...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSSG w Warszawie, materiał promocyjny

Malinowa rozkosz

uczennica: Izabela Brejnakowska klasa 1F, Technikum Spożywczo – Gastronomiczne im. Jana Pawła II w Warszawie
nauczyciel: Ewa Olech

Receptura

Ciasto
3 jajka
30g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
78g cukru pudru
¼  łyżeczki proszku do pieczenia

Mus malinowy
500g malin
175g cukru
5 łyżeczek żelatyny
250ml śmietany kremówki
125ml jogurtu naturalnego
sok oraz skórka starta z cytryny

Do dekoracji
świeże owoce malin, mięta



Sposób wykonania

Ciasto
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wychłodzić, a następnie za pomocą pierścienia wyciąć zadany kształt.

Mus
Przebrać maliny – odłożyć kilka sztuk do dekoracji. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody i rozpuść na parze. Zmiksowane maliny przetrzeć przez sito wymieszać z jogurtem, sokiem i skórką z cytryny oraz chłodną żelatyną. Dodać bardzo delikatnie ubitą na sztywno kremówkę. Masę przełożyć do worka cukierniczego, szprycować.

Nakropka
Rozpuścić 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej w 0,5 szklanki wody. Do pierścieni włożyć wycięty krążek ciasta, nasączyć naparem kawowym następnie szprycować mus, położyć drugi krążek ciasta biszkoptowego, ponownie nasączyć i ponownie przykryć warstwą musu. Przygotowane w ten sposób pierścienie odstawić do chłodni na 3 godziny, po określonym czasie wysunąć z pierścieni deser, udekorować bitą śmietaną, świeżymi owocami i miętą.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji