...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Ślubne łabędzie

Autor: Mariusz Górecki, uczeń cukiernictwa

Jeszcze na początku lat 90. łabędzie z karmelu były dekoracją ślubną nr 1. Dzisiaj nie są tak pożądane, ale nadal stanowią świetny poligon ćwiczebny dla zaczynających przygodę z karmelem. Jak zatem bezbłędnie wykonać klasykę karmelu? Poniżej parę cennych wskazówek, które pozwolą uniknąć podstawowych błędów w sztuce.

Sprzęt:
 - lampa do karmelu
- silipaty
- palnik gazowy lub spirytusowy
- wiatrak lub suszarka
- nożyczki
- ewentualnie mikrofala do podgrzania karmelu na małym silipacie
- 3 ranty, jeden o średnicy 15 cm na podstawę dekoracji, dwa mniejsze do obrączek o średnicy 9 cm i 6 cm

Potrzebne surowce:
- izomalt do ugotowania
- barwnik żółty i czarny do zabarwienia karmelu

Izomalt umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i rozpuszczamy w mikrofalówce (lub w garnku na kuchence indukcyjnej).
Innym sposobem jest przygotowanie izomaltu na kuchence gazowej. Na 1 kg izomaltu dodajemy 200 g wody i 20 kropli kwasu winnego. Gotujemy do momentu uzyskania 180°C, a następnie zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie.
Tak przygotowany karmel można barwić. Masę wylewamy na silipat i zawijamy do środka. Wielokrotnie przeciągając (ok. 35-42 razy), napowietrzamy karmel. Dobrze przygotowana masa jest nieprzeźroczysta.

1. Odkrawamy kawałek białego karmelu. Za pomocą pompki formujemy z karmelu kulę o dowolnej średnicy, w zależności od potrzeb.
Ważne! Pompka musi być dobrze przyklejona do karmelu w miejscu łączenia, żeby z białej bańki karmelu nie uciekało powietrze. Pompując powoli, sprawdzamy, czy nie ma żadnych nieszczelności.

 

2. Następnie formujemy głowę łabędzia. „Wyciągamy” z niej szyję, wykonując jednostajny i ciągły ruch.
Ważne! Nie dotykamy miejsca, z którego „wyciągamy” szyję – dzięki temu łabędź nie będzie miał widocznych wgnieceń.

 

3. Pod koniec pompujemy tyle powietrza, żeby łabędź nabrał większej objętości. W miejscu połączenia z pompką ucinamy karmel tak, aby powstał ogon łabędzia.

 

4. Szyi i głowie nadajemy kształt odwróconej litery „S”. Całość schładzamy zimnym powietrzem, używając wiatraczka lub suszarki.

 



5. Skrzydła formujemy z wałka karmelu. Delikatnie zgniatamy końcówki wałka, rozciągamy go, a końce  składamy do środka. Jeden koniec wyciągamy i składamy jeszcze dwa razy (w sumie 4 razy).

 

6. Uformowane elementy podgrzewamy palnikiem i przyklejamy po oby stronach łabędzia.

 

7. Obrączki przygotowujemy z żółtego karmelu. Uformowany równy, cieńszy wałek obkładamy dookoła małego rantu. Nadmiar wałka ucinamy nożyczkami, a oba końce sklejamy, póki są gorące.

Gotowe elementy sklejamy, tworząc dwa łabędzie. Na przedzie łabędzi możemy dokleić mniejsze obrączki, a same figurki przyozdobić wstążką oraz kapeluszem z czarnego karmelu. Na podstawie warto dokleić wstążkę z karmelu lub róże.

 

   
 

O autorze
Mariusz Górecki
– w czerwcu 2013 r. ukończył ZSZ nr 2 we Wrześni, od początku nauki szlifuje swój talent w Cukierni Przemysława Kuczory we Wrześni. Był najmłodszym uczniem Małgorzaty Weber, pasjonatki karmelu i mistrza cukiernictwa. Szkolił się również u Pawła Mieszały i Michała Doroszkiewicza, trenerów Akademii Zeelandia, którzy mieli swój duży udział w zwycięstwie Mariusza i Krystiana Walkowiaka w lutym 2012 r. podczas Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych (Expo Sweet 2012). Dzięki temu zwycięstwu w listopadzie 2012 r. pojawił się w Sao Paulo, reprezentując Polskę wspólnie z Olą Sową na Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników. W kwietniu 2013 r. spróbował sił w czekoladzie na eliminacjach do World Chocolate Masters, rywalizując z doświadczonymi cukiernikami. Zapraszamy na pierwszy odcinek cyklu o karmelu dla początkujących.

 

 

Zobacz inne tutoriale:

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać



 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji