uczennica: Izabela Brejnakowska klasa 1F, Technikum Spożywczo – Gastronomiczne im. Jana Pawła II w Warszawie
nauczyciel: Ewa Olech
Receptura
Ciasto
3 jajka
30g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
78g cukru pudru
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Mus malinowy
500g malin
175g cukru
5 łyżeczek żelatyny
250ml śmietany kremówki
125ml jogurtu naturalnego
sok oraz skórka starta z cytryny
Do dekoracji
świeże owoce malin, mięta
Sposób wykonania
Ciasto
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wychłodzić, a następnie za pomocą pierścienia wyciąć zadany kształt.
Mus
Przebrać maliny – odłożyć kilka sztuk do dekoracji. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody i rozpuść na parze. Zmiksowane maliny przetrzeć przez sito wymieszać z jogurtem, sokiem i skórką z cytryny oraz chłodną żelatyną. Dodać bardzo delikatnie ubitą na sztywno kremówkę. Masę przełożyć do worka cukierniczego, szprycować.
Nakropka
Rozpuścić 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej w 0,5 szklanki wody. Do pierścieni włożyć wycięty krążek ciasta, nasączyć naparem kawowym następnie szprycować mus, położyć drugi krążek ciasta biszkoptowego, ponownie nasączyć i ponownie przykryć warstwą musu. Przygotowane w ten sposób pierścienie odstawić do chłodni na 3 godziny, po określonym czasie wysunąć z pierścieni deser, udekorować bitą śmietaną, świeżymi owocami i miętą.