...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Zaskakujące eliminacje w Wielkopolsce

Takich wyników mało kto się spodziewał! Po raz pierwszy w historii do finału turnieju nie dostał się żaden cukiernik. Z kolei w konkursie dla piekarzy wystartował tylko jeden uczeń – Dominik Dederek z ZS Mosina – który jako jedyny zakwalifikował się do Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz

Do wielkopolskich eliminacji zakwalifikowało się 5 uczniów cukiernictwa i 1 uczeń piekarstwa z kilku szkół: ZS nr 4
im. Powstańców Wlkp. w Lesznie, ZS w Mosinie, ZSPS im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu oraz ZSZ nr 2 im. Powstańców Wlkp. we Wrześni. 15 stycznia br. odbył się turniej, jak co roku złożony z części teoretycznej i praktycznej.

Z wiedzy teoretycznej uczniowie mogli uzyskać maksymalnie 30 pkt

Test pisemny dotyczył podstawy programowej odpowiednio dla cukiernika i piekarza. Część praktyczna to już test z umiejętności i kreatywności! W tym roku uczniowie przygotowywali prace konkursowe zgodnie z tegorocznym tematem turnieju – „Cuda świata”. Dla cukierników były to: 1-piętrowy tort, figurki marcepanowe (2 x 2 szt.), ciastka bankietowe (2 x 5 szt.) oraz napis okolicznościowy z czekolady. Uczeń piekarstwa przygotował eksponat artystyczny, chleb okolicznościowy, bułki poznańskie, chałki, rogale, plecionki i drożdżówki. Część praktyczna dla cukierników odbyła się w Cukierni Kuczora, a dla piekarza – w piekarni PSS „Społem”.

Część praktyczna dla uczniów cukiernictwa odbyła się w Cukierni Kuczora

Mistrz cukiernictwa i piekarstwa Piotr Koperski ocenia wypieki Dominika Dederka. Część praktyczna odbyła się w piekarni PSS Społem

Słodkie prace oceniali mistrzowie cukiernictwa: Mieczysław Chojnowski, Przemysław Kuczora, Paweł Mieszała, Marcin Parysek oraz Mirosław Wawrzyniak oraz nauczyciele: Sabina Guz i Mariola Kaczmarek. Za ocenę wypieków piekarskich odpowiadali mistrzowie piekarstwa: Robert Błażejewski, Marcin Dzieńkowski, Honorata Glanc, Piotr Koperski oraz technolog Emilia Plucińska wraz z nauczycielami: Małgorzatą Paliwodą i Barbarą Młynarek.

WYNIKI WOJEWÓDZKICH ELIMINACJI
do XXV Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz

W zawodzie cukiernik
I miejsce: Julia Wawrzyniak (ZSZ nr 2 Września) 77,86 pkt;
II miejsce: Paulina Gatkowska (ZSPS Poznań) 77,43 pkt;
III miejsce: Artur Wojtas (ZSZ nr 2 Września) 76,43 pkt.

Zwycięscy cukiernicy: Julia Wawrzyniak, Paulina Gatowska, Artur Wojtas oraz jurorzy

W zawodzie piekarz
I miejsce: Dominik Dederek (ZS Mosina) 85,29 pkt.

Dominik Dederek – bohater eliminacji wspólnie z Waldemarem Andryszakiem, Starszym Cechu Rzemiosł Różnych we Wrześni, oraz Antonim Odzimkiem, wiceprezesem ZRP i Wlkp. Izby Rzemieślniczej

W tegorocznej rywalizacji wymagany próg 80% punktów, który pozwala uczniom przejść do finału, osiągnął tylko Dominik Dederek. Młodego piekarza zobaczymy 20-22 kwietnia w finale XXV Ogólnopolskiego Turnieju we Wrocławiu.

Najlepsi kucharze

W tym samym czasie w ZSZ nr 2 we Wrześni odbyły się również eliminacje do III O gólnopolskiego Turnieju na Najlepszego
Ucznia w Zawodzie Kucharz. Tutaj wystartowało aż 11 uczniów z wielkopolskich szkół branżowych. Po części teoretycznej kucharze mieli do przygotowania 2 zestawy dania głównego, nawiązujące do tematu: „Mięso z królika w roli głównej”. Młode talenty oceniali mistrzowie kuchni: Wojciech Bednarek, Andrzej Gołąbek, Sebastian Kierczyński, Ewa Zdrojewska oraz Maciej Zieliński.

Najlepsza trójka wśród kucharzy: Kacper Krotecki, Patrycja Nowakowska oraz Rafał Czajka

Najlepszymi uczniami byli: Kacper Krotecki z ZSPS w Poznaniu (91 pkt) oraz Patrycja Nowakowska z ZSZ nr 2 we Wrześni (83 pkt), którzy 27-29 kwietnia pojadą na finał turnieju w Zabrzu.

Wszystkim finalistom gratulujemy umiejętności!

Organizatorzy turnieju: Cukiernia Kuczora, PSS „Społem”, Zespół Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni

Sponsorzy turnieju: Agart, Agmar, Bakels, Barbara Luijckx, Callebaut, Cech Rzemiosł Różnych, Credin, Dawn Foods, Dora Metal, Elamed, Hotel Kosmowski, Kandy, Młyny Szczepanki, MP Concept, Primulator, Republika Słoneczna, Restauracja Margeritta, Starostwo Powiatowe, Syga, Uniferm, WIR, Zeelandia, ZT Kruszwica

Patronat medialny: Mistrz Branży i papaja.pl

Bieżące wydanie czasopisma

Jak wygląda krajobraz po wirusowym tsunami? Przyglądamy się tym, którzy wyszli z kryzysu zwycięską ręką. Pytamy o to, co musieli zmienić. I pomagamy wdrożyć nowe pomysły i innowacje do twojego sklepu i pracowni.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji