autor: Sylwia Piątek: Pasjonatka cukiernictwa i dekorowania. Specjalizuje się w dekoracjach z masy cukrowej. Właścicielka świeżo upieczonej pracowni tortów Piątkowe Pyszności.
Receptura (na 4 porcje)
Składniki
100 ml kremówki
1 cytryna
200 g białej czekolady
200 ml kremówki
20g cukru pudru
truskawki
kiwi
Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Śmietanę zagotować z sokiem i skórką z cytryny. Zmniejszyć ogień i dodać połamaną czekoladę, mieszać aż się stopi. Odstawić do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Ubić śmietanę z 3 łyżkami cukru pudru, delikatnie połączyć z kremem. Na dnie szklanek ułożyć pokrojone truskawki. Na boczne ścianki przykleić plasterki kiwi, nałożyć krem. Przed podaniem udekorować truskawkami i listkami mięty.