...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Imbirowy Marchewkowiec - ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej

autor: Konrad Stanaszek, kl. 2 o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych, ZS im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej, nauczyciel prowadzący: Krzysztof Maciejowski

RECEPTURA

Ciasto
5 jaj
400 g cukru kryształ
400 g mąki pszennej
700 g marchwi
200 ml oleju
100g orzechów włoskich
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu
Szczypta startego imbiru

Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Do żółtek dodać trochę ubitej piany, a następnie delikatnie wymieszać z pozostałą pianą. Następnie dodać olej, marchew, imbir i bakalie. Na koniec dodać przesiane przez sitko składniki suche. Aby zwiększyć aromatyczność i smak ciasta, można dodać szczyptę kardamonu lub anyżu. Piec przez 40-60 minut w temperaturze 180oC.
Ciasto dzielimy na dwa spody, które będą przekładane kremem.


Poncz
250 ml wody                                            
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżeczki cukru                                                 
4 łyżeczki miodu

Składniki połączyć i dobrze wymieszać. Ponczem zwilżyć ciasto.

Krem
250 ml śmietanki tortowej (30% lub 36%)
250 g białej czekolady

Śmietankę ubić na sztywną pianę, a czekoladę upłynnić w kąpieli wodnej. Ubitą śmietanę dodać do schłodzonej upłynnionej czekolady i delikatnie wymieszać. Wyłożyć krem na pierwszy spód i przykryć krem drugim spodem.

 

Polewa
1/2 kostki masła
5 łyżek cukru
1/3 szklanki wody
6 łyżek kakao
1 łyżka oleju

Margarynę roztopić w rondelku dodać wodę, następnie cukier i zagotować. Na końcu dodać kakao i olej. Polewę wystudzić i wylać na ciasto.  

Glazura
20 g białka
220 g cukru pudru

Składniki dokładnie wymieszać i tworzyć wzór z glazury na polewie.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji