20-22 kwietnia br. we Wrocławiu odbędzie się finał Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. To będzie wyjątkowa 25. edycja!
Ogólnopolski Turniej od 25 lat promuje piekarstwo i cukiernictwo wśród młodzieży, wyłania też prawdziwe perełki i talenty. Co ważne, udział w konkursie otwiera przed uczestnikami możliwości zdobycia atrakcyjnej pracy w renomowanych zakładach rzemieślniczych w kraju i za granicą.
Do kolejnego wielkiego finału szykują się właśnie następni uczniowie w wieku 16-19 lat, uczęszczający do szkół branżowych w całej Polsce. Młodzież, jak co roku, przeszła eliminacje szkolne i wojewódzkie, przed nią ostatnie „sito” we Wrocławiu 20-21 kwietnia. W stolicy Dolnego Śląska zaprezentują wypieki zgodne z tematem przewodnik: "Cuda świata". Prezentacja wszystkich wyrobów wykonanych przez finalistów turnieju będzie miała miejsce podczas uroczystej gali – 22 kwietnia w Sali Wielkiej wrocławskiego ratusza.
Po raz pierwszy w swojej historii turniej ma ambasadora! W tej roli wystąpi Angelika Chwyć, utalentowana polska dekoratorka. – Bardzo się cieszę, że Dolnośląska Izba Rzemieślnicza zaprosiła mnie do udziału w wydarzeniu w roli ambasadora. To nobilitacja, ale też zobowiązanie. Dla mnie to nowy rozdział! Cieszę się na możliwość reprezentowania turnieju, promowania sztuki dekoracji wśród nauczycieli i uczniów podczas szkoleń, a także dzielenia się moją pasją – skomentowała z uśmiechem Angelika Chwyć. Artystka pojawi się we Wrocławiu jako przedstawicielka firmy Saracino, włoskiego producenta surowców dla sugarcrafterów.
Organizatorami turnieju są: Dolnośląska Izba Rzemieślnicza we Wrocławiu oraz Zespół Szkół nr 5 im. Jana Kilińskiego we Wrocławiu.