Autor: Kenly Carella, Kl. 1 ZSZ nr 3 w Starachowicach
Nauczyciel: Anna Haba
RECEPTURA
CIASTO
500 dag mąki
120 dag cukru pudru
200 g masła
2 jaja
4 łyżki miodu
2 łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżkach mleka
Przesiać mąkę do miski, dodać pokrojone masło. Zrobić wgłębienie, dodać pozostałe składniki. Ciasto zagnieść, podzielić na 2 lub 3 części, rozwałkować i wylepić na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temp 175°C ok.10-15 min na jasnobrązowy kolor.
Wypieczone ciasto przełożyć konfiturą z czerwonych mirabelek.
LUKIER
1 szklanka cukru pudru
Sok z cytryny
Kurkuma
Do cukru pudru dodać sok z cytryny i kurkumę, aby zabarwić na kolor żółty. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
MASA CUKROWA
0,5 kostki margaryny lub masła
1 szklanka wody
25 dag mąki pszennej
0,5 kg cukru pudru
Wodę zagotować z tłuszczem. Po zagotowaniu wsypać mąkę, dokładnie wymieszać, chwilę prażyć. Zdjąć z ognia, ostudzić. Dodać cukier puder i wyrobić na gładką masę. Jeśli masa jest klejąca, można dodać cukier puder lub mąkę, żeby uzyskać konsystencję przypominającą plastelinę.
Na masę cukrową można dodać sok z jagód aby ciasto miało ładny wygląd.