...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSP3 Staszic Włoszczowa, materiał promocyjny

Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdżowego

autorka: Patrycja Ostrowska, Zespół szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica nr 3 we Włoszczowie
nauczyciel prowadzący: Aneta Arabas

RECEPTURA

Ciasto
3 jajka
60 dag mąki
35 ml oleju
75 g masła
15 g świeżych drożdży
1/4 szklanki soli
6 łyżeczek cukru
200 ml mleka

Dodatkowo (wypełnienie koszyczka)
2 czekoladowe jajka (jedno z nadzieniem)
Cukrowy zajączek
2 babeczki (krucha i drożdżowa zdobiona barwnikami)
Minichałka z ciasta drożdżowego
Rurki do ozdoby
Wykałaczki
Wata cukrowa (imituje chusteczkę)
Zielona posypka dekoracyjna

Mąkę przesiać do dużej miski. Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć w misce z ciepłym mlekiem, dodaj cukier. Odstawić ciepłe miejsce, przykryć ściereczką. W czasie kiedy drożdże będą rosły, ubić żółtka i roztopić masło. Do miski z mąką dodawaj po kolei żółtka, mleko, sól i zaczyn. Energicznymi ruchami wyrabiaj ciasto. Kiedy składniki się połączą, dodaj olej i ciepłe masło. Wyrabiaj, aż całość będzie odchodzić od ręki. Przykryj ciasto ściereczką i przygotuj miseczki, które chcesz przeznaczyć na formę do koszyczka. Posmaruj je tłuszczem (najlepiej olejem) i odstaw na bok. Przygotuj paseczki, z których będziemy formować koszyczek (urywaj kawałki ciasta i dokładnie roluj). Przygotowane paseczki układaj najpierw wzdłuż miseczki, na krzyż. Najwygodniej uformować najpierw najdłuższy pasek, którym swobodnie owiniemy najszerszą część miseczki. Krótsze paseczki przeplataj dookoła koszyczka naprzemiennie (jak na zdjęciu). Uformuj rączkę. Rolujemy dość duże dwa lub trzy wałeczki (nie mogą być zbyt grube) i przeplatamy je (warkoczyk albo spirala). Ściskamy, aby rączka się nie rozpadła. Rączkę umieszczamy na blaszce koło miski z zaplecionym koszyczkiem. Na wysmarowanej olejem blaszce umieszczamy elementy koszyczka, wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°C) i pieczemy aż się zarumieni (ok. 15-25 min).

 

Po upieczeniu otwieramy piekarnik i wyciągamy blaszkę. Czekamy ok. 10 min, aż koszyczek lekko przestygnie. Przewracamy go i czekamy ok. 20 min, żeby wyciągnąć go z miski. Jeżeli posmarujemy miseczkę olejem, powinno to być dość łatwe. Rączkę przytwierdzamy, kiedy koszyczek jest zimny, ale jeszcze dość miękki. Używamy do tego wykałaczek. Dla pewności można posmarować go klejem do tapet wokół rączek i pękniętych elementów. Koszyczka nie wolno podnosić ani dekorować do czasu, aż nie stwardnieje, a klej do tapet nie zrobi się przezroczysty (ok. 24 godziny)! Po tym czasie możemy go udekorować, zapakować na prezent, a nawet pójść ze święconką!

 



Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez ZSP3 im. S. Staszica we Włoszczowie

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji