autor totorialu: Mariusz Górecki, cukiernik
Sprzęt:
• lampa do karmelu
• silipat
• palnik gazowy lub spirytusowy
• wiatrak lub suszarka
• nożyczki
• pompka do karmelu
• rant o średnicy ok. 15 cm
• aerograf
• sreberko
• foremka silikonowa do wyciskania listków
Surowce:
• izomalt
• barwnik: zielony, czerwony, czarny, żółty
• cukier kryształ
• marcepan czarny
• napowietrzony karmel (bez barwnika)
Przygotowanie izomaltu |
Z zielonego karmelu przygotowujemy podstawę dekoracji o średnicy ok. 15 cm. Rant od spodu zabezpieczamy sreberkiem, żeby masa nie przykleiła się do blatu.
Cukier kryształ barwimy na zielono i dobrze suszymy ciepłym powietrzem. Najlepiej przygotować go parę dni wcześniej.
Zieloną podstawę podgrzewamy z wierzchu i wysypujemy na nią cukier, który będzie imitował trawę.
Kwiat wykonujemy z żółtego koła oraz małych białych płatków (ok. 40 sztuk). Płatki przyklejamy na równi z powierzchnią żółtego krążka, natomiast drugi rząd płatków przyklejamy pod kołem, tak aby wypełnić szczeliny pomiędzy płatkami pierwszej warstwy.
Z zielonego karmelu formujemy grubszy wałek na łodygę. Wycinamy również liście, które odciskamy w formie silikonowej dającej efekt unerwienia.
Z czerwonego karmelu przygotowujemy pokrywy skrzydeł biedronki. Możemy je wykonać na dwa sposoby:
• wylewając karmel do formy w kształcie półkuli
lub
• formując kulę za pomocą pompki i przecinając ją na dwie równe części.
Półkulę przecinamy podgrzanym nożem.
Kropki na czerwonych pokrywach biedronki malujemy czarnym barwnikiem za pomocą aerografu lub wyklejamy je z czarnego marcepanu. Do malowania warto zaopatrzyć się w tekturę z wyciętym kołem.
Skrzydełka „wyciągamy” z przeźroczystego karmelu.
Czarny karmel delikatnie pompujemy, formując kulę (zwróć uwagę, by miejsce łączenia karmelu z pompką było szczelne), po czym wydłużamy i nadajemy jej owalny kształt, charakterystyczny dla tułowiu. Kciukiem robimy małe wgniecenie w miejscu łączenia pompki – tam dokleimy głowę biedronki. Z mniejszej kulki formujemy głowę.
Oczy to połączenie białych kuleczek z czarnymi mniejszymi – na podgrzaną białą kulkę wklejamy czarną. Wokół oczu na głowie umieszczamy wałeczek czarnego karmelu, który delikatnie podgrzewamy i przeciągamy palcem, żeby rozmyć łączenie. Na koniec dodajemy czarne czułki (lub w uproszczonej wersji pyszczek) i tak przygotowaną głowę doklejamy do tułowia.
Pancerz i skrzydełka łączymy za głową. Nóżki przygotowujemy z czarnego wałka karmelu, który rozciągamy do uzyskania cienkiego paska. Element ucinamy nożyczkami na równe części i wyginamy, żeby nadać kształt odnóży.
Do tułowia doczepiamy przezroczysty wałek, aby biedronka utrzymała się ponad kwiatem, a następnie doklejamy ją do kwiatu. Na koniec doklejamy nogi.