...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Karmelowa biedronka

autor totorialu: Mariusz Górecki, cukiernik

Sprzęt:
• lampa do karmelu
• silipat
• palnik gazowy lub spirytusowy
• wiatrak lub suszarka
• nożyczki
• pompka do karmelu
• rant o średnicy ok. 15 cm
• aerograf
• sreberko
• foremka silikonowa do wyciskania listków

Surowce:
• izomalt
• barwnik: zielony, czerwony, czarny, żółty
• cukier kryształ
• marcepan czarny
• napowietrzony karmel (bez barwnika)

 

   
 

Przygotowanie izomaltu
Izomalt umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i rozpuszczamy w mikrofalówce (lub w garnku na kuchence indukcyjnej). Innym sposobem jest przygotowanie izomaltu na kuchence gazowej. Na 1 kg izomaltu dodajemy 200 g wody i 20 kropli kwasu winnego. Gotujemy do momentu uzyskania 180°C, a następnie zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie.
Tak przygotowany karmel można barwić. Masę wylewamy na silipat i zawijamy do środka. Wielokrotnie przeciągając (ok. 35-42 razy), napowietrzamy karmel. Dobrze przygotowana masa jest nieprzeźroczysta.

 

Z zielonego karmelu przygotowujemy pod­stawę dekoracji o średnicy ok. 15 cm. Rant od spodu zabezpieczamy sreberkiem, żeby masa nie przykleiła się do blatu.

Cukier kryształ barwimy na zielono i do­brze suszymy ciepłym powietrzem. Najle­piej przygotować go parę dni wcześniej.
Zieloną podstawę podgrzewamy z wierzchu i wysypujemy na nią cukier, który będzie imitował trawę.

 

Kwiat wykonujemy z żółtego koła oraz ma­łych białych płatków (ok. 40 sztuk). Płatki przyklejamy na równi z powierzchnią żółtego krążka, natomiast drugi rząd płatków przy­klejamy pod kołem, tak aby wypełnić szcze­liny pomiędzy płatkami pierwszej warstwy.

 

Z zielonego karmelu formujemy grubszy wałek na łodygę. Wycinamy również liście, które odciskamy w formie silikonowej da­jącej efekt unerwienia.

 

Z czerwonego karmelu przygotowuje­my pokrywy skrzydeł biedronki. Możemy je wykonać na dwa sposoby:
• wylewając karmel do formy w kształcie półkuli
lub
• formując kulę za pomocą pompki i prze­cinając ją na dwie równe części.


Półkulę przecinamy podgrzanym nożem.

 

Kropki na czerwonych pokrywach biedronki malujemy czarnym barwnikiem za pomo­cą aerografu lub wyklejamy je z czarnego marcepanu. Do malowania warto zaopa­trzyć się w tekturę z wyciętym kołem.

 

Skrzydełka „wyciągamy” z przeźroczyste­go karmelu.

 

Czarny karmel delikatnie pompujemy, formując kulę (zwróć uwagę, by miejsce łączenia karmelu z pompką było szczel­ne), po czym wydłużamy i nadajemy jej owalny kształt, charakterystyczny dla tu­łowiu. Kciukiem robimy małe wgniecenie w miejscu łączenia pompki – tam dokleimy głowę biedronki. Z mniejszej kulki formu­jemy głowę.

Oczy to połączenie białych kuleczek z czar­nymi mniejszymi – na podgrzaną białą kul­kę wklejamy czarną. Wokół oczu na głowie umieszczamy wałeczek czarnego karmelu, który delikatnie podgrzewamy i przeciąga­my palcem, żeby rozmyć łączenie. Na ko­niec dodajemy czarne czułki (lub w uprosz­czonej wersji pyszczek) i tak przygotowaną głowę doklejamy do tułowia.

 

Pancerz i skrzydełka łączymy za głową. Nóżki przygotowujemy z czarnego wałka karmelu, który rozciągamy do uzyskania cienkiego paska. Element ucinamy nożycz­kami na równe części i wyginamy, żeby nadać kształt odnóży.

Do tułowia doczepiamy przezroczysty wa­łek, aby biedronka utrzymała się ponad kwiatem, a następnie doklejamy ją do kwia­tu. Na koniec doklejamy nogi.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać



 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji