mistrz zarządzania
Czy podwyżki cen pieczywa w 2019 r. są konieczne?
Recepta na sukces w biznesie

Mistrz produkcji
Egzotyka dla zdrowia, artyzm dla smaku – trendy w cukiernictwie 2019
Rzemiosło 2.0, tradycja i eksperymenty – piekarskie trendy 2019
Formy i zestawy form wypiekowych
Dekoracyjne „gotowce” na start
Więcej piękna w pieczywie
Syrop klonowy – idealny substytut cukru?
Inteligentne procesy: tak mniejsze zakłady piekarskie i cukiernicze wdrażają cyfryzację
Wiśniowo-cytrynowa tarta z białym brownie (receptura)

Mistrz sprzedaży
Kwadrans dla Ziemi
Zero waste – lekcja szacunku do pieczywa w piekarni
E w żywności słabo kontrolowane i nadmiernie spożywane

Flash News

Pełny numer dostępny w prenumeracie >>

 

Zobacz online Katalog reklam lub pobierz jego AKTUALNY PDF>>

 

Bieżące wydanie czasopisma

W czym tkwi fenomen bento cake? Co zagraża dziś najmocniej lodziarniom rzemieślniczym? Jakie nowinki pojawiły się na tegorocznych targach Sigep?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



     

    Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

    wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
     


    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    żytni IG niski indeks

    oprogramowanie dla piekarni

    Wypieki wegańskie puratos

    Lody MEC3

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji