...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Kruszwica, materiał promocyjny

Kierunki rozwoju polskiego cukiernictwa – tradycja w nowoczesnym wydaniu

Branżę piekarniczo-cukierniczą od zawsze charakteryzuje przywiązanie do tradycji. Nic więc dziwnego, że wkroczenie w XXI wiek dla wielu jej przedstawicieli nie było zadaniem łatwym. Problemem okazały się nie tylko nowinki technologiczne, jak usprawniające kontakt z klientem profile społecznościowe czy e-sprzedaż...

Wpływ także miała sytuacja gospodarcza, w której znalazła się branża. Zmiana ustroju politycznego, a co za tym idzie – powstanie wolnego rynku, wraz ze wszystkim możliwościami, które daje, ale też z koniecznością radzenia sobie z konkurencją, stanowiła dla piekarzy i cukierników spore wyzwanie. Podobnie jak wejście Polski do Unii Europejskiej. Na zamkniętym dotychczas rynku pojawiły się podmioty, z którymi niewielkie zakłady piekarnicze nie potrafiły konkurować – dyskonty i supermarkety oferujące wytrawne i słodkie wypieki w bardzo niskich cenach. Jednocześnie otwarcie granic spowodowało, że wiele zakładów musiało zmierzyć się z problemem braków kadrowych.

Wprawdzie nie ze wszystkimi bolączkami branża zdołała sobie poradzić, pojawiły się też nowe, jednak wiele dawnych problemów udało się rozwiązać, a sytuacja jest z pewnością korzystniejsza. Branża ma również spory potencjał, żeby w kolejnych latach generować coraz większe zyski. Jednak aby tak się stało, potrzebna jest ścisła współpraca wszystkich podmiotów stanowiących o jej istocie.

Jubileuszowa loteria Akademii Mistrza >>

 

Branża, czyli kto?
Branża piekarniczo-cukiernicza to nie tylko piekarze i cukiernicy, ale też dystrybutorzy, szkoły zawodowe i producenci surowców, wsparcie procesu rozwoju rynku przez nich może wiele wnieść. Jednym z graczy od dekady walczącym o zmianę sytuacji na rynku jest Kruszwica. – Jako producent tłuszczów, które są wykorzystywane w procesie tworzenia wypieków i słodyczy, czujemy się częścią tej branży. Bolączki naszych klientów są i zawsze były także naszymi problemami – tłumaczy Katarzyna Noga, Marketing Manager B2B ZT Kruszwica SA. – Dziesięć lat temu mieliśmy poczucie, że stanęliśmy pod ścianą i musimy podjąć konkretne działania, by wspierać rozwój całej branży. W tym celu powołaliśmy Akademię Mistrza, w ramach której prowadzimy szkolenia rzemieślnicze i warsztaty biznesowe oferujące piekarzom i cukiernikom niezbędną w nowej rzeczywistości wiedzę z zakresu prowadzenia działalności: prawa, finansów, marketingu, reklamy itd. Naszym podstawowym celem było pokazanie im, że nie powinni angażować się w wojnę cenową. To działanie nieefektywne, destrukcyjne i do tego szkodliwe dla branży – dodaje. – Staraliśmy się przekonać naszych partnerów, że ich siłą są jakość, wiedza i umiejętności, jakie posiadają, a także najlepsze składniki i śledzenie rynkowych trendów, dzięki którym będą mogli wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów.

 

W tym roku Akademia Mistrza świętuje dziesięciolecie obecności na rynku. Bilans? Zdecydowanie zadowalający. – Mam poczucie, że bardzo dużo się zmieniło. Przede wszystkim przestała obowiązywać zasada szybko i tanio, która dziesięć lat temu opanowała branżę. Oznaczało to niestety pogorszenie jakości produktów, zastąpienie pełnowartościowych składników ich tanimi substytutami w proszku – ocenia mistrz świata w cukiernictwie Mieczysław Chojnowski, jeden ze współzałożycieli akademii. – Zdaję sobie sprawę, że wiele jeszcze trzeba zrobić, jednak polskie cukiernictwo jest zdecydowanie na dobrej drodze.


Trendy konsumenckie – Kowalski w cukierni
Ożywienie branży to przede wszystkim efekt dialogu między producentami wypieków i klientami. – Śledzenie trendów i świadomość czym kierują się klienci, podejmując decyzje zakupowe, to podstawa. Dlatego uważnie obserwujemy rynek, czytamy raporty, wyłapujemy zmiany prawne, które mogą mieć wpływ na branżę, i staramy się całą tę wiedzę w przystępny sposób przekazywać współpracującym z nami piekarzom i cukiernikom – mówi Justyna Pałys z działu marketingu ZT Kruszwica SA.

 

Trendów konsumpcyjnych, o których piekarze i cukiernicy nie mogą zapominać, jest wiele. Do znaczących należy tzw. „czysta etykieta”. Według wielu źródeł, min. ubiegłorocznego raportu The Gira European Bakery Company Panorama, polscy konsumenci zaczęli sprawdzać etykiety, zwracając uwagę na chemiczne polepszacze. Wynika to z większej świadomości zdrowotnej Polaków. Efektem tego jest też wzrost zainteresowania produktami niezawierającymi glutenu, niskosłodzonymi i wegańskimi. W pieczywie czy słodkich wypiekach szukamy też składników z grupy superfoods, czyli o silnych właściwościach prozdrowotnych, jak kurkuma, aronia, kakao itd.

