...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Karmelowa biedronka

autor totorialu: Mariusz Górecki, cukiernik

Sprzęt:
• lampa do karmelu
• silipat
• palnik gazowy lub spirytusowy
• wiatrak lub suszarka
• nożyczki
• pompka do karmelu
• rant o średnicy ok. 15 cm
• aerograf
• sreberko
• foremka silikonowa do wyciskania listków

Surowce:
• izomalt
• barwnik: zielony, czerwony, czarny, żółty
• cukier kryształ
• marcepan czarny
• napowietrzony karmel (bez barwnika)

 

   
 

Przygotowanie izomaltu
Izomalt umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i rozpuszczamy w mikrofalówce (lub w garnku na kuchence indukcyjnej). Innym sposobem jest przygotowanie izomaltu na kuchence gazowej. Na 1 kg izomaltu dodajemy 200 g wody i 20 kropli kwasu winnego. Gotujemy do momentu uzyskania 180°C, a następnie zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie.
Tak przygotowany karmel można barwić. Masę wylewamy na silipat i zawijamy do środka. Wielokrotnie przeciągając (ok. 35-42 razy), napowietrzamy karmel. Dobrze przygotowana masa jest nieprzeźroczysta.

 

Z zielonego karmelu przygotowujemy pod­stawę dekoracji o średnicy ok. 15 cm. Rant od spodu zabezpieczamy sreberkiem, żeby masa nie przykleiła się do blatu.

Cukier kryształ barwimy na zielono i do­brze suszymy ciepłym powietrzem. Najle­piej przygotować go parę dni wcześniej.
Zieloną podstawę podgrzewamy z wierzchu i wysypujemy na nią cukier, który będzie imitował trawę.

 

Kwiat wykonujemy z żółtego koła oraz ma­łych białych płatków (ok. 40 sztuk). Płatki przyklejamy na równi z powierzchnią żółtego krążka, natomiast drugi rząd płatków przy­klejamy pod kołem, tak aby wypełnić szcze­liny pomiędzy płatkami pierwszej warstwy.

 

Z zielonego karmelu formujemy grubszy wałek na łodygę. Wycinamy również liście, które odciskamy w formie silikonowej da­jącej efekt unerwienia.

 

Z czerwonego karmelu przygotowuje­my pokrywy skrzydeł biedronki. Możemy je wykonać na dwa sposoby:
• wylewając karmel do formy w kształcie półkuli
lub
• formując kulę za pomocą pompki i prze­cinając ją na dwie równe części.


Półkulę przecinamy podgrzanym nożem.

 

Kropki na czerwonych pokrywach biedronki malujemy czarnym barwnikiem za pomo­cą aerografu lub wyklejamy je z czarnego marcepanu. Do malowania warto zaopa­trzyć się w tekturę z wyciętym kołem.

 

Skrzydełka „wyciągamy” z przeźroczyste­go karmelu.

 

Czarny karmel delikatnie pompujemy, formując kulę (zwróć uwagę, by miejsce łączenia karmelu z pompką było szczel­ne), po czym wydłużamy i nadajemy jej owalny kształt, charakterystyczny dla tu­łowiu. Kciukiem robimy małe wgniecenie w miejscu łączenia pompki – tam dokleimy głowę biedronki. Z mniejszej kulki formu­jemy głowę.

Oczy to połączenie białych kuleczek z czar­nymi mniejszymi – na podgrzaną białą kul­kę wklejamy czarną. Wokół oczu na głowie umieszczamy wałeczek czarnego karmelu, który delikatnie podgrzewamy i przeciąga­my palcem, żeby rozmyć łączenie. Na ko­niec dodajemy czarne czułki (lub w uprosz­czonej wersji pyszczek) i tak przygotowaną głowę doklejamy do tułowia.

 

Pancerz i skrzydełka łączymy za głową. Nóżki przygotowujemy z czarnego wałka karmelu, który rozciągamy do uzyskania cienkiego paska. Element ucinamy nożycz­kami na równe części i wyginamy, żeby nadać kształt odnóży.

Do tułowia doczepiamy przezroczysty wa­łek, aby biedronka utrzymała się ponad kwiatem, a następnie doklejamy ją do kwia­tu. Na koniec doklejamy nogi.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji