autor: Kinga Gawłowska, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie
nauczyciel: Katarzyna Kimszal
RECEPTURA
Ciasto
6 szklanek mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
250g margaryny
3 łyżeczki sody
4 całe jajka
6 łyżek miodu
3 łyżeczki przyprawy do piernika
Krem budyniowy
1 szklanka cukru
0,5 litra mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 cukry waniliowe
250 g margaryny
Krem grysikowy
0,5 litra mleka
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki cukru pudru
5 łyżek kaszy manny
250 g margaryny
Polewa
100 g margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
Sposób wykonania
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść oprócz przyprawy do piernika i podzielić na dwie części. Jedna część wstawić do lodówki, a do drugiej dołożyć przyprawę do piernika i włożyć do lodówki. Wyciągnąć schłodzoną pierwszą część ciasta i podzielić je na dwa placki, tak samo postąpić z drugim ciastem. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, placki piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 min w temperaturze 180oC.
Ze składników na krem budyniowy ugotować budyń i do gorącego dodać kawałki całej kostki margaryny. Na blachę wyłożyć jeden upieczony placek, posmarować go powidłami śliwkowymi, następnie wyłożyć połowę ciepłego kremu budyniowego. Na krem położyć drugi placek z przyprawą do piernika i przesmarować powidłami.
Przygotowując krem grysikowy: mleko zagotować z cukrem waniliowym, wsypać kasze mannę gotować kilka minut do zgęstnienia. Wystudzić. Zimną kaszkę, utrzeć z margaryną. W czasie ucierania porcjami wsypać cukier puder. Na placek wysmarowany powidłami wyłożyć cały krem grysikowy i przykryć plackiem. Placek posmarować powidłami i wyłożyć drugą połowę kremu budyniowego. Na krem budyniowy położyć placek z przyprawą do piernika.
Wszystkie składniki na polewę włożyć do jednego naczynia, dokładnie wymieszać i całość zagotować. Po ostygnięciu polewę wlać na ostatni placek i ciasto udekorować posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto zostawić do wystygnięcia i włożyć do lodówki na jedną dobę.
Ułożenie
- Placek miodowy
- Powidła
- Krem budyniowy
- Placek miodowy z przyprawą do piernika
- Powidła
- Krem grysikowy
- Placek miodowy
- Powidła
- Krem budyniowy
- Placek miodowy z przyprawą do piernika
- Polewa
- Orzechy włoskie
Smacznego!