Kolejny ważny trend to „made in Poland”. Dynamicznie rośnie grupa konsumentów, którzy zwracają uwagę na pochodzenie produktów, a polska metka jest dla nich zaletą. Uwagę przyciągają też regionalne specjały. Z badań wynika, że kluczową rolę będzie odgrywać ich silna promocja.

Czy wiesz, że…?*
- Klienci wyraźnie zaczynają powracać do tradycyjnych ciast, robionych wg dawnych receptur.
- Wciąż modne są produkty typu „fit” – ciasta na mące orkiszowej lub razowej, z dodatkiem suszonych owoców, ziaren.
- Wzrasta zainteresowanie produktami „na raz”, takimi jak muffinki, cupcake, ciastka, pralinki etc.
- Możliwość konsumpcji ciasta na miejscu jest coraz bardziej oczekiwana przez klientów. Dalszą możliwość rozwoju tego trendu stwarza wprowadzanie do oferty elementów garmażeryjnych (sałatki, kanapki)

*Badania jakościowe Ipsos na zlecenie ZT Kruszwica

Biorąc pod uwagę wskazane trendy, nie można zapominać, że klient kieruje się przede wszystkim smakiem. Z jednej strony słodkie wypieki mają mu przypominać szczęśliwe chwile, co przemawia za tradycyjnymi recepturami, których smak kojarzy się z dzieciństwem. Z drugiej strony deser powinien być niespodzianką, co z kolei dowodzi, że niezbędne jest stałe poszukiwanie nowych smaków, połączeń, faktur.


Wykwalifikowany pracownik na wagę złota
Bolączką, z którą branża cukierniczo-piekarnicza wciąż nie może sobie poradzić, są braki kadrowe. Wielu doświadczonych rzemieślników wyjechało z kraju, młodzi nie garną się do zawodu, a szkolnictwo zawodowe nie jest na dostatecznie wysokim poziomie, więc absolwenci muszą się doszkalać.

W przeciwieństwie do kucharza profesja cukiernika nie wiąże się jeszcze z pożądanym prestiżem.
– Choć w Polsce tradycje cukierniczo-piekarnicze są bardzo bogate, z jakiegoś powodu zawód ten nie cieszy się u nas dostatecznym uznaniem. Staramy się to zmienić i pokazać, że cukiernictwo to sztuka przez duże S. Dlatego tak ważne są szkolenia, warsztaty i konkursy dla młodzieży. Ważne by młodzi ludzie, odkrywając najpiękniejszą stronę tego zawodu, odnaleźli w sobie pasję, zostali w branży i w kolejnych latach pomagali nam odbudowywać prestiż zawodu cukiernika – mówi Jacek Zięba, technolog żywności ZT Kruszwica SA i współtwórca Akademii Mistrza. – Choć marzy mi się, by skala tych działań była znacznie większa, zarówno ze strony Akademii Mistrza, ale i innych uczestników branży, już teraz widzę, że nasza praca przynosi efekt. Młodzi z niecierpliwością czekają na kolejne organizowane przez nas zajęcia, a ich prace, które mam okazję oceniać np. podczas konkursu Bake and Play, są naprawdę doskonałe.



Współpraca kluczem do sukcesu
Zgodnie z prognozami kolejne lata mogą być dla branży cukierniczej udane. Oczywiście pod warunkiem, że piekarze i cukiernicy nadal będą stawiali na rozwój. Może pomogą w tym działania wspierające, które dla swoich partnerów z okazji 10 urodzin przygotowała Akademia Mistrza?

– Chcemy uczcić sukcesy, jakie w ciągu tych dziesięciu lat odnieśliśmy jako branża. Dlatego zorganizowaliśmy loterię, której szczegóły można znaleźć na stronie www.10lat.akademiamistrza.pl w zakładce loteria – wyjaśnia Marek Kopernik, trade marketing manager ZT Kruszwica. – Myśląc o loterii, chcieliśmy przede wszystkim wybrać nagrody, które są cukiernikom i piekarzom rzeczywiście potrzebne. Za pośrednictwem naszych przedstawicieli handlowych dyskretnie zbadaliśmy rynek i okazało się, że wiele zakładów potrzebuje profesjonalnych chłodziarek szokowych, a te, które już posiadają taki sprzęt, z przyjemnością wzbogacą się o kolejny – dodaje Marek Kopernik. – Wszystkie działania opieramy na analizie potrzeb naszych klientów. Po to stworzyliśmy Akademię Mistrza i podejmujemy różne aktywności, by wspierać naszych partnerów, a przez to rozwijać wraz z nimi branżę cukierniczo-piekarniczą.

Justyna Stefańska

Bieżące wydanie czasopisma

Listopadowy Mistrz Branży już jest, a w nim m.in.: pastry chef Krzysztof Kopciński o sile polskiego cukiernictwa i wyzwaniach współczesności, relacja z ważnego spotkania ministra rolnictwa Krzysztofa Ardanowskiego z rzemieślnikami piekarstwa w Poznaniu oraz rady Sylwii Majcher, jak produkować "bez odpadów".

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji