...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Kawa zdrowa, brokułowa

Po wykazującej ponoć niezwykłe walory zdrowotne kawie z grzybów przyszedł czas na kawę z brokułami. To nowe odkrycie australijskich organizacji – agencji naukowej CSIRO i grupy rolniczej Hort Innovation.

Porcja brokułów zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, witamin i minerałów – m.in. witaminy B6, witaminy E, witaminy C, manganu. Brokuły wykazują ponadto działanie przeciwnowotworowe. Okazuje się, że z tych dobrodziejstw mogą teraz skorzystać ci, którym brokuły w czystej postaci w diecie niekoniecznie pasują. Jest to rozwiązanie również dla tych, którzy spożywają na co dzień za mało warzyw – a jest to całkiem spory procent populacji (z badań CSIRO przeprowadzonych w 2017 roku wynika, że niewystarczającą ilość warzyw i owoców spożywa aż czterech na pięciu dorosłych).

Brokuły zmielone na proszek można dodawać do kawy, koktajli czy ciast. Z kawą z brokułowym proszkiem zaczęła eksperymentować jedna z kawiarni w Melbourne.



Firma Hort Innovation pracuje obecnie nie tylko nad samym proszkiem, ale i nad rozmaitymi przekąskami. Głównym celem tworzenia takich zdrowych produktów jest ograniczenie marnowania żywności i zmniejszenie ilości odpadów roślinny (na proszek można zmielić na przykład takie brokuły, które już niekoniecznie zachwycają wyglądem na sklepowej półce). Warzywne proszki to także szansa dla rolników na wejście na rynek żywności funkcjonalnej.

CSIRO zamierza rozwinąć technologię produkcji proszku i przetestować go na szerokiej grupie konsumentów.

Bieżące wydanie czasopisma

Zapraszamy do jesiennego wydania MB, w którym dr Józef Sadkiewicz namawia do wspierania polskich, ekologicznych producentów, dostosowywania technologii produkcji pieczywa do surowca i powrotu do dawnego smaku chleba. Podejmujemy też ważny temat aluminium w piekarstwie oraz zachęcamy do zmiany myślenia o opakowaniach na chleb.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji