Autor: Magdalena Ratajczyk; kl. IF Technikum Spożywczo-Gastronomiczne im. Jana Pawła II
Nauczyciel: Alicja Zabadała
Składniki na 12 muffin
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g drobnego cukru
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1,5 łyżki kakao
175 ml kwaśnej śmietany
140 ml oleju
1,5 łyżki miodu
2 jaja
Konfitura porzeczkowa
Przygotowanie
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika, kakao.
W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: śmietanę, olej, miód, roztrzepane jaja.
Dodać składniki mokre do suchych. Mieszać tylko do połączenia składników.
Wypełnić do połowy 12 przygotowanych wcześniej papilotek. Nałożyć konfiturę i przykryć resztą ciasta.
Piec w temp. 200°C przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.
Składniki na choinki
wafelki do lodów
1 białko
2 szklanki cukru pudru
zielony barwnik
posypki do dekoracji
Dodatkowe akcesoria
rękaw cukierniczy
tylka nr. 16
Białko ubić z cukrem pudrem. Lukier nie powinien spadać z łyżki. Rozdzielić lukier do 2 misek w proporcji 1:4. Do 3 dodać zielony barwnik, wymieszać.
Przestudzone muffiny posmarować z wierzchu białym lukrem. Nałożyć na nie wafelek, posmarowany wcześniej cienką warstwą zielonego lukru. Przy użyciu rękawa i tylki nr. 16, zaczynając od postawy wafla, formować „gałązki choinek”, wyciągając gwiazdki do góry. Przyozdobić według własnego upodobania.