autor: Nikoleta Dziadek, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie.
nauczyciel: Dorota Urbańczyk
RECEPTURA
Składniki na ok. 36 pojedynczych makaroników
70g zmielonych migdałów bez skórki
100g cukru pudru
50g białka
szczypta soli
sok ze szpinaku do zabarwienia
Wykonianie
Migdały wymieszać z połową cukru pudru, zmielić i przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
Białko dokładnie zważyć i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier puder. Miksować, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Dodać sok w zależności od koloru. Wyłączyć mikser i dodać migdały z cukrem pudrem w dwóch porcjach mieszając delikatnie silikonową szpatułką. Powoli mieszać dalej, od dołu miski do góry, aż masa będzie swobodnie spływać/opadać ze szpatułki.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do rękawa, formować makaroniki. Blachę z przygotowanymi makaronikami stuknąć kilkakrotnie o blat. Blachę odstawić na ok. 20-60 min., aby makaroniki obeschły.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C, z funkcją termoobiegu. Makaroniki piec ok. 15 min.
Po upieczeniu pozostawić makaroniki do całkowitego ostygnięcia, a następnie ostrożnie ściągnąć.
Masa
200g mascarpone
70g czekolady białej
skórka z cytryny
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, i wymieszać z mascarpone oraz skórką z cytryny. Dekorować makaroniki.
Smacznego!