...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Zespół Sz. Ekon-Gastr w Cieszynie, materiał promocyjny

Miodownik królewski z przyprawą do piernika

autor: Kinga Gawłowska, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie
nauczyciel: Katarzyna Kimszal

RECEPTURA

Ciasto
6 szklanek mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
250g margaryny
3 łyżeczki sody
4 całe jajka
6 łyżek miodu
3 łyżeczki przyprawy do piernika

Krem budyniowy
1 szklanka cukru
0,5 litra mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 cukry waniliowe
250 g margaryny

Krem grysikowy
0,5 litra mleka
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki cukru pudru
5 łyżek kaszy manny
250 g margaryny

Polewa
100 g margaryny
3  łyżki mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao

 

 
Sposób wykonania
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść oprócz przyprawy do piernika i podzielić na dwie części. Jedna część wstawić do lodówki, a do drugiej dołożyć przyprawę do piernika i włożyć do lodówki. Wyciągnąć schłodzoną pierwszą część ciasta i podzielić je na dwa placki, tak samo postąpić z drugim ciastem. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, placki piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 min w temperaturze 180oC.

Ze składników na krem budyniowy ugotować budyń i do gorącego dodać kawałki całej kostki margaryny. Na blachę wyłożyć jeden upieczony placek, posmarować go powidłami śliwkowymi, następnie wyłożyć połowę ciepłego kremu budyniowego. Na krem położyć drugi placek z przyprawą do piernika i przesmarować powidłami.

Przygotowując krem grysikowy: mleko zagotować z cukrem waniliowym, wsypać  kasze mannę gotować kilka minut do zgęstnienia. Wystudzić. Zimną kaszkę, utrzeć z margaryną. W czasie ucierania porcjami wsypać cukier puder. Na placek wysmarowany powidłami wyłożyć cały krem grysikowy i przykryć plackiem. Placek posmarować powidłami i wyłożyć drugą połowę kremu budyniowego. Na krem budyniowy położyć placek z przyprawą do piernika.

Wszystkie składniki na polewę włożyć do jednego naczynia, dokładnie wymieszać i całość zagotować. Po ostygnięciu polewę wlać na ostatni placek i ciasto udekorować posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto zostawić do wystygnięcia i włożyć do lodówki na jedną dobę.

 

 Ułożenie

  • Placek miodowy
  • Powidła
  • Krem budyniowy
  • Placek miodowy z przyprawą do piernika
  • Powidła
  • Krem grysikowy
  • Placek miodowy
  • Powidła
  • Krem budyniowy
  • Placek miodowy z przyprawą do piernika
  • Polewa
  • Orzechy włoskie

 

Smacznego!

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie

Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji